Za 26-letno Mariborčanko je to prvi naslov na največjih prvenstvih. Kot je dejala, so bili ključne minute pred nastopom: "Vsaka tekma je sama za sebe pomembna. Velike tekme so še nekaj posebnega in ne glede na to, da sem bila danes malo bolj nervozna, sem v tistih zadnjih minutah pred nastopom bila spet prava in pripravljena, da pokažem to, kar najbolje znam." 

Čeprav je bila danes najhitrejša in je bila njena vožnja šampionke, njen nastop pa nastop nove svetovne prvakinje, pa sama s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna: "Vožnja ni bila ravno idealna, bilo je še nekaj napak, nekaj malo slabših delov, na koncu pa je bil rezultat dovolj dober." Pa vendar je na tak dan nič ne spravi v slabo voljo in Štuhčeva že razmišlja o prihodnjih uspehih. "Olimp pride drugo leto. To še 'glih' ni. Je pa ravno tako nekaj posebnega, ni pa še čisto za mano vse skupaj prišlo pravzaprav," je z enim pogledom že usmerjena v zimske olimpijske igre, ki bodo čez eno leto v Južni Koreji. 

Za zmago Štuhčeva pripisuje največje zasluge svoji materi Darji Črnko, saj je zaradi nje "takšna, kot je", zmagovalno ekipo pa poleg njiju tvorita še trener Grega Koštomaj in kineziloginja Anja Šešum. Skupaj z njimi se neskončno veseli tudi slovenska ekipa v Švici, ki jih je zajela prava evforija. "Super, enkratno, fenomenalno," so se glasili prvi odzivi glavnega trenerja slovenske ženske nacionalne reprezentance za svetovni pokal Denisa Šteharnika. "Obilico smole je imela v superveleslalomu, potem je sledil odstop v alpski kombinaciji, saj je bila pripravljena za še več medalj. Zelo smo veseli, da ji je na koncu uspelo. Čestitam Ilki, potem njeni mami Darji Črnko, trenerju Gregi Koštomaju, kineziologinji Anji Šešum. Fenomenalno! Mislim, da si je to popolnoma zaslužila. Utišala je švicarske navijače in mislim, da je prav tako. To je njihovo svetovno prvenstvo, oni so organizatorji, zelo dobro so si pripravili v kombinaciji, da se je izpeljala po njihovih taktih, zdaj jim je Ilka prekrižala načrte! Sami presežki," je še dodal Šteharnik. 

Ob Ilkini zmagi je norela tudi ena izmed njenih sotekmovalk, Maruša Ferk, ki Ilko pozna še vse od najmlajših kategorij. Ferkova je nov slovenski naslov pospremila zelo čustveno, potočila je tudi kakšno solzico, čeprav sama ni bila na odru za zmagovalke. "Mislim, da moja vožnja ne pride toliko do izraza, ker pač imamo novo svetovno prvakinjo, kar je super. Meni je v bistvu že zmanjkalo vode v očeh, ne gre več ven, drugače bi sigurno še jokala. Ali pa, evo že prihajajo solze," je povedala Ferkova, ki se želi smuku sedaj posvetiti še bolje.

Štuhčeva ostaja na prvenstvu in bo nastopila tako na veleslalomski kot slalomski tekmi, nedvomno bo v St. Moritzu nocoj še veselo. Ferkova je zaupala: "Moram Ilko vprašati, kaj načrtuje in kako bo proslavila medaljo, mislim pa, da bo čaga."