"S kom pa živiš? Kako sama? Kje pa je tvoj mož? Kdo pa skrbi zate? Kako nihče? Kako živiš kar sama?" 

Vsa ta neskončna vprašanja sem jih bila deležna na začetku bivanja v Kairu. Pospremljena s precejšnjo mero začudenosti ter mešanico skrbi, labilnega spoštovanja in rahlega neodobravanja so mi dala slutiti, da se bo moj način življenja spremenil bolj kot sem pričakovala.

Ženska ranljivost

V arabskih kulturah, in s tem tudi v Egiptu, ženska velja (v najboljšem primeru) za prelepo, čudovito bitje, ki je istočasno tudi zelo šibko in nemočno. Zaradi ranljivosti, ki ji jo družba a priori pripisuje, je naloga moškega, da jo ščiti in varuje - kar je pravzaprav definicija pokroviteljskega seksizma.

Poroka

Do poroke ženska tako živi v očetovi hiši ali stanovanju in spada pod zaščitništvo ter varstvo očeta in brata. Po poroki zaščitniško nalogo prevzame njen mož, sama pa postane del moževe družine.

Suha veja

Vmesna obdobja samskega življenja oziroma življenja v drugačni obliki skupnosti, recimo v izvenzakonski ali v sostanovalski skupnosti, je zelo nezaželena tudi med višjimi sloji sodobnih družin, ki vsaj veljajo za zelo napredne in svobodomiselne. Zato neporočena, tuja ženska, brez otrok, ki po vrhu vsega še živi in potuje sama (tako kot jaz), deluje v egipčanskih očeh kot nekakšna čudovita in intrigantna suha veja. Poleg tega je zelo ranljiva, saj je nihče ne ščiti - ne oče, ne mož, ne brat - in noro pogumna, saj zaščite niti ne išče. 

Spolno nadlegovanje

Ženska je zajeta v objem pokroviteljskega seksizma v okolju, v katerem je ljubljena, se pravi med sorodniki in prijatelji, tovrstni seksizem pa se zelo pogosto sprevrže v čisto nasprotje na ulicah, kjer se presenetljivo veliko število moških do žensk vede sovražno in žaljivo. Spolno nadlegovanje na javnih mestih je tako za vsako žensko del vsakdana, pa naj bo zakrita ali ne. Po raziskavi United Nations iz leta 2013 je 99,3 odstotka žensk izpostavljenih spolnemu nadlegovanju. V veliki večini gre za bolj ali manj skrajno neustrezne, žaljive opazke, ki spominjajo na brenčanje nadležnih muh. Fizični primeri spolnega nadlegovanja v Egiptu so v primerjavi s takšnim odnosom mnogo hujši, a redkejši, čeprav še vedno daleč prepogosti. 


V nadaljevanju jutri preberite, kdo v Egiptu varuje hiše in njihove stanovalce.