V Nemčiji rojeni Albert Einstein judovskih korenin je svojo teorijo sreče nekega dne na kratko orisal kar na dveh listih hotelskega papirja in ju namesto napitnine podaril nekemu kurirju, ki mu je dostavil paket v sobo v hotelu Imperial v Tokiu. Pisalo se je leto 1922 in veliki mislec je pravkar izvedel, da je prejel Nobelovo nagrado za fiziko za leto 1921. Ta novica ga je navdihnila, da je papirja nič hudega slutečemu kurirju izročil s komentarjem, da bosta, če bo imel srečo, nekoč še veliko vredna. 


Foto: AP


Einstein je svoje življenje sicer posvetil znanosti, a v zapiskih razmišlja, da doseganje dolgoročnega cilja ne prinaša nujno sreče. »Mirno in skromno življenje bo prineslo več sreče kot pa lov za uspehom in nenehen nemir, ki pride zraven,« je na enem listu papirja v nemščini zapisal veliki znanstvenik, na drugem pa dodal še: »Kjer je volja, je tudi pot.« 


Foto: AFP


Da se je genijeva prerokba skromnemu kurirju uresničila, na nek način potrjuje tudi rezultat včerajšnje dražbe. Dražbena hiša Winner je osupnila nad zneskom 1,56 milijona dolarjev, ki sta ga dosegla oba kosa papirja. Prodrobnosti o kupcu in prodaji sicer niso želeli razkriti, a je znano, da je bil prvi kos prodan za približno 1,3 milijona in drugi za 240.000 dolarjev. In prodajalec? Ta pa ni bil nihče drug kot nečak tistega kurirja iz leta 1922.