IZ NOVE ONEPLUS

Svetovno znana Slovenka: Odločila sem se, da se držim stran od njih

Izšla je nova Onaplus! V marčevski številki vam predstavljamo 10 izjemnih Slovenk našega izbora Ona 365 in odkrivamo, zakaj Slovenke živijo dlje od Slovencev.
Fotografija: Marčevska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 1. aprila 2024. 
Odpri galerijo
Marčevska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 1. aprila 2024. 

Marec je mesec žensk, tudi pri Oniplus, kjer že 14 let slavimo izjemne Slovenke, ki premikajo meje in z življenjem ter delom predstavljajo pogum, voljo, vztrajnost, ne­uklonljivost in navdih za vse nas. 

Sinoči smo vam razkrili letošnjo deseterico, ki je pomembno zaznamovala leto 2023: igralka Alenka Marinič, haaška sodnica Beti Hohler, igralka Jana Zupančič, pravnica in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin, pesnica, prevajalka in urednica Miljana Cunta, solastnica podjetja Adteh Mirjana Duler, vrhunska smučarska skakalka Nika Prevc, nekdanja predsednica pevskega zbora Pinko Tomažič Rada Zergol, specialistka ginekologije in porodništva, jamarska reševalka Tina Bizjak, dr. med.

V marčevski številki revije Onaplus, ki vas že čaka na prodajnih policah širom Slovenije, si lahko preberete pronicljive intervjuje z vsako izmed njih. 

Marčevska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 1. aprila 2024. 
Marčevska Onaplus je že v prodaji, na prodajnih policah jo najdete do 1. aprila 2024. 

Pogovore bomo z vami delili tudi tukaj, na naši spletni strani, vsak dan vam bomo predstavili eno zmagovalko – letos smo se namreč po temeljitem in večkratnem razmisleku odločili, da se umaknemo tekmovanju in jih vse razglasimo za One 365.

Ni pa to vse, kar vas čaka v marčevski Oniplus. V številki, posvečeni ženskam, smo spregovorili tudi s prvo Slovenko, ki smo jo leta 2011 kronali za Ono 365, svetovno znano filozofinjo in sociologinjo prof. dr. Renato Salecl, ki nam je med drugim priznala: »Nisem popolna nasprotnica družbenih omrežij, sem se pa odločila, da se držim stran od njih, ker imam dovolj drugih informacij, ki prihajajo k meni po tradicionalnih medijih, tudi spletnih,« ob tem pa tudi razkrila, kaj jo najbolj skrbi glede naše prihodnosti. 

»Ozračje oziroma kar je nad nami, tudi vesolje, postaja področje nevarnosti. Najprej dihamo slab zrak, nenehno smo od zgoraj nadzorovani, sateliti vseskozi spremljalo naše gibanje in sledijo dogajanju na Zemlji, hkrati pa je razvoj orožja, ki je vezan na napade iz zraka, tako hiter in nevaren, da je zelo skrb vzbujajoče. V vseh teh vojnah vidimo, da droni in sateliti postajajo tako poceni in lahko dosegljivi, da ogrožajo ogromno prebivalstva.« 

Renata Salecl Foto: Jože Suhadolnik
Renata Salecl Foto: Jože Suhadolnik

Pogovarjali smo se tudi z Andrejo Cepuš, avtorico prav posebne knjige Vrt Ljubezni, ki je v iskanju odgovorov na temeljna vprašanja človeštva prečesala Slovenijo in odkrila enajst magičnih rodovnih posestev, na katerih živijo ljudje, ki jih je zemlja poklicala za svoje skrbnike. 

»Obiski rodovnih posestev in srečanja z ljudmi, ki jih ustvarjajo, so se me vsekakor dotaknili. Nihče od ljudi, ki sem jih spoznala, se ne bi vrnil tja, od koder so prišli. Vsi so v novem načinu bivanja našli smisel, ki ga mnogi danes iščejo vse življenje,« nam je zaupala v intervjuju.  

Andreja Cepuš Foto: Andraž Purg
Andreja Cepuš Foto: Andraž Purg

Poleg tega smo ta mesec pokukali tudi v statistične podatke o Slovenkah in ugotovili, da ženske pri nas, čeprav jih je manj, kot moških, živijo dlje. Zakaj je tako in še druge zanimivosti o Slovenkah, nam je razkrila sociologinja in znanstvena svetnica na ZRC SAZU izr. prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte