Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor je ocenil, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik ugotovil, da uživa mag. Boštjan Vasle tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije mag. Boštjana Vasleta bo v četrtek, 6. decembra 2018,ob 11. uri v predsedniški palači. 

Predsednik republike Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom državnega zbora pričakuje, da bi lahko bilo odločanje poslank in poslancev o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije že na redni decembrski seji državnega zbora. Tako bi po skoraj tri četrt leta Banka Slovenije dobila novega guvernerja ter bi lahko nemoteno in uspešno delovala. 

Po torkovih in sredinih posvetovanjih pri Pahorju se je izkazalo, da ekonomista Jožeta Damijana podpirajo v LMŠ, SD, DeSUS in Levici, neuradno tudi v SNS. V. d. direktorja Umarja Boštjana Vasleta, ki se mu mandat na tem mestu izteče v sredo in se je na razpis za ta položaj znova prijavil, vlada pa je v četrtek na to mesto kot v. d. imenovala njegovo namestnico, podpirajo SD, SMC, DeSUS in SAB. Ekonomista Igorja Mastena podpirajo v NSi in SAB. Medtem nobena od strank kot možnega kandidata ni omenila še dveh prijavljenih na to mesto, Eve Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanjega prvega moža Kapitalske družbe Tomaža Toplaka.