Multipla skleroza se pojavlja kronično ali v presledkih in odločilno vpliva na bolnikovo življenje. Na svetu s to boleznijo živi okoli 2,5 milijona ljudi. Pogosteje se pojavlja v okoljih z zmerno klimo kot v tropskih predelih. Med bolniki sta približno dve tretjini žensk in tretjina moških. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom. Natančno število bolnikov z multiplo sklerozo v Sloveniji ni znano, ocenjujejo pa, da jih je med 3100 in 3500, kar Slovenijo uvršča med države z visokim številom bolnikov s to boleznijo. Od vseh registriranih bolnikov se jih je šestdeset odstotkov zdravi, kar nas tem področju postavlja v sam vrh EU.

Simptomi bolezni so številčni in zelo raznoliki. Največkrat se pojavi zamegljen vid na eno oko, dvojni vid, mravljinčenje in odrevenelost po telesu, oslabelost udov, motnje ravnotežja, značilno pa je tudi, da po obdobjih poslabšanja pride do izboljšanja.

Strokovnjaki poudarjajo pomen celostne obravnave bolnikov ter zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja. Združenje multiple skleroze Slovenije pa je ob svetovnem dnevu multiple skleroze opozorilo, da financiranje njihovih podpornih programov za bolnike ni sistemsko urejeno. V Sloveniji imamo sicer trenutno na voljo vse sodobne terapije, ki se uporabljajo v zdravljenju bolnikov z mulitplo sklerozo. Strokovni delavci in bolniki pa ob tem opozarjajo predvsem na dolge čakalne vrste, podporna zdravila in pripomočki pa so za marsikoga predragi.

Bolnikom se ob diagnozi podre svet, posebno zato, ker so takrat v najbolj aktivnem življenjskem obdobju. Kronična bolezen poleg fizičnih prinaša tudi številne druge izzive, kot so socialna izolacija, večja odvisnost drugih, spremenjeno telesno podobo in soočanje s strahom pred smrtjo. Predvsem ženske pomislijo na to, ali bodo sploh lahko imele otroke. Multipla skleroza sicer ne vpliva na rodnost, vseeno pa se ženske manjkrat odločijo za zanositev. Pomembno pa je, da je nosečnost načrtovana.