Obstaja še ena prav elegantna in celo brezplačna možnost: oskrbnik živali na domu. Sliši se nenavadno, toda prek različnih spletnih ponudnikov je mogoče dobiti nekoga, ki je pripravljen brezplačno poskrbeti za vaše hišne ljubljence. Kako je to mogoče? V zameno za uslugo oskrbniku ponudite prenočišče v svoji hiši ali stanovanju. S tem boste naredili uslugo tudi živalim, saj jim ne bo treba menjati domačega okolja. Obenem pa boste na potovanju mirnejši tudi zato, ker boste vedeli, da nekdo skrbi za vaš dom. Za takšno kratkoročno ali daljše sodelovanje so zainteresirani različni popotniki, ki tako spoznavajo svet. Med njimi so študenti, upokojenci ali preprosto ljudje, ki želijo za nekaj časa zamenjati življenjsko okolje.


Zanesljivi neznanci

S to nenavadno možnostjo me je seznanila znanka z Bleda. Odpravljala se je na daljše potovanje, a svojega psa nikakor ni hotela pustiti v pasjem hotelu. Ne zaradi stroškov, temveč preprosto zato, ker je bil zelo navezan na domače okolje. Na spletnih straneh je našla tujo agencijo za »house in pet sitting«. Angleški izraz bi lahko prevedli v »hišni oskrbnik, čuvaj živali«. Najprej jo je zaskrbelo glede varnosti in zaupanja, toda po prebiranju številnih pozitivnih komentarjev zadovoljnih strank se je odločila za včlanitev v eno izmed agencij (letna članarina znaša od 30 do 100 evrov). Presenetljivo hitro je dobila ducat ponudb. Med njimi je izbrala ponudbo starejšega para, ki zadnja leta živi v Sloveniji. Imela sta kar nekaj dobrih priporočil, obenem pa sta bila navajena na življenje pri nas. Odhod na potovanje je bil tako veliko manj stresen. Pes se je dobro ujel s svojima čuvajema in večdnevno bivanje je minilo brez vsakih težav. Od takrat je prijateljica še večkrat izkoristila to možnost in vsakokrat je imela samo dobre izkušnje. Še posebno se je ujela z Avstralko Niomi, ki je prišla prvič kot čuvajka za nekaj tednov. Potem pa sta postali prijateljici, tako da je bivanje v Sloveniji krepko podaljšala in vmes še nekajkrat poskrbela za čuvanje psa. Družba v postelji

Njene izkušnje so me spodbudile, da sem tudi sam začel iskati možnost čuvanja živali. Opravljam delo prek računalnika, zato nisem vezan na dom. Pomembno je le, da imam dostop do interneta. Nekaj časa sem iskal ponudnike v Avstraliji, a ker dolgo nisem našel nič ustreznega, sem se za začetek odločil za čuvanje psičke na Obali. »Je zelo prijazna in nezahtevna,« so me prepričevali lastniki. Za takšno se je tudi izkazala. »In zelo rada ima ljudi!« so mi še položili na srce, preden so se odpravili na teden dolgo potovanje. Navezanost na ljudi sem hitro občutil, saj mi je bila psička nenehno za petami. Bivala je namreč v hiši, skupaj z lastniki. Prvi »nesporazum« se je pojavil zvečer: psička je na vsak način hotela spati na postelji. Nekajkrat sem jo pregnal na tla, toda vsakokrat se je vrnila in se zleknila k nogam. Na koncu sem pač popustil ... »Oh, saj je prav, da spi v postelji!« so me pomirili lastniki, ko sem jim naslednje jutro po telefonu pojasnjeval dogodke minule noči. »Pozabili smo povedati, da se pogosto zlekne na posteljo in jo pač pustimo pri miru ...« K sreči je bila to edina nenavadna izkušnja, bivanje pa dovolj prijetno, da sem se odločil poskusiti še kje drugje. 


