Hotel Slon zame nosi toliko simbolike.

V njem naj bi bila spočeta.

In to na 8. marec, 1980.

Na dan Žena.

Na dan, ko naj bi moja mama ujela mojega očeta, lastnika prve diskoteke v Jugoslaviji in črne knjižice z zavidljivim številom kontaktov najlepših deklet, na kar dveh zmenkih naenkrat. Bilo je na zabavi, ki jo je on službeno organiziral. Onidve nista vedeli ena za drugo. Onidve nista vedeli za mojo mami. Moja mami ni vedela za njiju.

A je bila vsa leta njune burne 12-letne veze, kot dobro natreniran policijski pes - ves čas je vohala in iskala sledi. Ter izvohala.

Tudi to sled je našla. Prišla naj bi na dogodek in naredila sceno. Odpeljal naj bi jo v sobo, da se ne bi tam pred vsemi kregala. V tisti sobi je divjala nevihta.

Starodavni metafiziki pravijo, da se otroka nikdar ne sme spočeti v nevihti. Ne v taki, ko švigajo strele po nebu, niti v taki ko treskajo gromi emocij in prepirov.

Spočeta sem bila, ko se je bliskalo.

Pablo Picasso je bil prepričan, da obstajata samo dva tipa žensk. Boginja. In predpražnik. Jaz menim, da sta v vsaki ženski ta dva tipa. Nenehno se bojujeta in izmenjujeta.

Kateri prevlada, je odvisno od marsičesa, tudi

predvsem od moškega, ki mu podarimo srce.

Tako kot lahko me iz naših moških naredimo bodisi kralje, bodisi jih kastriramo; tako nas oni pomagajo oblikovati ali nam asistirajo pri razbitju.

Še nekaj velja: boginja rodi boginjo. Predpražnik rodi predpražnik. Pot do preobrata je potem toliko težja. Če prideš na svet kot predpražnik in se preobraziš, te vseeno kot magnet vleče nazaj. Vsak dan znova moraš izbrati kaj si. In ne glede na to, kako žareča boginja postaneš, se ti globoko globoko notri vedno zdi, da si to ne zaslužiš biti. Samo sabotaža te skuša vrniti v izvorno identiteto sužnje. Samo destrukcija te hoče znova in znova udomačiti.

Moja mama je bila v tisti nevihtni noči predpražnik. Bila je lepotica; nadpovprečna, nagrajena študentka, ki je iz nič, v času komunizma, popolnoma sama ustvarila neverjeten poslovni uspeh. Česarkoli se je dotaknila, je spremenila v zlato.

Ta alkimija pa ni delovala pri mojem očetu.

(Se nadaljuje.) 


Pretekli del preberite tukaj. Zgodba pa se nadaljuje tako