HVALEŽNOST

Presenetljivi pozitivni učinki izvajanja prakse hvaležnosti

Hvaležnost je odlično orodje, da se osredotočimo na dobre stvari. Poleg tega lahko ta glede na znanstvene raziskave pomembno spremeni nekatere vidike našega življenja.
Fotografija: Številne študije dokazujejo, da hvaležnost poglablja partnerske, prijateljske in druge odnose v našem življenju. Foto: Sewcream/Shutterstock
Odpri galerijo
Številne študije dokazujejo, da hvaležnost poglablja partnerske, prijateljske in druge odnose v našem življenju. Foto: Sewcream/Shutterstock

Življenje je za vsakega od nas preplet lepih in manj lepih izkušenj. Dobro je, da se tako prvih kot drugih zavedamo, hkrati pa se odločimo, da se bomo osredotočili na tiste lepe plati, saj bomo tako lažje ohranjali pozitivno naravnanost, kar nam bo pomagalo do boljše kvalitete življenja in do več moči za spopadanje z izzivi. To lahko dosežemo s hvaležnostjo.

Mnoge ljudi, izkušnje in stvari, ki so nam dani v življenju, jemljemo za samoumevne, čeprav niso. Velikokrat se njihove vrednosti zavemo šele, ko jih izgubimo. Takrat nam je pogosto žal, ker jim nismo pripisovali večje vrednosti in se jim nismo bolj posvetili.

Pogosto mislimo, da bomo resnično srečni šele takrat, ko bomo imeli/dosegli še nekaj, vendar lahko situacijo tudi zasukamo. Ko ugotovimo, koliko nam je dano že zdaj, ne hlepimo več toliko po nečem, česar še ni, ter lažje občutimo srečo in notranji mir že s tem, kar smo in kar imamo.

Prakticiranje hvaležnosti je močno orodje, ki nam lahko polepša in olajša življenje. Beseda hvaležnost izvira iz latinske besede 'gratia', kar pomeni milost, prijaznost, hvaležnost. Hvaležnost je ena od treh komponent pozitivne psihologije. Drugi dve sta optimizem in upanje.

»Če okrepimo svojo pristranskost pozitivnega pomnjenja, lažje opazimo dobre stvari okoli sebe, tudi ko je tema,« je prepričana Nancy Davis Kho, avtorica knjige The Thank-You Project: Cultivating Happiness One Letter of Gratitude at a Time.

Povprečen človek je hvaležen le na vsake toliko, ko meni, da ima za to 'res dober razlog', medtem ko redno prakticiranje hvaležnosti pomeni, da zavestno iščemo stvari, za katere bi lahko izrazili hvaležnost. Gre za stanje zavesti, zaradi katerega se spremeni naš pogled na življenje, s tem pa pogosto tudi življenje samo.  

Prakticiranje hvaležnosti je močno orodje, ki nam lahko polepša in olajša življenje. Foto: Fizkes/Shutterstock
Prakticiranje hvaležnosti je močno orodje, ki nam lahko polepša in olajša življenje. Foto: Fizkes/Shutterstock

S hvaležnostjo do bolj srečnega življenja, več zdravja in boljših odnosov

Dr. Robert A. Emmons, profesor psihologije na kalifornijski univerzi, eden vodilnih strokovnjakov za znanost o hvaležnosti, trdi, da ima hvaležnost dva ključna učinka.

Prvi je ta, da se preko nje naučimo uvideti dobre stvari okoli nas in da lažje prepoznamo darove, ki smo jih prejeli, drugi pa je ta, da ozavestimo, da darove prejemamo od višje sile, usode, naravnega sveta oz. drugih ljudi. S tem se naučimo, da ni vse produkt našega truda, ampak znamo pripisati zasluge tudi drugim.

Emmons je vodil tudi nekatere raziskave s področja pozitivne psihologije o pomenu hvaležnosti in dokazal, da prakticiranje hvaležnosti vodi do boljšega počutja.

Številne druge raziskave to potrjujejo in dokazujejo, da ta vpliva tudi na izboljšanje samozavesti in poveča intenziteto doživljanja prijetnih čustev. Ljudje, ki redno izražajo hvaležnost, izboljšajo svoje zdravstveno stanje in se lažje soočijo s stisko. Številne študije dokazujejo, da hvaležnost poglablja partnerske, prijateljske in druge odnose v našem življenju.

Raziskave dokazujejo tudi to, da nas hvaležnost spodbudi k temu, da v svoje življenje vpeljemo pozitivne spremembe, zaradi česar lahko bolje poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. David R. Cregg in Jennifer S. Cheavens (2021) sta po pregledu znanstvene literature na tem področju ugotovila, da je hvaležnost tesno povezana z zadovoljstvom z življenjem, odpuščanjem, po drugi strani pa se zaradi nje pomembno zmanjšajo tveganja za zlorabo nevarnih substanc, anksioznostjo in depresijo. Pogosto pride tudi do zmanjšanja zdravstvenih težav, kot so glavobol, okužbe dihal, izcedek iz nosu, omotica in težave s spanjem.

PREBERITE ŠE -> Preproste metode za krepitev intuicije (za lažje sprejemanje odločitev in bolj lahkotno življenje)

Izboljšata se motivacija za učenje in delovna produktivnost

Vodje, ki zaposlene pogosto pohvalijo za njihovo delo, jih s tem motivirajo, da so pripravljeni narediti več in izboljšati svoj prispevek. Leta 2021 sta Nawa in Yamagishi izvedla raziskavo, v katero je bilo vključenih 84 univerzitetnih študentov, slednji pa so bili razdeljeni na dve skupini. Prva je vsak dan pisala o stvareh, za katere so hvaležni, druga pa ne.

Po dveh tednih je prva skupina preko testov precej bolje ocenila zadovoljstvo z različnimi področji svojega življenja, poleg tega se je pri njih znatno izboljšala motivacija za učenje.

Psihologa Emmons in dr. Michael E. McCullough z univerze v Miamiju sta izvedla obsežno raziskavo o hvaležnosti. Pri tem sta kandidate razvrstila v tri skupine; prva je vsak teden pisala o dobrih stvareh, druga o nevtralnih in tretja o slabih stvareh, ki so se jim v tem času zgodile.

Po desetih tednih raziskave so se tisti iz prve skupine veliko bolje počutili glede svojega življenja, bili so bolj optimistični, več so telovadili in imeli manj zdravstvenih težav. V neki drugi raziskavi je bilo ugotovljeno, da se je pri tistih, ki so tri tedne zapored izražali hvaležnost, izboljšalo duševno zdravje.

So vas pozitivni učinki prakticiranja hvaležnosti prepričali, vendar ne veste, kako začeti? Večina ljudi, ki jim je izražanje hvaležnosti tuje, ima na začetku težave s tem, da bi našteli večje število stvari, za katere so hvaležni, vendar pa boste z rednim prakticiranjem te koristne navade, le-te čedalje lažje prepoznali.

Lahko pomislite na osebo, ki je na pozitiven način vplivala na vas, in ji napišete zahvalno pismo, nato pa ji ga pošljete, preberete ali pa se ji za vse, kar je naredila za vas, zahvalite v mislih. Foto: Shutterstock
Lahko pomislite na osebo, ki je na pozitiven način vplivala na vas, in ji napišete zahvalno pismo, nato pa ji ga pošljete, preberete ali pa se ji za vse, kar je naredila za vas, zahvalite v mislih. Foto: Shutterstock

Hvaležnost lahko izražate v mislih ali s pisanjem

Hvaležnost se lahko nanaša tako na stvari, ki so se vam zgodile v preteklosti, kot na sedanjost. Nekaj primerov, za kaj vse lahko izrazite hvaležnost: dom, partnerstvo, otroci, prijateljstva, služba, hobiji, lep sončen dan, nedeljski izlet, navdihujoči pogovori, prejeti komplimenti, topla postelja, družinsko srečanje ob kosilu, dobra hrana, dan za sproščanje in razvajanje, vaše dobre lastnosti, vaši talenti, lepi spomini, počitek, jutranji tek, nasmeh neznanca, objem ljubljene osebe, dobro opravljeno delo itd.

Lahko pomislite na osebo, ki je na pozitiven način vplivala na vas, in ji napišete zahvalno pismo, nato pa ji ga pošljete, preberete ali pa se ji za vse, kar je naredila za vas, zahvalite v mislih. Lahko se odločite za redno pisanje dnevnika hvaležnosti in si zadate, da boste vsak dan navedli 5-10 stvari, za katere ste hvaležni. Mogoče vam je lažje, če o stvareh, za katere ste hvaležni, zgolj razmišljate.

Pri tem je ključno, da ne gre zgolj za naštevanje čim večjega števila stvari, ampak da razmislite o tem, kakšen doprinos ima določena stvar za vas in ob tem čim močneje občutite prijetna čustva. Sicer pa tako kot pri vsaki stvari tudi pri izražanju hvaležnosti velja, da vaja dela mojstra, zato je bistveno vztrajanje.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte