Vprašajte strokovnjaka

Mož hoče, da ostaneva poročena na papirju, a živiva odtujeno

Z možem sva v ločitvenem postopku, zato me zanima, kaj mi lahko svetujete glede naših bodočih družinskih odnosov in razdelitve premoženja. Za svojo prihodnost imam jasne cilje, vezane tako na svojo osebno, kot poslovno pot. Želim si, da bi ostala v najini hiši, kjer živim zdaj, (trenutno z možem vsak zasedava eno nadstropje, a na dolgi rok se mi to ne zdi sprejemljivo) in da bi skrbništvo nad hčerko pripadalo meni.

Mož ne želi komunicirati z menoj in dejansko beži pred kakršnimkoli stikom. Nekaj časa sem vztrajala pri komunikaciji (predvsem v zvezi s hčerko), vendar sem bila vsakič hudo prizadeta in zdaj se tudi sama temu izogibam. V prihodnosti bi pa vsekakor želela, da bi vzpostavila odnos, ki bi odražal neko spoštovanje med bivšima partnerjema.

Mož je želel ohraniti zakonsko zvezo na papirju, živeti pa tako kot doslej, odtujeno drug od drugega. Njegov sovražni odnos, ki ga zdaj izkazuje do mene, je posledica mojega razkritja njegovih dejanj in umik iz najinega odnosa. Sama si želim prisotnega, pristnega in srčnega partnerja, ki bi me v življenju podpiral. Svojega moža sem vseskozi podpirala in skrbela za njegovo kariero in najin dom. Ko sem sama imela težave, mi ni priskočil na pomoč in letos, ko sem imela večji zdravstveni poseg in bila na dolgotrajni bolniški, mi ni stal ob strani.

Želim si zveze, v kateri sta partnerja enakopravna v dajanju in prejemanju. Želim si tudi, da bi hčerka ne bila priča takemu odnosu, kot sva ga ustvarila z možem, ampak, da bi znala poiskati partnerja, ki jo bo spoštoval in ji nudil varnost. Mož je v zadnjem času spremenil odnos do hčerke in zdaj ji vse dovoli ter jo podkupuje z denarjem. Težava je tudi v tem, ker sva z možem sodelavca. Tudi tukaj se najini poti prepletata. Želim si, da bi na delovnem mestu še napredovala in se v čim večji meri izognila govoric, ki me obkrožajo. Hvala za odgovor,

bralka iz Maribora

Vsak odnos lahko izboljšamo

Spoštovana bralka,

iz vaše djotiš natalne karte je razvidno, da ste oseba, ki želi biti samostojna ter se odločati in živeti po svoje. Uspeh, kariera in vidnejše mesto v družbi vam veliko pomenijo, želite si biti cenjeni in spoštovani. Kadar si zaupate in ste prepričani o svojem prav, znate biti zelo odločna, borbena, nepopustljiva, vzdržljiva in ciljno naravnana oseba. Vendar niste od nekdaj takšni.

V prvih štirinajstih letih življenja ste verjetno doživljali situacije, ki so v vas pustile močna občutja negotovosti in dvomov vase, čeprav svojih strahov navzven ne želite pokazati. Po svojem štirinajstem letu pa ste se v naslednjih sedmih letih, do svojega enaindvajsetega leta, naučili na  situacije odzivati s svojo uporniško, bojevito, nepopustljivo naravo, da bi tako lahko poskrbeli za svoje ambicije. Po eni strani ste takrat razvili močno zavedanje svojega prav, po drugi pa sprejeli prepričanja, zaradi katerih težje razumete druge in težko sklepate kompromise, ki so nujni za vsak dober odnos. Ravnanja drugih vas lahko zelo jezijo, ker jih jemljete preveč osebno. Težko vam je sprejeti, da ima lahko vsakdo svoj prav in da vaš prav še ne pomeni, da drugi nimajo prav. Motive za njihove odzive ocenjujete skozi svoje poglede in vrednote.

Dosti lažje bi vam bilo, če bi se bolj zavedali, da drugi ničesar ne počno vam, zaradi vas, ampak zaradi sebe, zaradi svojih občutij in pogledov, ki so si jih oblikovali skozi svoje pretekle izkušnje. V vas namreč ni samo odločna, nepopustljiva in ambiciozna plat, temveč tudi zelo nežna, romantična duša, ki ji močno manjka ljubezni in si zelo želi, da bi se lahko zanesla na druge, da jo bodo znali osrečiti. Slabši trenutki v odnosih sprožajo v vas tesnobo in strah pred izgubo varnosti. Velika želja po ljubezni in prepričanje, da vas lahko osrečijo le drugi, bi vas lahko zavedla, da bi najprej dolgo preveč idealizirali druge in imeli do njih pričakovanja, ki jih niso zmožni izpolniti, kasneje pa bi do njih čutili hudo razočaranje, zamere in nespoštovanje. Ta del vaše narave je bil doslej najbolj izražen v obdobjih med leti 1977-78, 1986-88, 1993-94 in 2007-10. Znova bo močno v ospredju med leti 2021-24, zato je pomembno, da čim prej pridete do spoznanj, zakaj nas drugi ne morejo osrečiti, zakaj se lahko osrečimo le sami in zakaj je za dober odnos ključnega pomena, da vanj vnašamo svoje veselje in zadovoljstvo, ne pa razočaranj in nezaupanja.

Glede svoje prihodnosti imate jasno razdelane želje, kar je dobro, kajti dokler se ne zavedamo svojih želja, ne moremo vedeti, kako naj ravnamo, da nam bo prav. Želite si skrbništvo nad hčerko in lastništvo nepremičnine, v kateri bivate, iz vaših besed pa izhaja, da se bosta morala z bivšim možem tako glede skrbništva nad hčerko, kot razdelitve premoženja, še dogovoriti.

V zvezi s skrbništvom nad hčerko vam svetujem, da razmislite, zakaj si v resnici želite, da bi pripadlo vam. Niso namreč vse naše želje vedno uresničljive tako, kot smo si zamislili, zlasti takrat ne, ko posegajo v želje drugih. Vendar nam vsaka želja pomaga bolje razumeti, česa si dejansko želimo, in videti ne samo eno, ampak različne poti do istega cilja. Svoji hčerki zagotovo želite najboljše. Morda se zaradi svoje razveze bojite, da bo imel oče slab vpliv nanjo, ker bi se hči lahko zdaj nanj preveč navezala in bila kasneje razočarana. Morda pa je prišel na površje vaš stari strah, da lahko izgubite ljubezen in naklonjenost tistih, ki vam največ pomenijo, zato jih poskušate s svojo prisotnostjo, pozornostjo in predanostjo čim bolj in čim dlje zadržati ob sebi. V vsakem primeru velja, da boste za svojo željo, da bo hčerki čim lepše, največ storili, če se boste sami osvobodili strahu pred razočaranji v odnosih, kajti na tak način ga najbolj zanesljivo ne boste širili nanjo.

V zvezi s hišo sklepam, da si jo želite obdržati, ker vam prostorsko in lokacijsko trenutno najbolj ustreza. Vendar se bosta morala z bivšim možem glede usode skupne hiše še dogovoriti. Vaše možnosti, da najdeta dogovor, bodo dosti večje, če bo med vama spet stekel pogovor, ki ga zdaj ni. Kadar so med bivšimi partnerji še nerešene stvari, a ne zmorejo konstruktivnega pogovora, je vedno v ozadju prizadetost, ki si jo povzročajo z medsebojnimi očitki in kritiko. Ne čakajte, da vam bo bivši mož začel izkazovati spoštovanje, ki si ga želite, ampak začnite vi v vajin odnos vnašati spoštovanje. Opustite kritiko in očitke. Ne osredotočajte se na stvari, ki vas pri njem motijo, ampak skušajte videti vsaj nekaj, kar je za vas spoštovanja vredno. V vsakem človeku bomo našli stvari, vredne našega spoštovanja, če jih bomo le hoteli videti. V vašem interesu je, da vnesete svoj del spoštovanja v odnos, ki bo vsaj v vajini starševski vlogi za vedno ostal del vašega življenja. Tega se zavedate, zato si želite, da bi bil čim boljši. Vsak odnos lahko izboljšamo. V življenju namreč veljajo določene zakonitosti. Glede spoštovanja velja, da bodo drugi postali spoštljivi do nas, če mi postanemo spoštljivi do njih. Ko bo v vajinem odnosu zavladalo spoštovanje, morda tudi bivanje v dveh ločenih nadstropjih vajine hiše za vas ne bo več tako nesprejemljivo. Tudi to je ena od poti do uresničitve vaše želje.

Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE