Pozabljene mojstrovine, prva izdaja serije jedkanic La Tauromaquia, so tako več kot 150 let ždele skrite v knjižničnem prizidku, ob mnogo manj priljubljenih vojaških risbah.

Francisco Jose de Goya y Lucientes je z bikoborbami, priljubljeno motiviko, želel obogateti, a ni zaslužil toliko, kolikor se je nadejal. Bodo pa kar veliko pospravili v žep trenutni lastniki dvorca Montigny na severu Francije: odlično ohranjeno serijo 33 podob, ki so nastale v letih 1815 in 1816, bodo namreč aprila prodali na dražbi pri avkcijski hiši Sotheby's in z izkupičkom prenovili svojo posest. Da bo zaslužek vrtoglav, ni dvoma, spomnimo, pred leti je zbirka del iz serije bikoborb na dražbi v New Yorku zaslužila poldrugi milijon evrov.

Goya, znameniti slikar in grafik, se je rodil 1746. v Fuendetodosu, njegov slog pa velja tako za romantičnega kot tudi za modernega. Večino življenja je preživel v Madridu, bil je tudi uradni kraljevi slikar. Pozneje je bil tudi ravnatelj slikarske šole. Med njegova največja dela štejejo še Los Caprichos in Grozote vojne, po ženini smrti pa je postala njegova motivika izrazito temačna in groteskna, s podobami demonov in čarovnic. 

Na stara leta se je preselil v Francijo, v Bordeauxu je umrl od kapi leta 1828.