Samo enkrat se živi, se je prepričeval Kevin Costner, ki je, mirno lahko rečemo, živel zelo divje življenje hollywoodskega zvezdnika. Začelo se je seveda drugače: s študentsko ljubeznijo, ki je seveda postala tudi njegova žena in s katero je vztrajal v zakonu vrsto let. Na začetku je bilo pravljično, zadnja leta pa mučno, priznava Costner, ki ima s Cindy Silva, s katero je bil poročen od 1978. do 1994, tri otroke. Toda družinsko življenje je občutno trpelo zaradi igralčevega silovitega vzpona do zvezd: vestern Pleše z volkovi mu je prinesel dva oskarja, za režijo in igro, zapovrstjo so si sledile uspešnice Robin Hood: Princ tatov, JFK in Telesni stražar, Costnerja preprosto ni bilo več mogoče ustaviti. Tako tudi ne propadanja njegovega zakona s Cindy, od katere se je dokončno ločil sredi devetdesetih. In po njegovih poznejših izjavah sodeč, češ da je predolgo živel po pravilih nekoga drugega, tako da je zagotovo zamudil marsikaj in da ni zmogel uresničiti vseh svojih želja, je obžaloval, da razveza ni prišla že prej. In namignil, da ne bo nikoli več obljubil večne zvestobe drugi ženski, kajti pričakovanja, da boš resno ostajal predan eni sami partnerki, medtem ko opravljaš igralski poklic, so povsem nerealna.

In dolgo je bilo tudi videti, da misli povsem resno. Najprej si je privoščil razmerje z Bridget Rooney, toda avanturica je rodila mnogo več, kot si je želel. Dobil je še enega sina, ki pa ga ni priznaval, vse dokler ni Rooneyjeva zahtevala, da opravi test očetovstva. Mediji Costnerju takrat niso bili naklonjeni, še več, začeli so brskati po njegovem življenju in celo prišli na plan z zgodbo, da si je že v zakonu s Cindy privoščil številne skoke čez plot, med drugim s Halle Berry. Pa z Michelle Pfeiffer. Pa manekenko Bobbie Jean Brown, ki je o domnevnem škandalu z zvezdnikom spisala celo knjigo. Tudi z Miro Sorvino naj bi se spečal, med ločitvijo pa naj bi se tolažil s fotomodelom Holly Sampson. Mogoče celo z Naomi Campbell, so takrat pisali tabloidi. Po ločitvi se z novimi izbrankami ni več skrival, med njimi so bile Angie Everhart, pa Courteney Cox in Cheryl Tiegs, Costnerja pa so preklinjali tako rekoč vsi: ženske, ki jih je razočaral, in tudi številni moški. Pa ne samo zato, ker bi bili nevoščljivi, temveč tudi zato, ker jim je skorajda speljal žene!

Bil je brezsramen zapeljivec, ki je v objem privabil tudi novinarko ABC Joan Lunden, prizemljila pa ga je šele Elle Macpherson, a le za kratek čas. Odločila sta se celo za življenje pod skupno streho, a sta se razšla po manj kot letu dni. Potolažil se je s Carlo Bruni, pa z nekdanjo miss Amerike Tawny Little. Morda tudi s Kelly Preston, ki je bila takrat seveda že izbranka Johna Travolte, čeprav je zgodba ostala zgolj pri govoricah. Potem pa je prišla ona. Christine Baumgartner, ki jo je sicer spoznal že kmalu po ločitvi, a je iskrica preskočila šele okoli leta 2000, ogenj pa je gorel kar dve leti. Zgodba se je takrat za kratek čas končala, a je brco tokrat zadala ona. Ker ni bil dovolj resen in ni bil pripravljen na resno skupno življenje ter ustvarjanje družine. Biti njegova ljubimka ji ni več zadostovalo, želela je biti njegova žena, in ko je zagledala strah v njegovih očeh, ga je hladnokrvno odslovila.

V samskem življenju je nekaj časa ponosno vztrajal, toda vse bolj se je zavedal, da je bil razhod s Christine velika napaka. »Ugotovil sem, da sem se preprosto bal resne zveze. In dejstva, da bi znova postal oče, ko sem že tolikokrat zamočil,« se spominja Kevin. »Potem pa sem se vprašal: Ali bom res zapravil ljubezen s čudovito žensko zaradi strahu, da mi bo spodletelo?« Od tega spoznanja je bil samo še korak do popolne sreče. Leta 2004 sta dahnila usodni da na ohceti v Aspnu, kamor sta povabila 300 prijateljev in sorodnikov, po treh letih pa se jima je rodil sin Cayden. In Costner je nenadoma izginil izpod sojev žarometov in se posvetil družini. No, v posvečal se je tudi karieri, a ne igralstvu, temveč glasbi. Leta 2009 se je rodil Hayes, še leto dni pozneje pa hči Grace. »Všeč mi je, da lahko spremljam njihove korake vsak dan in upam, da se mi v prihodnjih dvajsetih letih ne bo zgodilo nič usodnega, da ne bi mogel skrbeti zanje,« je očetovsko skrbno povedal Costner.

Zadnja leta, tako povedo bližnji, se nikoli več ne hvali s svojimi kariernimi dosežki, temveč zgolj z uspehi, ki jih dosegajo njegovi otroci. K igralstvu se vrne le še občasno, projekte pa izbira skrbno: »Za film se ne odločim, če ne more biti po moje. Tako da včasih čakam zelo dolgo na pravo priložnost. Filmi so čarobni, ustvarjanje filmov je nekaj prav posebnega. V filmu sem lahko tudi junak. A to te osrečuje le za kratek čas. Najlepše je, ko se vrneš domov in si oče. Za filme sem plačan, za očetovsto pa neprecenljivo nagrajen. Včasih ugotoviš, da ti življenje reši tisto, česar si se bal najbolj od vsega.«