Ženske, ki pišejo zgodovino, so praviloma nekakšne upornice. Upirajo se socialnim normam, družinskim utežem in sistemu, borijo se proti klišejem, predsodkom in stereotipom. Jessie Knight, prva britanska mojstrica tetoviranja, se je začela upirati že zgodaj. Kanček norosti je imela že v genih, z materjo, dolgotrajno alkoholičarko in očetom, ljubiteljem avantur, so skupaj pobegnili v cirkus. Vesela karavana je obiskovala priobalna mesteca na jugovzhodu Anglije, Jessijina priljubljena veščina je bila ostrostrelstvo.Silno majhna gospa, v višino naj bi merila le meter dvajset, je obvladala tudi ježo brez sedla in vrtenje pištol, pri osemnajstih letih pa je že množično ustvarjala podobe iz črnila, tako priljubljene pri mornarjih. Tatuje je po desetletju zaradi poroke z možem, ki njene umetnosti ni odobraval, opustila, a se je po osmih letih vrnila k svoji veliki ljubezni. Največjo prepoznavnost je doživela v 40. letih prejšnjega stoletja, a seveda ni šlo zlahka in brez zapletov.


PREBERITE VEČ: Kakšna je ženska prihodnosti? Kot sta za britanski The Guardian povedala Dr. Matt Lodder in Derryth Ridge, kuratorja prihajajoče razstave o delu in življenju Jessie Knight, je bilo obdobje po drugi svetovni vojni najmanj naklonjeno umetnosti tetoviranja, podobe so videli kot ogabno iznakaženost in znak kriminala. A Jessie to ni motilo, pozno v starost je počela točno to, v kar je verjela: pravijo, da naj bi se pri šestdesetih letih ustalila v kraju Barry, Wales in si omislila tridesetletnega ljubimca. Okolica se je seveda na njene kaprice odzvala po svoje, označili so jo za prostitutko, ves čas so vljamljali v njen studio, kradli opremo in predloge za tatuje. Na koncu si je omislila varnostnika, svoje dragocene podobe pa je shranila celo v sefu na banki. Leta 1955 je osvojila drugo mesto na britanskem nacionalnem tekmovanju v tetoviranju, zmaga naj bi pripadala njej, a naslova najboljšega niso želeli podeliti ženski.


PREBERITE VEČ: Ženska na vrhu britanske umetnosti Umrla je leta 1994, večina ljudi niti ni vedela, kdo je v resnici zanimiva gospa. S tetoviranjem je prenehala že v 60. letih,  svojo umetnostjo je razveseljevala le še družino in prijatelje. Razstava British Tattoo Art Revealed, tudi o pionirki tetoviranja, je na ogled med 17. marcem in 7. januarjem 2017, v Nacionalnem pomorskem muzeju v Cornwallu.