No, če smo natančni, filmska junakinja Rose Dewitt Bukater, ki jo je upodobila Kate Winslet, temelji na resnični umetnici iz bogate družine v Kaliforniji, a le njen trmasti značaj s smislom za humor. Beatrice Wood je sicer umrla stara 105, kmalu po premieri filma, ki si ga nikoli ni hotela ogledati, kljub osebnemu povabilu Jamesa Camerona. Jack Dawson, čeprav je bil po zaslugi očarljivega Leonarda DiCapria tako zelo otipljiv in neverjetno občudovan, pa je povsem izmišljen, a v domišljiji milijonov oboževalk še kako živ. Toda na krovu Titanika so se med strahotnim dogajanjem v noči na 15. april spisale številne tragične usode, ki so poteptale še kako trdne zveze, nove ljubezni, velike upe, načrte za prihodnost. Poznate pare, ki jih je Titanik zaznamoval za vedno?

Isidor in Ida Straus sta bila premožna soustanovitelja in solastnika trgovske verige Macy's. Na Titanik sta se vkrcala, potem ko sta v Evropi obiskala enega od svojih sedmih otrok, takrat sta bila srečno poročena že 41 let. Ko je mogočni parnik udaril ob ledeno goro, sta mirno spala v svoji razkošni kabini v prvem razredu. Začela se je reševalna akcija, med katero bi se Ida morala vkrcati na enega od čolnov, a si je v zadnjem hipu premislila in se vrnila k možu na palubo. Tam sta sklenila roke in skupaj počakala na tragično usodo. Isidorjevo telo so našli in pozneje v New Yorku pokopali, Idinega pa na veliko žalost potomcev nikoli niso odkrili.

Novi prihodnosti naproti sta s Titanikom krenila Kate Florence Phillips in Henry Samuel Morley. Par iz Worcestra na Otoku se je zaljubil, medtem ko je ona delala v njegovi prodajalni. On je bil takrat poročen, a je zavoljo nove ljubezni zapustil ženo in otroka, ki pa jima je zapustil vse premoženje in izkupiček od prodaje trgovine, preden se je z ljubico vkrcal na mogočni parnik in odpotoval na drugi konec sveta. Kate se je v usodni noči pravočasno vkrcala na reševalni čoln, Henry pa je izginil in njegova trupla nikoli niso našli. Kot spomin nanj sta ji ostala skromna ogrlica s safirjem, Ljubezen morja, ki je navdihnila mnogo razkošnejše Srce oceana v slovitem filmu, in otrok. S hčerko sta si potem ustvarili življenje na Otoku: Kate se je poročila z drugim, a je menda trpela hude duševne težave in je bila do otroka pogosto nasilna, zato so ji ga menda tudi odvzeli.

Ben Guggenheim je bil eden najslovitejših in najpremožnejših potnikov na Titaniku. Na razkošni ladji je potoval z ljubico, in ko je plovilo trčilo v ledeno goro, je bil sprva prepričan, da gre za le lažjo poškodbo, ki jo bo izurjena posadka sama popravila. A ko je spoznal, da gre zares, je nemudoma pospremil svojo ljubico Leontine Aubert in njeno služabnico na reševalni čoln in ju potolažil, češ da se bodo kmalu spet srečali. S svojim služabnikom sta potem pomagala številnim ženskam in otrokom, da so se čim prej in kar se da varno vkrcali na reševalne čolne, potem pa sta se preoblekla v večerno opravo in sedla h glavnemu stopnišču s konjakom in cigaro, kot je upodobljeno tudi v filmski uspešnici. Guggenheim je svoje zadnje besede namenil ženi: »Če se mi zgodi kaj hudega, sporočite moji soprogi, da sem storil vse, kar je bilo v moji moči, da bi izpolnil svojo dolžnost.«

Najpremožnejši par na ladji sta bila nedavni ločenec John Jacob Astor in njegova 30 let mlajša soproga Madeleine, ki naj bi bila v veselem pričakovanju, njuno zgodbo pa so vključili tudi v film. Ločila ju je panika na eni od palub, ko Astorju niso dovolili v reševalni čoln skupaj z ženo. Astor je potonil skupaj z mogočno ladjo in zapustil mlado ženo, nerojenega sina in še dva otroka iz prvega zakona. 

Več sreče sta imela mladoporočenca Edward in noseča Ethel Beane: angleški par je bil na poti v New York, kjer naj bi začela skupno življenje, a bi jima družinsko srečo skorajda preprečila tragedija. Ethel se je vkrcala v reševalni čoln, Edward pa je tik pred potopom ladje skočil v ledeno mrzlo morje in plaval do enega od čolnov! Uspešno je pričakal prihod Carpathie, kjer se je znova srečal z ženo. Njun otrok se je žal rodil mrtev, a sta si pozneje ustvarila prijetno življenje v velikem jabolku in Ethel je rodila dva zdrava sinova.

Robert Williams Daniel in Eloise Hughes-Smith se nista poznala, ko sta se vkrcala na Titanik. Ona je potovala z možem, Robert pa se je vračal s poslovnega potovanja v Londonu. Eloise se je po usodnem trku z ledeno goro rešila s čolnom, njen mož pa je umrl. Robert je pogumno skočil v vodo in plaval do enega od čolnov, ki ga je sprejel, Eloise pa je spoznal na Carpathii. Po dveh letih prijateljstva sta se poročila.

Maria de Soto in Victor Penasco sta bila dva od desetih španskih potnikov na razkošni ladji. Mladoporočenca, milijonarja, sta s Titanikom začela dvomesečno poročno potovanje, ki pa se je kaj hitro in tragično končalo. On je obtičal na palubi tonečega parnika in umrl, ona pa se je rešila s čolnom.

John Pillsbury in Nelle Snyder sta imela neizmerno srečo, saj so na začetku reševalne akcije v nekatere čolne sprejemali tudi pare, če so bili mladoporočenci. Čeprav uradna poročila tega niso nikoli potrdila, je to gotovo vsaj delno držalo, kajti John in Nelle sta se srečno vkrcala skupaj in pravočasno zapustila Titanik. Pozneje sta imela tri otroke in doživela visoko starost.

 

Daniel Warner Marvin in njegova žena Mary sta poročno potovanje po Evropi nameravala skleniti s Carpathio, a naj bi ju prijatelj, kapitan Smith, osebno povabil na razkošni Titanik. Med reševalno akcijo sta se ločila, Mary in otrok, ki ga je nosila pod srcem, sta se vkrcala na reševalni čoln, on pa je tragično utonil. Mary je pozneje rodila hčer, ki jo je poimenovala Mary Danielle, o moževi tragični usodi pa je prvič spregovorila šele z vnukom.