Nova destinacija Ciper

Trenutno se dogovarjam za čuvanje psov na Cipru. Tamkaj živeči katalonski podjetnik ima tri pse in išče nekoga, ki bi poleti skrbel zanje nekaj tednov. Na voljo bom imel veliko stanovanje v bližini divje plaže, tako da s sprehajanjem psov naj ne bi imel težav. »Dobro so socializirani,« pravi njihov lastnik Carlos. »Le veliko energije imajo in vsak dan boš potreboval vsaj tri ure, da jih utrudiš ...« Se že veselim takšnih delovnih počitnic, pa čeprav prinašajo s seboj tudi precej odgovornosti.Način življenja

Na takšno spoznavanje sveta bi se lahko kar navadil. Tako kot sta se Kanadčana srednjih let Dalene in Pete Heck. Leta 2009 sta pustila redni službi, prodala hišo in avto ter se odpravila po svetu. Življenjsko pustolovščino sta začela s čuvanjem psa v Kanadi. Lastnik je odšel na daljše potovanje in medtem je potreboval nekoga, ki bi skrbel zanj in za hišo. Dalene in Pete sta bila navdušena nad prvo izkušnjo in v nekaj letih sta podobno prepotovala velik del sveta. Sprva sta živela predvsem od prihrankov, zdaj pa nekaj zaslužita tudi s spletno stranjo www.hecktictravels.com. 

Med izkušnjami je bilo tudi nekaj manj prijetnih. Nekoč sta v Franciji skrbela za hišo in psa na podeželju. V nevihtni noči sta ostala brez elektrike. To sicer ne bi bila posebna težava, toda lastniki so imeli v kleti več zamrzovalnih skrinj, polnih zalog hrane. Uspelo jima jih je priklicati po telefonu in na daljavo so organizirali reševalno akcijo s pomočjo prijateljev in sosedov. Z zamenjavo varovalk so poskrbeli za elektriko, toda pokvarila se je ena izmed zamrzovalnih skrinj. K sreči so sosedje za nekaj dni prevzeli zamrznjeno hrano.Pomembno pri njunem trenutnem načinu življenja je, da se znata prilagoditi bivanju v novem okolju, zato se vedno pozanimata o vsem, kar bi jima lahko prišlo prav v morebitnih težavah. Kljub temu se vedno ne izide vse po načrtih. Leta 2016 je Dalene zbolela za levkemijo. Po dolgem zdravljenju ji je uspelo premagati bolezen, toda zaradi nje sta se morala za nekaj časa ustaliti in si ustvariti svoj dom. Samo vprašanje časa pa je, kdaj se bosta vrnila na stara pota spoznavanja sveta. 

V Panami sem spoznal upokojenca Dennisa in Mireyo, ki imata s čuvaji svojih psov dobre izkušnje, saj vsaj mesec na leto preživita v ZDA.


Uporabne spletne strani

Iskalce in ponudnike takšnih storitev združuje več spletnih strani, a med njimi za zdaj ni slovenske. Verjetno tudi zato, ker je v Sloveniji malo povpraševanja po takšnih uslugah ali pa smo preprosto preveč nezaupljivi do neznancev, da bi jih sprejeli v svoj dom. Med uveljavljenimi spletnimi stranmi so: Tiersitter24, PetBacker, Pet Sitters International, House Carers, Trusted House Sitters, Mind My House ... Stroški in naloge

Nekateri lastniki nepremičnin želijo med varovanjem živali in nepremičnine podpisati pogodbo s čuvajem, ki določa obveznosti in pravice ter opredeljuje plačilo morebitnih nastalih stroškov, dokler traja pogodba (račun za telefon, elektriko, ogrevanje ...). Malo previdnosti obeh strani ne škodi, zato je dobro prej pridobiti čim več informacij. Nekateri lastniki zahtevajo tudi potrdilo o nekaznovanosti. Pri urejanju formalnosti je v veliko pomoč agencija, prek katere se dogovarjate. Člani nekaterih agencij imajo opravljen interni tečaj ravnanja z živalmi. Žal pa agencija ne jamči, da bo vse potekalo tako, kot je dogovorjeno. 

Skrb za domovanje in morebitne živali lahko traja različno dolgo, od nekaj dni pa do več mesecev. Tudi naloge so zelo različne. Včasih je dovolj že samo bivanje v hiši. Lastniki morda želijo še, da pobirate pošto, odgovarjate na telefonske klice, zalivate rože, skrbite za vrt in različne živali. Samoumevno je minimalno vzdrževanje reda in čistoče, po dogovoru pa lahko vaše naloge obsegajo tudi več. Pred začetkom dela je dobro pridobiti telefonske številke vseh, ki bi jih utegnili potrebovati pri nepredvidenih težavah (lastniki, sosedi, sorodniki, veterinar, zdravnik, električar, vodovodar …).