Milo Yiannopoulos je ta teden odstopil s položaja urednika in novinarja spletnega časopisa alternativne desnice, a le zaradi ultimata podrejenih, ki bi sicer bojkotirali nadaljnje ustvarjanje spornih, vendar vsekakor prodornih vsebin. V javnosti se je namreč razpasel njegov intervju v spletni oddaji Pijani kmetje, v katerem je razvpiti urednik zagovarjal pedofilijo: po njegovem ni spolni odnos s trinajstletnikom prav nič kazniv, če je otrok že prestopil prag pubertete. Če spolna zrelost še ni nastopila, pa je takšen odnos seveda nedopusten. Yiannopoulos, ki s svojimi nagovori brez dlake na jeziku vedno sprožil val zgražanja in protestov na eni strani, po drugi pa tudi navdušeno odobravanje, bi pred časom moral nastopiti kalifornijski univerzi in svoje poglede podeliti z vedoželjnimi študenti, a je javnost z demonstracijami, ki jih je dodatno podžgala objava posnetka grozljivega intervjuja, proti takšnemu širjenju nevarne miselnosti vendarle preprečila njegov govor, zgrožen ameriški predsednik Donald Trump pa je ustanovi zagrozil z odvzemom proračunskih sredstev, ker da ovira svobodo govora in obsoja drugačno mišljenje.


Andrew Breitbart
Ameriški kolumnist, kritik, bloger in konzervativni aktivist je sodeloval že z Mattom Drudgeom na portalu Drudge Report, ki je 1998. objavil podrobnosti razmerja takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona in Monice Lewinsky. Breitbart je 2007. ustanovil svojo spletno stran, ki je uperjena predvsem proti levičarjem. Velja za najbolj bran konzervativni portal, ki ga prezirajo predvsem demokrati, pogosto pa razjezi tudi republikance. Njegova baza privržencev so podporniki alternativne desnice, alt-right, ki naj bi nosila največ zaslug za zmago Donalda Trumpa na nedavnih volitvah. Andrew Breitbart je umrl pred petimi leti zaradi srčnega napada, toda njegovi podporniki so še danes prepričani v teorijo zarote in umor.
Nikoli ga ne bodo utišali

Posnetek Yiannopoulosove razlage pedofilije je tako do srži razbesnel celo gojišče njegovih idej, portal Breitbart News, da so zaposleni zagrozili s stavko, če ne bodo vrhovni odstavili ali vsaj ustrezno kaznovali urednika zaradi nagnusnih izjav. Yiannopoulos, ki naj bi ga v mladosti spolno zlorabil katoliški duhovnik, se je pozneje opravičeval, češ da so njegove besede vzeli iz konteksta in da ne podpira pedofilije v nikakršni obliki: njegova izjava da je bila resda provokativna, a začinjena z angleškim humorjem, kar si pač kot žrtev pedofilije sme privoščiti. Kljub temu je sprejel pozive po odstopu, prepričan, da bo svoje ideje in miselnost lahko širil naprej drugače. Podpornikov mu resnično ne manjka, saj se je prav on v družbi Steva Bannona, zdajšnjega Trumpovega svetovalca v Beli hiši, in še nekaterih drugih skrajnih mislecev leta 2015 aktivno vključil v predsedniško kampanjo in podprl republikanskega kandidata Teda Cruza, pozneje pa prestopil v Trumpov tabor, ker naj bi tam odločneje širili prepričanja, s katerimi bi Amerika lahko postala prijaznejši dom svojim državljanom. Ideje o boljši domovini so prestrašile ameriško levico in ves demokratični svet, ne nazadnje je Breitbart News tudi po zaslugi Yiannopoulosa nesramno obsojal istospolno usmerjene in jih opisoval kot žrtve hude bolezni, morda primerne zgolj za nastop v pornografskih filmih, preziral muslimane, temnopoltim pripisoval manjše intelektualne sposobnosti, priseljence označeval za odpadek civilizacije. Feministke so poguba človeštva, ženske, ki uživajo hormonsko kontracepcijo, pa so neprivlačne in neprištevne. Na kritike, češ da je ksenofob, rasist, homofob, seksist in fašist je Yiannopoulos vedno drzno odgovarjal, češ da se ima vso pravico sklicevati na svobodo govora, da nikakor ni žaljiv in da je pravzaprav eden redkih, ki upa svoje misli, pa če so še tako drzne, povedati na glas. Sicer pa da ni nikakršen skrajnež – le kako bi pljuval po homoseksualcih, ko pa je tudi sam istospolno usmerjen, se je branil. In le kako bi zmanjševal tragedijo holokavstva, ko pa je jud. In le kako bi lahko pljuval po priseljencih, če pa je sam Britanec grškega rodu, ki živi in dela v ZDA! Kritike da so iz trte izvite, ljudje pač niso pripravljeni sprejeti krute realnosti, se je venomer glasil njegov sklep.Posvetili se bodo levičarjem in islamistom

Vedno živahno napravljen in modno ozaveščen Yiannopoulos bo zdaj svoje misli posredoval svetu z druge skrajno konzervativne baze; da se bo kmalu pobral in znova postavil na noge, sam ne dvomi, pa čeprav mu je založba Simon & Shuster za knjigo Nevarno, ki je že v predprodaji dosegala rekorde, preklicala pogodbo. Yiannopoulos se je na vest, da knjige na prodajnih policah vsaj za zdaj ne bo, seveda odzval burno, češ da je založba pokazala popolno nerazumevanje žrtev pedofilije – sam bi jim namreč namenil zajeten, desetodstotni delež izkupička od prodaje. Zahtevo po odstopu je označil za lov na čarovnice in opozoril, da ga izguba delovnega mesta ne bo odvrnila od pisanja in nagovarjanja v njegovem značilnem slogu. Pa naj bo ta še tako žaljiv in provokativen, čeprav je po njegovem mnenju predvsem neverjetno duhovit.Sodelavci na portalu so se na njegov odhod odzvali z olajšanjem in zadovoljstvom, Yiannopoulos da je odvračal pozornost javnosti od pomembnih tematik, povedo. Zdaj se bodo končno lahko posvetili največjim grožnjam temu planetu, levičarjem in islamistom, so še pojasnili. Svojo dejavnost bodo razširili tudi na staro celino, so naznanili: Breitbart ima že podružnice v Londonu, Teksasu in celo Jeruzalemu, napovedal pa je širitev tudi v Nemčijo in Francijo – kjer naj bi podprl še eno alternativno desnico, Nacionalno fronto Marie Le Pen.