Vprašajte strokovnjaka

Fant noče sprejeti nobenega dela, ker sanjari o uspehu, živi pa na moj račun

S fantom sva skupaj že nekaj let. On je tudi moj največji problem. Imam službo, on pa je ne more dobiti, čeprav je bil zelo uspešen študent. Živiva v hiši moje babice, imava ločeno stanovanje. Z mojo plačo za silo shajava, ne moreva pa si privoščiti nobenega razkošja. Fant je trajno nezadovoljen, ker ne dobi ustrezne zaposlitve. Večkrat se mu ponudi možnost za kakšno priložnostno delo, a ga vedno zavrne. Pravi, da ni študiral, da bi opravljal dela, ki ne ustrezajo njegovim sposobnostim in izobrazbi. Poskušam ga razumeti. Zdi pa se mi, da danes niso časi, ko bi lahko kar čakal, da ti dobra služba pade z neba. A prav to počne. Pregleda razpise delovnih mest, če se mu zdi, da je kaj primernega, odda vlogo, to pa je tudi vse. Smili se samemu sebi. S kolegi, ki se jim dogaja podobno, se dobiva po lokalih in potem premlevajo vedno iste teme. Polni so idej in nekih načrtov za velike projekte, ki pa se meni zdijo popolnoma nerealni. Tega mu ne povem, ker mu nočem vzeti upanja. Večkrat mi pravi, da bo našel tržno nišo in bo uspel. Potem bo skrbel zame in mi bo nudil vse, kar si bom zaželela. Jaz pa si želim le zaposlitev zanj in mi niti na misel ne pride, da bi ostala doma, ko bo on dovolj zaslužil. Zdi se mu normalno, da zdaj delam za oba. Njegova mama ga v takem razmišljanju še podpira. Očeta nima več, umrl je pred tremi leti. Do takrat so bili zelo dobro situirana družina in fant je vedno dobil vse, kar si je zaželel. Moja babica je do fanta vedno bolj nestrpna. Pravi, da je lenuh in neodgovornež in da tega ne bo več dolgo prenašala pod svojo streho. Kaj naj naredim, da se bo spremenil?

Mateja

Bodite odgovorni do sebe in se otresite parazita

Vaša babica je kratko in jedrnato stvari postavila na svoje mesto. V vajini zvezi ne vidi nič dobrega. Sami opažate, da je fant premalo aktiven pri iskanju zaposlitve in da se začasnim in priložnostnim delom izogiba. Verjetno mu delo res smrdi, tudi ni dvoma, da je neodgovoren in nezrel. V nasprotnem primeru bi se potrudil in sprejel tudi dela, ki mu glede na izobrazbo ne ustrezajo, bi pa s tem prispeval k vajinemu mesečnemu proračunu. S tem bi poskrbel tudi za svojo samopodobo in občutek lastne vrednosti. Sam s seboj je zelo nezadovoljen, vendar tega ne prizna. Vzroke išče in jih brez težav tudi najde v zunanjem svetu. Takim, kot je vaš fant, kriza v družbi še prav pride. Če bi bil dejavnejši in tudi bolj delaven, bi imel več stikov z različnimi ljudmi in s tem tudi več možnosti za trajnejšo zaposlitev. Dogaja se, da nekdo, ki neko delo opravlja občasno in ga delodajalec pozna, kasneje dobi redno zaposlitev. Taka oseba ima gotovo več možnosti.

Vašemu fantu stanje, kot je, ustreza. Zdi se mu normalno, da ga preživljate. Polna usta so ga velikih idej in projektov, ki ste jih označili kot nerealne, ker taki tudi so. So le plod sanjarij vašega fanta in njemu podobnih tipov, ki zapravljajo čas in življenje na sončni upravi. Vaš fant je pravi parazit, vi pa njegova žrtev. In to prostovoljna žrtev. Poznam mnogo podobnih primerov, kot je vaš. Ženske kar vztrajajo v takih zvezah in trpijo, a očitno še premalo, da bi se odkrižale takih moških. Vse to prenašajo pogosto zato, ker se premalo spoštujejo in imajo o sebi slabo mnenje. Zdi se jim, da morajo imeti ob sebi partnerja, da jim da veljavo. Tako malo vredne se zdijo same sebi. Živijo in imajo s takimi primerki celo otroke. Otroci so pogosto izgovor, da ne odidejo, saj otrok vendar potrebuje očeta. Take zveze so od zunaj lahko prav idilične. Krasna podoba družine. Mama je zaposlena in gara iz dneva v dan, oče parazitira pod krinko svobodnega poklica ali samostojnega dela. Res krasen vzgled za otroke. Le redke ženske zmorejo oditi iz odnosa, ki nič ne daje, ampak le jemlje. Ostajajo v imenu ljubezni, ki to ni. Parazit ne zmore ljubiti. Če partnerka zapusti tako zvezo in si ustvari novo življenje, je zmagovalka zase pa tudi za svoje otroke, če jih ima.

Premislite o sebi in koliko časa boste še vztrajali. Vaša babica ima prav. Prav nobenega vzroka ni, da bi še naprej ostajali v zvezi. Sreča je, da še nimate otrok. Naj vas ne skrbi za partnerja, ko se bosta razšla, si bo najverjetneje prav kmalu spet izbral žensko, ki ga bo pripravljena preživljati. Zavedajte se, da imate le eno življenje, in kako ga boste preživeli, je odvisno predvsem od vas. Bodite odgovorni. Vse dobro vam želim.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE