POMLAD IN POLETJE 2024

Slovenski vremenar napoveduje pomladno presenečenje, zgodilo se bo na veliko noč

Pomlad nam je postregla že z nekaj res sončnimi in vročimi dnevi, a po besedah slovenskega ljudskega vremenarja mag. Dušana Kaplana z Blok, se lahko še vse obrne.
Fotografija: Ljudski vremenar nam je zaupal, da sneg še ni rekel zadnje. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ljudski vremenar nam je zaupal, da sneg še ni rekel zadnje. Foto: Shutterstock

Kot nam je Dušan Kaplan zaupal v zadnjem pogovoru, lahko že čez slaba dva tedna celo zapade sneg. »Ljudski pregovor pravi »Zelen božič, bela velika noč«, tako da se lahko zgodi, da bo tam okrog 31. marca in 1. aprila sneg, zapade lahko vse do sv. Jurija 24. aprila, zato bo tudi letos treba počakati s sajenjem,« nam je zaupal.

Da nas morda res čaka hladno presenečenje, napoveduje tudi astrolog Stane Padežnik, ki nam je v nedavnem intervjuju povedal, da glede na gibanje nebesnih teles vidi, da so letos aprila res možne ohladitve in pozeba. Tudi on tako kot Kaplan izpostavlja 24. april, saj bo takrat polna luna v škorpijonu in bo »zagotovo prinesla občutno spremembo«. 

»Če bo vreme pred tem ugodno, se bo malo pred polno luno obrnilo na slabše in lahko pričakujemo padavine. Ker bo takrat planet Mars v konjunkciji z Neptunom na ribjem repu, kjer bo aktivirana zvezda stalnica Scheat, ki povzroča hujše vremenske nevšečnosti, se lahko zgodijo povodnji, zastrupitve vode, premiki zemljin, v zraku pa bo tudi več alergenov,« nam je zaupal astrolog. 

image_alt
Astrolog Stane Padežnik: V tem obdobju pomladi 2024 ne začenjajte nove romantične zveze

Po tem prelomnem datumu si lahko končno oddahnemo, meni Kaplan, ki pravi, da se bo potem »kar ogrelo in bo nastopila tista prijetna spomladanska vročina«. Prisotne bodo še padavine, sonce in dež se bosta izmenjevala vse tja do prvomajskih praznikov, nam je zaupal ljudski vremenar, ne bomo pa priča pomladi, kot je bila lanska, ko je deževno in hladno vreme vztrajalo vse do sredine junija. »Letos bo prej toplo,« napoveduje Kaplan.  

Enako pravi tudi Padežnik, ki nam je povedal, da so glede letošnjega poletja aspekti spodbudni. »Toplejše sapice bi lahko nastopile že od polne lune v strelcu, od 23. maja dalje. 26. maja se bo Jupiter premaknil v dvojčka, kar bo še bolj ugodno vplivalo na otoplitev. Po 3. juniju, ko se bosta Veneri, Jupitru in Soncu pridružila še Merkur in Luna v dvojčkih, pa bodo aspekti za poletje sploh fantastični.« 

Poletja se letos lahko veselimo že konec maja, napoveduje astrolog. Foto: Shutterstock
Poletja se letos lahko veselimo že konec maja, napoveduje astrolog. Foto: Shutterstock

Poletje torej bo, in to vroče, sta prepričana oba naša sogovornika. Kaplan nam je za indikatorja ponudil 13. december, ko goduje sv. Lucija, ta dan naj bi namreč po ljudski pratiki nakazal, kakšno vreme bo naslednje poletje. »Dnevi od sv. Lucije do božiča vreme vseh mesecev napovedo,« pravi pregovor, na kar Kaplan doda: »Lani so bili skoraj vsi dnevi v tem obdobju skoraj brez padavin, zato si obetam sušne poletne mesece in jesen. Očistiti bo torej treba vodnjake in zajezitve ter poloviti vodo, kjer se bo dalo, da bomo pripravljeni na suhe razmere. 

Medtem ko ljudski vremenar opozarja na sušno poletje, pa nam je astrolog zaupal, naj se letos poleti pripravimo še na druge nevšečnosti. »Kombinacija polne lune v kozorogu (22. junija in 21. julija) in planeta Marsa ter Urana v biku vedno napoveduje hujše vremenske nevšečnosti. V tem obdobju se lahko torej zgodijo naravne nesreče, potresi tudi požari, zato bodite previdni in pozorno spremljajte vremensko napoved,« svari Padežnik. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte