Nikolaj Mašukov

Ljubezen je stanje absolutnega ravnovesja

Ruski slikar, umetnik Nikolaj Mašukov je raziskovalec človeštva. Njegove stvaritve so dvignjene nad trdo resničnost; govorijo o vsem, kar je že doživel v sanjah, razmišljanju, vizijah, in to niso plitve vode. »V človeku je več, kot se zaveda, in mnogo več, kot resnično živi«; o tem širi sporočilo rojeni Sibirec, avtor Pravljic izpod Vršiča, ki je Slovenijo vzel za dom, ko je po spletu okoliščin namesto tri mesece tu že več kot dvajset let.

Pred kratkim ste s freskami o Mariji udarjeni, legendi iz Ljubnega na Gorenjskem, obnovili zgodbo čudeža, ki se je tam zgodil davnega leta 1692 in ga razglasil za romarski kraj. Ali čudeži po vašem obstajajo?

Teološke stvari spremljam z nekaj selekcije, a mislim, da vse dogajanje v  zgodovini ljudstva in Cerkve deluje na človeka zelo pozitivno. Človek namreč po nastanku in razvoju ni enostavno bitje in zato toliko bolj potrebuje smernice v svojem kompleksnem razvoju. Cerkev tu odigra vlogo varovalke, še posebno v veri, ki za izhodišče vzame dejstvo, da je Bog ljubezen in da se mu človek ves čas približuje. Kakor sam dojemam, je ljubezen stanje absolutnega ravnovesja. To je idealno stanje v vseh odnosih. Zgodba udarjene Marije daje impulz za nov zagon občutka ljubezni in razumevanja. Ja, menim, da svete stvari dobro vplivajo na ljudi.


Kaj bi bilo po vašem sporočilo zgodbe, v kateri je zidar med svojim delom udaril leseni kip Marije, ker se mu je zazdelo, da mu sporoča, da ima lepše oči kot njegova žena, tudi Marija. Iz kipa je začela teči kri in podeželske ženske je s krpami niso mogle ne pobrisati ne zaustaviti. Zidar je bil pregnan in v izgnanstvu doživel preporod ter začel širiti sporočilo Boga med ljudi.

Človek vsako stvar v življenju razume ali je ne razume. Vendar tudi ko nečesa ne razume in na podlagi tega stori slabo dejanje, posledice so; stvari ali človeku povzročiš škodo, rušiš. Vse ima svoj smisel, red, vse je med seboj povezano. Ta religiozna zgodba daje namig, da je treba biti pozoren na vsako svoje dejanje, da iz lastne nevednosti ne bi zagrešil nespametnega koraka. Lahko jo povežemo tudi s stanjem vojne, povojnimi poboji. Kadar iz mirnega mesta gledamo nanje, se nam vojne vedno zdijo slabe in grozne. Ko pa se znajdeš v njej, postane neprepoznavno. Če pogledamo zgodovino Slovenije ali Rusije ali sveta, se zgodi vse negativno, ko prestopiš mejo.


Tu se odpira še druga stran: če zidar ne bi prestopil meje in udaril kipa, ne bi doživel preporoda. Nekateri pravijo, da vojne čistijo planet, ker je na njem preveč ljudi. Tudi negativno ima svoj smisel.

Absolutno. Dvojnost je povsod, od mikrostruktur do vesoljnih razsežnosti. Brez nasprotja ne moreš razumeti ničesar, je pa treba povsod najti ravnotežje. V zgodovini umetnosti in kultur obstaja majevsko božanstvo Hunab ku, ki ga tolmačimo kot ravnovesje v gibanju in to je bistveno za vsakega posameznika ali širše gledano za družino, družbo, svet. Kapitalistični svet s fizikalnimi zakoni brez duhovnosti ne bi mogel delovati. Po drugi plati pa vse konstantno, nespremenljivo prav tako začne propadati. Če želiš biti uspešen, moraš biti prodoren in hkrati v tej prodornosti obdržati ravnotežje. Zakaj sem sploh začel raziskovati metafizične mehanizme? Ker me je zanimalo, zakaj se stalno dogajajo padci, propadi, revolucije, tudi v zgodovini moje žalostne Rusije. Preprosto zato, ker sistem ni uravnotežen. Zgornji in spodnji sloj sta v velikanskem neravnotežju. 


Več preberite v aktualni Oni, ki je izšla danes, 7. 2. 2017.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE