PRISLUHNITI NOTRANJEMU GLASU

Preproste metode za krepitev intuicije (za lažje sprejemanje odločitev in bolj lahkotno življenje)

Intuicija nam je lahko v veliko pomoč, da lažje sprejemamo odločitve in gremo bolj lahkotno skozi življenje, vendar le, če ji znamo prisluhniti.
Fotografija: Intuicija nam je lahko v pomoč, da gremo bolj lahkotno skozi življenje. Foto: Sun Ok/Shutterstock
Odpri galerijo
Intuicija nam je lahko v pomoč, da gremo bolj lahkotno skozi življenje. Foto: Sun Ok/Shutterstock

V življenju lahko odločitve sprejemamo na dva osnovna načina. Lahko se lotimo podrobne raziskave področja, preučimo pluse in minuse, analiziramo pridobljene informacije, nato pa glede na zaključke izberemo najbolj smiselno možnost. Drug način je, da odločitev sprejmemo v hipu, brez zapletenih miselnih procesov, na podlagi notranjega vodstva oz. dobrega ali slabega občutka, ki se nam poraja glede dane situacije. Slednje nam omogoča intuicija oz. t. i. šesti čut.

Možna in sploh pri večjih odločitvah pogosto najbolj smiselna je kombinacija obeh metod; po podrobni analizi situacije posameznik počaka, da 'pride' pravi odgovor glede tega, kaj narediti. Čeprav mnogi podcenjujejo pomen intuicije, gre dejansko za zelo učinkovito metodo, ki jo uporabljajo tudi številni uspešni posamezniki. Ljudje, ki prisluhnejo svoji intuiciji, bolj lahkotno sprejemajo odločitve, zaradi česar gredo lažje skozi življenje.

Zgrešeno je tudi razmišljanje, da imajo dostop do intuicije samo nekateri. Vsi imamo v sebi notranje vodstvo, ki nas želi usmeriti na pravo pot, vprašanje pa je, v kolikšni meri mu znamo prisluhniti. To sposobnost lahko sčasoma in s pravim pristopom izboljšamo. Kako torej izboljšati svojo intuicijo?

Odklop od informacij

Živimo v časih, ko smo na vsakem koraku bombardirani s številnimi informacijami. Večino časa smo priklopljeni na družbena omrežja, spremljamo novice v medijih in oglase, ki si želijo pritegniti našo pozornost. Veliko časa preživimo pred zasloni, tako med delom kot v prostem času. Z informacijami smo postali zasvojeni, zato čedalje težje ohranjamo pozornost.

Vse to nas odvrača stran od stika s sabo. Da bi torej spet slišali svoj notranji glas, moramo najprej določiti nekaj časa znotraj vsakega dneva, ko se bomo popolnoma odklopili od informacij in digitalnih naprav.

Kako izbrati pravo odločitev? Foto: Stocksnapper/Shutterstock
Kako izbrati pravo odločitev? Foto: Stocksnapper/Shutterstock

Preživeti čas v samoti

Od tega, da bi prisluhnili svojemu notranjemu glasu, nas odvračajo tudi odnosi z ljudmi. Če smo ves čas v interakciji z drugimi ljudmi; s svojimi sodelavci, družinskimi člani in prijatelji, potem sčasoma ne slišimo več svoje intuicije, ampak odločitve pogosto sprejemamo na podlagi mnenja drugih oz. pogovorov z njimi.

Odnosi so seveda dragoceni, vendar je treba delati tudi na odnosu, ki ga imamo sami s sabo. To pa je veliko lažje v samoti. Ta čas lahko preživimo v tišini ali pa si zavrtimo pomirjujočo instrumentalno glasbo. Takrat pridemo v stik s svojo notranjo modrostjo. Naučimo se zaupati sebi in si damo, kar potrebujemo. Ko se sami s sabo dobro počutimo, pridemo v stanje notranjega ravnovesja, to pa predstavlja osnovo, da lahko slišimo svoj notranji glas.

Preživeti čas v naravi

Narava nam je lahko v veliko pomoč pri razvoju intuicije. V naravnem okolju se namreč sprostimo, miselni tok se umiri, v večji meri se zavedamo sebe. Narava nas vrne nazaj v ravnovesje. Ko hodite po naravi, bodite pozorni na njene barve in zvoke, nadihajte se svežega zraka. Povsem možno je, da boste takrat dobili prebliske, kako ravnati v določeni situaciji.

PREBERITE ŠE -> Če boste dan začeli tako, boste bolj zdravi in zadovoljni

Prakticiranje čuječnosti

Čuječnost je metoda, s katero si lahko pomagajo tisti, ki trpijo za anksioznostjo in depresijo, ali pa si le želijo zmanjšati raven stresa ter izboljšati dobro počutje in koncentracijo, sicer pa je uporabna tudi pri krepitvi intuicije.

Pri čuječnosti gre za to, da se prelevimo v vlogo opazovalca svojih misli in čustev, ne da bi jim posvečali preveliko pozornost ali jih obsojali. Gre za prakticiranje prisotnosti v tem trenutku ter za osredotočenost na tukaj in zdaj, namesto da bi premlevali dogodke iz preteklosti ali bili z mislimi v prihodnosti.

Pisanje dnevnika

Pisanje nam je lahko pri razvoju intuicije v veliko pomoč. Dobro je, če se ga lotevamo dnevno, vsaj za nekaj minut. Pri tem opisujemo občutke, ki so se v nas porajali v določenih situacijah. S tem dobimo boljši vpogled v to, kaj nam je v določenem trenutku o nečem sporočalo naše telo.

V naravi se hitreje povežemo s sabo. Foto: Sun Ok/Shutterstock
V naravi se hitreje povežemo s sabo. Foto: Sun Ok/Shutterstock

Kreativne dejavnosti

Kreativnost in intuicija sta tesno povezani, zato lahko s tem, ko se prepustimo kreativnosti, izboljšamo tudi intuicijo. To lahko storimo z risanjem, slikanjem, igranjem inštrumentov, plesom in drugimi podobnimi dejavnostmi.

Stran od rutine

Če smo ves čas obremenjeni in so naši dnevi precej rutinsko organizirani, bomo zelo težko prisluhnili svojemu notranjemu glasu. Četudi so na vašem urniku nujne obveznosti, ki jih ne morete preskočiti, pa lahko v svoj dan vnesete majhne spremembe.

Lahko se v službo odpravite po drugi poti, po nakupih v trgovino, v kateri še niste bili, se podate na izlet v neznano, se lotite novega hobija ali poskusite novo jed. Vse dejavnosti, ki jih boste naredili izven vsakodnevne rutine, vam bodo v pomoč, da boste nanje bolj osredotočeni, s čimer boste bolj prisotni v trenutku.

PREBERITE ŠE -> Boljše zdravje srca, manj bolečin, stresa in druge dobrobiti tega, da redno hodimo naokoli bosi

Spontane odločitve

Več spontanosti, kot boste vnesli v svoje življenje, bolj boste s tem krepili svojo intuicijo. Vadite hitro odločanje na podlagi svojih občutkov na majhnih stvareh. Ko se odločate, kam boste odšli na izlet, sledite trenutnemu navdihu, v trgovini izberite tisti kos oblačil, ki vam najprej pade v oči, zavrtite si pesem, ki vam najprej pade na pamet. Ko boste zlahka sprejemali majhne odločitve in se bodo te izkazale kot prave, boste lažje prisluhnili sebi tudi pri večjih.

Kako se počutite ob ljudeh?

Vsem nam se ob prvem srečanju z novimi ljudmi porajajo določeni občutki, ki so lahko dobri ali slabi. Čeprav jim večina ne posveča pretirane pozornosti oz. si želijo človeka najprej spoznati, preden se odločijo, če jim je nekdo blizu ali ne, se pogosto skozi čas prav tisti prvi občutek izkaže za pravilnega.

Seveda ni smiselno delati prehitrih zaključkov ob novih znanstvih, vendar pa lahko svojo intuicijo trenirate tudi tako, da spremljate, kako se ob določeni osebi počutite.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte