Kje se v resnici skriva vzrok težav? Ali bi bile težave drugačne, če bi nanje pogledali z drugega zornega kota? Kje se skriva ovira – v resnični nerešljivosti problema ali v vas samih? Ali pa, morda obstaja možnost, da si z nezadostnim prizadevanjem podzavestno postavljamo zdravo mejo, se potiskamo v racionalni okvir, znotraj katerega ugotovimo, da zamisel pravzaprav niti ni najboljša in da bi jo bilo mogoče boljše kar opustiti? No, če ta možnost ne pride v poštev in če brezupno zrete v pravi, a tako težko dosegljiv cilj, se izkopljite iz jame, pozivajo ameriški strokovnjaki, v katero ste zgrmeli predvsem zaradi večnih izgovorov, in upoštevajte nekaj preprostih nasvetov, s katerimi bodo težave vsaj lažje obvladljive.Na primer, ženske se pogosto pritožujejo, da jim moški del gospodinjstva občutno premalo pomaga pri vsakdanjih opravilih, le redke pa pomislijo, da so si za takšno ureditev doma krive prav same – živijo pač po pravilih igre, ki so jih zapisale že zdavnaj in ki jih že dolgo utrjujejo prav same, saj le tako ohranjajo nadzor nad dogajanjem pod skupno streho. Težave morda sploh ni, a tiste, ki jih takšna razporeditev obveznosti resnično moti, se morajo s partnerjem vrniti na začetek skupne poti in postaviti nove temelje.

Na poti do uspeha nas včasih ovirajo prevelike želje ali pa preveč želja obenem. Mnogi v srednjih letih dosežejo prelomnico, ko nenadoma sklenejo začeti znova in zaživeti v povsem novem, zavidljivo zdravem slogu: toda prenehati kaditi in shujšati obenem je tako rekoč nemogoče, telo in um največkrat ne premoreta takšnega zalogaja, zato je smiselno začeti postopoma. Morda sprva prenehati kaditi, potem pa sčasoma vzpostaviti telovadni režim, ali pa se celo najprej lotiti rekreacije, ki jo bo kajenje sčasoma začelo ovirati, zato bo treba cigareto slej ko prej ugasniti za vedno. Vam dobro razpoloženje kvari nikoli zadovoljen šef? Težko je delati v večno kritičnem okolju, toda rešitev je pogosto prav še večja produktivnost – kritikam, če veste, da so neutemeljene, ne boste utegnili posvečati pozornosti, mogoče pa se vam bodo z dodatno marljivostjo odprla nova delovna obzorja. Ste v partnerskem odnosu prehitro užaljeni, pogosto gojite zamero in le stežka zaupate? Vzroki za takšna občutja se pogosto skrivajo v pomanjkanju topline v otroštvu, a brskanje po preteklosti in iskanje izvora težav nista vedno primerni: včasih se je bolje zazreti v prihodnost, odmisliti strahove in začeti graditi nove odnose – starih pač ni mogoče spremeniti.

Predvsem pa se izogibajte občutjem razočaranja, poudarjajo strokovnjaki: to je namreč pogosto neupravičeno, a skrajno uničujoče. Ključ do vsakega uspeha je v trdem delu, a kdaj tudi to ne zadostuje, vsaj takoj ne, toda pomembno je, da ostanemo zvesti samim sebi in v načrte vložimo kar največ pozitivne energije. Razveselite se manjšega uspeha, tako zanesljivo pride tudi večji!