»Življenje je učenje, to je moja maksima, nedvomno je bila tudi Almina.«  

Etnologinjo je življenje Karlinove prevzelo že kot deklico. V otroštvu jo je za Almo navdušila mati, ki je razstavo nenavadne svetovne popotnice obiskala na gradu Goričane. Bila je majhna razstava o fascinantnem življenju velike osebnosti, ki pa je družba tedaj še ni povsem razumela, tako kot po Almini smrti pa bi tudi ta spomin nanjo zbledel, če Trnovčeve ne bi gnala želja, da razišče njeno zgodbo. »Alma je zame že zelo zgodaj postala ideal, prispodoba za pogumno popotnico, žensko, ki je sama prepotovala svet,« je kustosinja priznala v nedavnem intervjuju. Prav spoštovanje, ki ga je do drobne črnolase Celjanke čutila, jo je spodbudilo, da je v 90. letih začela ljubiteljsko raziskovati Almino življenje.


Na lovu za resnico
A v rodnem knežjem mestu popotnice je Trnovčeva doživela pravi šok. Celjani so bili izredno negativni do tako osupljive zgodovinske osebnosti in o njej niso imeli povedati nič drugega kot grde besede. Morda je prav to razlog, ki Barbaro Trnovec v kopanje po Almini preteklosti žene še danes. Kustosinja se zdi neomajna v več kot dvajsetletnem poslanstvu, da enkrat za vselej opere ime popotnice, ki je v svojem času delala ne le korake, ampak ogromne preskoke po svetu, ko si je z lastnim znanjem in delom kot povsem samostojna ženska služila denar za nadaljevanje poti okoli sveta.

Jubilejna razstava
Lani je Trnovčeva postavila še en mejnik v spominu na Almino življenje. Z razstavo Kolumbova hči, ki so jo odprli v Cankarjevem domu Ljubljana, je zaznamovala devetdeset let, odkar je šla takrat 20-letna Celjanka na potovanje okoli sveta, in širši slovenski ter tuji javnosti predstavila osupljivo zgodbo Slovenke, ki je neustrašno stopala po poti svojih sanj. 


UTEMELJITEV ŽIRIJE
Barbara Trnovec se je s skrivnostno osebnostjo Alme Karlin ukvarjala več kot desetletje, raziskovanje pa je kronala z razstavo Kolumbova hči v Cankarjevem domu. Trud ob poglobljeni raziskavi se je obrestoval z eno najtemeljitejših predstavitev pisateljice, pesnice in popotnice.