Premikanje ure bo dokončno ukinjeno leta 2021: za odpravo premikanja ure je glasovalo 410 evropskih poslancev, 192 jih je bilo proti, 51 vzdržanih, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Kateri vam bolj ustreza? 

Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. Kako se bodo odločile, morajo države Evropsko komisijo obvestiti do 1. aprila 2020, pri čemer jih evroposlanci pozivajo k medsebojni uskladitvi, da ne bi prišlo do motenj na notranjem trgu. Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, tako tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega. Na ministrstvu za infrastrukturo so pred časom sicer pojasnili, da je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času.

Jutri, ob 2. uri zjutraj, bomo torej znova premaknili kazalce naprej in se prikrajšali za uro spanca, kar pri mnogih povzroča nespečnost in psihofizični stres ter otežuje bioritem. Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so poletni čas uvedle v zadnjem stoletju, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne in med naftno krizo v 70. letih prejšnjega stoletja. Danes je namen premikanja ure manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.