Ali ste vedeli?

  • Da so plastične vrečke med desetimi najpogostejšimi odpadki?
  • Da večina plastičnih vrečk svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo od 400 do 1000 let?
  • Da povprečen Slovenec letno porabi od 130 do 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporablja dlje kot 30 minut?
  • Da v Sloveniji letno porabimo med 300 in 600 milijonov plastičnih vrečk, kar 89 odstotkov jih uporabimo le enkrat?
  • Da zaradi plastičnih vrečk vsako leto pogine na sto tisoče morskih živali in več kot milijon ptic, saj živali vrečke zamenjajo za hrano in poginejo zaradi zamašenega prebavnega sistema ali pa se v vrečke zapletejo in zadušijo?
  • Da plastične vrečke, ki jih zaužijejo živali, tako spet najdejo pot v okolje, kjer ogrožajo nova življenja?

Foto: HOFER


Po nakupih z mislijo na okolje – rešitev je lastna vrečka

Skrb za okolje je odgovornost prav vsakogar med nami, zato želijo pri podjetju HOFER k sprejemanju odgovornih odločitev spodbujati tudi svoje kupce in jim pri tem ponuditi do okolja prijaznejšo izbiro. S projektom Manj je v(r)eč kot prvi večji slovenski trgovec kupcem ponujajo trajnostno vrečko iz bombaža iz pravične trgovine. Vrečke so na voljo v vseh HOFERjevih poslovalnicah in do zdaj HOFERjevo trajnostno vrečko Manj je v(r)eč uporablja že več kot 72.000 ljudi, aktualno število in s tem zbrana sredstva pa lahko spremljate na spletni strani www.manjvrec.si.


S trajnostno vrečko Manj je v(r)eč podporniki akcije Očistimo Slovenijo 2018 

S projektom Manj je v(r)eč so se pri podjetju HOFER povezali z Ekologi brez meja, katerim za projekt Očistimo Slovenijo 2018, natančneje akciji Očistimo vode, od vsake prodane vrečke namenjajo pet centov. Ker dejanja štejejo največ, pri podjetju HOFER akcije Očistimo Slovenijo 2018 niso podprli zgolj finančno, ampak tudi z aktivno udeležbo HOFERjevih sodelavk in sodelavcev na različnih lokacijah po Sloveniji. Ekipi, ki je čistila nabrežje Save v Ljubljani, se je pridružil tudi Marko Potrč, ambasador projekta Manj je v(r)eč.


Obenem so se pri podjetju HOFER pridružili tudi kampanji Imam svojo vrečko! Ministrstva za okolje, ki potrošnike spodbuja k zmanjšanju potrošnje lahkih plastičnih vrečk.


»Zavedam se, da živimo v čudoviti državi in da je hkrati odgovornost vseh nas, da skrbimo za čisto okolje. Vesel sem, da sem se lahko s HOFERjevimi sodelavci udeležil čistilne akcije, kjer smo z drugimi prostovoljci naredili prvi korak. Ključno pa je, da se tudi v prihodnje vedemo trajnostno, tako lahko na primer tudi pri nakupih poskrbimo za okolje, z lastno in trajnostno vrečko.«

Marko Potrč, ambasador projekta Manj je v(r)eč