Od baletke do rock dive

Stojimo vzravnano z iztegnjenim vratom, tako da imamo noge skupaj z vzporedno postavljenimi stopali. Dvigujemo se na prste, nato pete počasi spustimo na tla. Najprej to počnemo počasi, potem hitrost stopnjujemo. Ponovimo tako, da stopala obrnemo navzven kot baletka. Nekaj časa le stojimo na prstih ter naredimo pet korakov naprej in nazaj. Prestopajmo se z leve noge na desno, spet najprej počasneje, nato pospešeno v ritmu glasbe. Pri tem dvigujemo kolena oziroma noge čim više. Šele dobro ogreti izvedemo poljubne poskoke, sonožne ali z noge na nogo. Ujemimo ritem s poljubno glasbo. Predlagamo elektroniko ali rock v slogu osemdesetih let. 

Glasbena spremljava: valček iz Labodjega jezera P. I. Čajkovskega ali Pomlad iz Štirih letnih časov A. Vivaldija in Cradle of love Billyja Idola ali Pacific Coast Highway, ki ga izvaja Kavinsky.Stopala proti nebu

Ležeč na hrbtu dvignimo noge in roke položimo pod pas oziroma križ. S stopali nihajmo v slogu škarjic. Najprej naprej-nazaj, nato še levo-desno. Potem s spodnjimi okončinami krožimo po zraku tako, kot bi kolesarili. Za kakšno minuto se sprostimo in noge naslonimo na steno kar najbolj vzporedno z njo. Igrivo migajmo s prsti na stopalih. Z njimi krožimo najprej počasi, nato urneje v vse smeri. V enakem položaju noge večkrat pokrčimo in iztegnemo. Lezimo na trebuh in izmenično krčimo desno in levo nogo tako, da se z roko na isti strani opremo na stopalo ter hkrati raztegnemo še hrbtni predel. 

Glasbena spremljava: pesem iz risanke The Snowman iz leta 1982 Walking in the Air ali priredba skupine Nightwish in You Raise Me Up izvajalk Celtic Woman ali Letim skupine Katrinas.


 

Morska deklica

Kjer koli nam poleti uspe plavati – ali v bazenu, morju ali jezeru in reki – je to popolna vadba za utrujene noge, saj jih hkrati hladi. Nekaj metrov bosi tecimo po peščenem obrežju in hkrati stopajmo v morje. Takrat ko smo potopljeni do ramen in lebdimo, z nogami kolesarimo še pod vodo in pri tem dvigujmo kolena kar najviše. Zaplavajmo hrbtno in najdimo ravnovesje na gladini, tako da so noge čim bolj vzporedno s trupom. Priplavajmo do obale in se z rokami oprimimo trdne podlage na suhem, medtem ko z nogami skupaj nihamo naprej in nazaj, kot bi imeli plavut morske deklice. Za konec si dajmo duška in čofotajmo kot majhni otroci.

Glasbena spremljava: Prisluhnimo zvokom vode, denimo bučanju reke ali morskih valov, ki jih spremljajo kriki galebov. Poskusimo se gibalno uskladiti z ritmom narave.