Listi velike koprive in njene sorodnice male koprive so obdani z laski, v katerih je strup. Njihova sestava še ni do konca raziskana, dokazano pa je, da sta v njih hormon histamin in nekaj mravljinčne kisline. Ko se koža dotakne žgalnega laska, se ta odlomi, strup pride na kož in povzroči majhno opeklino. 

Velika kopriva (Urtica dioica)

Pomirja kri

Koprivo uporabljamo zunanje kot odlično sredstvo proti revmi. Boleči del na telesu tolčemo s svežo koprivo, dokler ne postane močno rdeč. Strup je tako močan, da že desettisočinka grama povzroči opeklinski izpuščaj. Uradna medicina danes dosega prekrvitev kože z raznimi mazili, ki povzročajo širjenje žil. Enak učinek dosežemo s svežo koprivo. 

Žgalni laski koprive vsebujejo strup, ki ga sestavlja tudi mravljična kislina.

Za notranjo uporabo je koristna, ker so v njej vitamini in minerali. Poleg C in A je zlasti v listih še veliko listnatega zelenila (klorofila), ki pospešuje delovanje prebavnih žlez in peristaltiko. Pomirja kri in pospešuje presnovo. Pri doječih materah veča količino mleka, priporočajo jo pri menstrualnih motnjah in hemoroidih. Seme koprive naj bi povečalo izločanje seča iz telesa, poleg tega pomirja živce in je dobra pomočnica zdravilom pri oboleli slinavki, pri jetrnih, žolčnih in želodčnih težavah.

Pri nabiranju si pomagajte z rokavicami in škarjami.

Samo mladi listi

Spomladansko utrujenost preženemo s kuro iz sveže stisnjenega soka in tako tudi okrepimo telo. Proti ustnim težavam se spopadamo z grgranjem koprivnega čaja, če pa skuhamo čaj iz korenin, pomagamo pri vodenici in izpadanju las. Boleče ude kopamo v koprivni vodi, proti rastlinskim ušem pa se borimo z razredčeno koprivno vodo (kilogram kopriv na deset litrov vode). Poparek pripravimo tako, da dve do tri jedilne žlice zrezanih listov ali cvetoče zeli poparimo z dvema skodelicama vrele vode in pustimo stati deset minut.

Grgranje koprivnega čaja krepi ustno floro.

Naredimo sok

Sok, ki ga iztisnemo iz koprive, zmešamo z vodo v razmerju 1 : 1 in jemljemo po čajnih žličkah. Za umivanje lasišča potrebujemo 100 g drobno zrezanih listov, ki jih kratek čas kuhamo v mešanici pol litra vode in pol litra domačega kisa. S koprivo moramo biti previdni in nabirati vedno samo mlade liste. V starih je že toliko strupa, da lahko razdraži želodčno sluznico in povzroči bolečine. Kopriva je neverjetno uporabna rastlina, kar so vedeli že naši predniki in pustili ogromno zapisov o njeni uporabnosti. Z moderno medicino pa je utonila v pozabo, kar je krivično za tak zaklad. 

Kopriva je slastna tudi v kulinariki. Preizkusite te odlične recepte