VREME

Nas čaka hladnejša pomlad, kot smo jo vajeni? Tako odgovarja meteorolog svetovno znane agencije

Meteorolog svetovno znane vremenske agencije AccuWeather nam je razkril, kakšno vreme nas čaka do konca pomladi in ali so na obzorju poletne katastrofe.
Fotografija: Nas lahko preseneti še kakšna pozeba ali sneg, kot se je to zgodilo v preteklih letih konec aprila? Foto: Aksenya/Shutterstock
Odpri galerijo
Nas lahko preseneti še kakšna pozeba ali sneg, kot se je to zgodilo v preteklih letih konec aprila? Foto: Aksenya/Shutterstock

Kaj se dogaja z letošnjo pomladjo? So visoke temperature na eni strani in nenadne ohladitve s huronskim vetrom in nevihtami nekaj običajnega ali bi nas moralo skrbeti?

Po odgovore smo se obrnili na ameriško vremensko agencijo AccuWeather in njihovega višjega meteorologa Tylerja Roysa, ki je vodja skupine, odgovorne za napovedi na področju Evrope, in nam je v preteklosti že večkrat pravilno napovedal vremenske pojave. 

Za nami je izredno topla zima, ki se s sončnimi dnevi in visokimi temperaturami ni bistveno razlikovala od vremena, ki ga običajno pričakujemo spomladi. Nam je pa zato mesec marec že postregel z velikim nihanjem v temperaturah in hudimi nevihtami. Ali je to posledica tako slabe in nestanovitne zime?  

Letošnja zima je bila res zelo topla. Povprečna temperatura je bila povsod po Sloveniji nekje med 2,5 in 4,5 stopinje Celzija nad zgodovinskim povprečjem, kar je precej velik dvig. Razlog za to je bil vremenski pojav El Niño, za katerega so značilne povišane temperature morja. 

Zime v času El Niña so običajno bolj vlažne in toplejše, in res je bilo tudi letos tako. Zima ni bila samo temperaturno nad zgodovinskim povprečjem, v večjem delu vaše države je bila tudi izrazito mokra, saj so številne lokacije prejele od 150 do 300 odstotkov več padavin, kot je zgodovinsko povprečje. 

Kaj to torej pomeni za pomlad 2024? El Niño bi moral to poletje prehajati v La Niño, močni hladni morski tok v Pacifiškem oceanu, ki prinaša hladne temperature in po navadi povzroča ravno obratne vremenske vzorce kot El Niño. Letošnja pomlad bo tako v znamenju te tranzicije.

Prva polovica (od marca do nekje sredine aprila), je bila še pod vplivom El Niña, kar je pomenilo nevihte in toplo vreme, v drugi polovici oziroma konec aprila pa bo vremenski vzorec bolj hladen in suh ter bo vztrajal vse do konca pomladi in do začetka poletja.

PREBERITE ŠE -> Horoskop april 2024: Za to znamenje bo vpliv mlaja in mrka prelomen

Kakšne pa bodo temperature? Bo La Niña v Sloveniji povzročila ohladitve? 

Pričakovali smo, da bodo temperature v prvi polovici aprila še naprej nad zgodovinskim povprečjem, zdaj pa predvidevamo, da se bo ta rast nekoliko umirila in bodo preostanek aprila, maja in na začetku junija temperature skoraj enake oziroma rahlo nad zgodovinskim povprečjem. 

Bolj kot temperatura pa me to pomlad skrbi stanje spomladanskih posevkov. Ker sta bila februar in marec tako mokra, je že prišlo do zamud pri sajenju, in če bosta maj in junij še bolj sušna, kot predvidevamo, lahko to zelo negativno vpliva na stopnjo rasti pridelkov. To bo treba letos spomladi zelo spremljati, da ne bo prevelikih izgub in katastrof. 

PREBERITE ŠE -> Vrtnarjenje meseca aprila: Za te rastline je sajenje na prostem prerano in tvegano

Nas lahko preseneti še kakšna pozeba ali sneg, kot se je to zgodilo v preteklih letih konec aprila? 

V višjih predelih Slovenije ostaja vse do konca aprila možnost snežnih padavin. K sreči to ne bo veljalo za nižine, kjer vse kaže, da je nevarnost za sneg mimo. Kot sem že omenil, bodo v drugi polovici aprila temperature nižje kot zgodovinsko povprečje, a do snežnih presenečenj v nižini ne bi smelo več priti. 

Bi lahko napovedali kaj tudi glede poletnega vremenskega dogajanja, ali je zato še prezgodaj? Lansko leto smo doživeli uničujoče poplave, leto poprej hudo sušo, ki je povzročila požare na Krasu. Omenili ste La Niño, ki bo prinesla suho vreme na začetku poletja. Bo suhost ostala v mejah normale, ali nam grozijo poletne katastrofe? 

V tem trenutku še vedno zbiramo podatke za poletno napoved, tako da je še prezgodaj za zaključke. Kaj se bo dogajalo v naslednjih spomladanskih tednih, ima namreč lahko še velik vpliv na poletne vremenske pojave. Treba bo torej počakati do maja. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte