Največ volivcev je zaupanje izkazalo dozdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju, ki bo tako na čelu države še naslednjih pet let. Postal je drugi predsednik republike po Milanu Kučanu, ki bo Slovencem predsedoval dva mandata; če bi zmagal Marjan Šarec, bi Slovenija dobila najmlajšega predsednika v zgodovini samostojne države.

Kamniški župan je že čestital dozdajšnjemu in vnovičnemu predsedniku in se mu zahvalil za dolgo in napeto tekmo, štetje glasov je spremljal dobro razpoložen in poln optimizma ter hvaležen vsem, ki so se udeležili volitev ter mu namenili svoj glas. "Rezultat veliko pove o volivkah in volivcih, ki so prepoznali, da je čas za spremembo, zato so mi namenili toliko glasov. Štejem si v veliko čast, da sem tekmoval s prvokategornikom, jaz, kot novinec v politiki, in da sva se bojevala kar dva kroga. Mislim, da bi se politika nad tem morala kar zamisliti," je med drugim povedal za RTV SLO. "Vodil sem resno kampanjo, ker mislim, da je politika v službi ljudi, da mora delovati za ljudi, in jo kot tako jemljem. Če želim zabavati, bom to počel kje drugje," je na opazke, da se med kampanjo ni šalil toliko, kot so nekateri od njega morda pričakovali, še pojasnil Šarec in duhovito pristavil, da bo z novoizvoljenim predsednikom tudi nazdravil, če bo ta seveda kaj ponudil. Novoizvoljeni predsednik rezultatov še ni komentiral.Največja volilna udeležba je bila v Kamniku, tam je glasovalo dobrih 50 odstotkov, najmanjša pa v Piranu, komaj 26-odstotna. Skupno se nas je na volišča podalo dobrih 40 odstotkov, kar je izjemno nizka udeležba. 

Jutri bodo prispeli še rezultati glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice iz tujine. Novoizvoljeni predsednik bo mandat začel 23. decembra po zaprisegi v Državnem zboru RS.