Janša pa ima čas do prihodnjega četrtka, da poda soglasje h kandidaturi. Predsednik republike je predsednike strank prosil, naj izberejo pogovore in vključevanje, tudi če na koncu ne izberejo te ali one koalicije. Izbrati je treba kulturo dialoga in vključevanja, saj ta vodi v strpno iskanje rešitev, je poudaril. Janez Janša je izjavil, da bo najprej preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato bodo sledila programska usklajevanja.

Če Janša ali kateri drug kandidat soglasja za kandidaturo ne bo dal, bo Pahor o tem seznanil DZ šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Tako bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil. Trenutno sicer nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Šesterica strank pod vodstvom Liste Marjana Šarca se glede koalicijske pogodbe še vedno usklajuje. V prihodnjih dneh bodo o vsebini sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o poteku pogajanj, bo drevi razpravljalo tudi predsedstvo SD.