Vprašajte strokovnjaka

Delodajalec zahteva, da izbrišem svoj profil na družbenem omrežju

Imam »čudno« težavo z delodajalcem. Zaposlen sem v podjetju, ki se med drugim ukvarja z organizacijo cerkvenih porok. Nedavno je delodajalec opazil moj profil na družbenem omrežju, ki je zasnovan precej liberalno. Denimo, ljudje lahko izvedo, da se zavzemam za pravico žensk do abortusa, da nimam nič proti »življenju na koruzi«, da poslušam rock in heavy metal glasbo ipd. Skratka, delodajalec me je povabil na razgovor in od mene zahteval, da profil izbrišem, saj naj bi to škodovalo ugledu podjetja, kjer sem zaposlen. Zanima me, ali ima pravno podlago, da od mene to zahteva.

Marko iz Ljubljane

Vaša stvar je, kaj počnete, ko niste v službi

Strinjam se, da je vaša težava najmanj čudna, oziroma je nenavadno, kaj vse lahko dandanes ljudi že zmoti.

Zakon o delovnih razmerjih (37. člen ZDR-1) sicer določa, da se je delavec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom delodajalca.

Če določilo nekoliko podrobneje razložim, to pomeni, da bi se bili dolžni vzdržati vseh ravnanj, ki ta hip že povzročajo materialno ali moralno škodo vašemu delodajalcu (denimo izguba ugleda, zmanjšanje prometa podjetja, odpovedi že sklenjenih pogodb) ali za katera bi lahko ocenili, da bi negativno vplivala na poslovne interese vašega delodajalca v prihodnosti.

Vendar pa se taka prepoved nanaša le na vaše ravnanje v službenem času. Kaj počnete tedaj, ko niste v službi, je povsem vaša stvar in bi bilo kakršno koli omejevanje te pravice oziroma povezovanje vaših prostočasnih aktivnosti z domnevnim povzročanjem škode delodajalcu pretirano in tudi protipravno.

To je ne nazadnje potrdila tudi sodna praksa, ki je izrekla, da se je delavec dolžan vzdržati vseh moralno ali materialno škodljivih ravnanj za delodajalca, ki so po naravi povezana (le!) z opravljanjem dela v službenem času.

Taka prepoved pa ne seže v aktivnosti, ki jih počnete v prostem času, saj spadajo v okvir vaše pravice do zasebnosti, ki je ustavna pravica (35. člen Ustave RS). To pa pomeni, da delodajalec od vas ne sme zahtevati, da se vzdržite aktivnosti na različnih družbenih platformah, ki niso v neposredni povezavi z opravljanjem vašega dela pri njem.

Na takih platformah se lahko torej svobodno »razgalite«, vse do meje, ko tako razgaljenje že lahko pomeni protipravno ravnanje (denimo sovražni govor).

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE