V Sloveniji je razglašena epidemija, število okuženih narašča, javno življenje ugaša, od ponedeljka naprej bodo zaprte šole in vrtci. Starše tudi pozivajo, da naj skrbijo, da se mladi kljub temu ne združujejo na drugih krajih. Epidemiolog Janez Tomažič je pozval, naj se javno življenje ustavi za štirinajst dni. »Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. Če je le možno, naj ljudje ostanejo doma. A če morajo oditi od doma, naj ne uporabljajo javnih prevozov. Naš apel je: čim manj druženja,« je dejal. 

Številko okuženih redno osvežujejo na spletnem portalu Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ), kjer državljani najdejo tudi vse druge informacije o virusu, od osnovnih, kako se prenaša in kako skrbeti za preventivo, do navodil za izobraževalne ustanove, delodajalce in uporabnike javnega prometa. 

Kam poklicati, če potrebujemo informacije o koronavirusu?

Marsikdo je ob obisku trgovin že naletel na prazne police, a pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. »V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena,« je povedala nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.


Še vedno pa velja upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe, ki pomembno prispevajo k preprečevanju okužbe s koronavirusom: 

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

 • Redno si umivamo roke z milom in vodo. 

 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Uporaba zaščitnih mask trenutno še ni potrebna. 

Koronavirus se kaže s simptomi, ki spominjajo na gripo (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj), pri težjih oblikah pa se razvije v pljučnico (občutek pomanjkanja zraka). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje, ki ga izvedejo na podlagi brisa nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in še drugih kužnin. Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov, ugotavlja stroka. Za osebe, pri katerih so potrdili okužbo, ima NIJZ prav tako že pripravljena navodila za zdravljenje, ki poteka simptomatsko, saj zdravilo za ali cepivo proti virusu trenutno še ne obstaja. Po zdravniški presoji okužba ne zahteva bolnišnične obravnave, dovolj je, da se znižuje povišano telesno temperaturo z antipiretiki, zaužije dovolj tekočine, obvezen pa je počitek. 

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa NIJZ tudi prosi, da vsi okuženi upoštevajo sledeča navodila

 • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. 
 • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). 
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. Več o prezračevanju preberite tukaj.  
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja. Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite  v koš. 
 • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.  
 • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače
 • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 
 • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. 

Ker o okužbi z novim koronavirusom kroži tudi veliko neresničnih informacij, so na NIJZ ovrgli najbolj zgrešene mite, med njimi so denimo, ali lahko koronavirus k nam pripotuje v poštnih pošiljkah iz Azije in Italije, ali so prenašalci virusa lahko naši hišni ljubljenčki, ali lahko virus uničimo z alkoholnimi razpršili in ali lahko okužbo prepreči uživanje česna. Odgovore na ta in še druga vprašanja najdete tukaj.