Oba kandidata, ki sta se pred tremi tedni prebila v drugi krog, sta že oddala svoj glas: kamniški župan Marjan Šarec ob 9. uri na volišču v Šmarci pri Kamniku, zdajšnji predsednik Borut Pahor pa v Šempetru pri Gorici ob 11 uri. Glasoval je tudi predsednik vlade Miro Cerar, in sicer ob 11. uri v prestolnici.

Spomnimo, vse do zaprtja volišč velja volilni molk, torej je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce napeljevala h glasovanju za enega od kandidatov. Kršitve lahko prijavite na 080 21 13. Na službi inšpektorata za notranje zadeve so do danes do 11. ure prejeli 34 obvestil o domnevnih kršitvah. Podatki do 16. ure še kažejo, da je bila udeležba 30,45-odstotna.

Prvi delni neuradni izidi volitev bodo znani po zaprtju volišč ob 19. uri. Državna volilna komisja bo najprej objavila izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom, potem pa bodo sproti objavljali delne neuradne izide. Ali bomo mandat znova zaupali četrtemu predsedniku samostojne države ali bomo dobili novega, petega predsednika, bo znano okoli 21. ure, toda ti rezultati ne bodo dokončni. V ponedeljek bodo prispeli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice iz tujine. Novoizvoljeni predsednik bo mandat začel 23. decembra po zaprisegi v Državnem zboru RS.