Najprej utišajva govorice. Res zapuščate SNG Dramo?

Ta izraz se mi zdi, kot da zapuščam ljubljeno osebo, odnos. Kar precej resnice je v tem. In dejansko jo zapuščam, predvsem v iskanju notranje svobode. Igralstvo pa je del mene, na odru se velikokrat počutim kot doma in tega ne morem kar zapustiti.

Klevetanje in etiketiranje sta nacionalna športa. Pogrešam iskren odnos, spoštovanje in odprt pogovor. 

Zakaj zdaj?

Ker je pravi čas in mislim, da bi mi bilo kasneje teže, pri petdesetih si mogoče ne bi upal. Želim biti iskren, zlasti do sebe.

Informacija, ki vas je v zadnjih dnevih, tednih najbolj presenetila …

V zadnjem času slišim in berem predvsem veliko neresnic in polresnic o sebi. Vidim, da me ljudje poznajo bolj, kot se sam. Pa me zares ne moti. Klevetanje in etiketiranje sta nacionalna športa. Pogrešam iskren odnos, spoštovanje in odprt pogovor.

Pred leti ste začeli bolj zdravo jesti. Katere spremembe ste opazili?

Zdravje in prehrana sta intimna stvar vsakega posameznika. Opustil sem meso in alkohol. To mi je takoj izjemno ustrezalo, v splošnem počutju, lahkotnosti, koncentraciji, obenem pa ni bilo več jutranjih glavobolov po prekrokani noči. (smeh)

Na vašem jedilniku se ne najde …

Zelo rad imam kavo, a ko sem jo za nekaj mesecev opustil, sem videl, koliko bolje sem se začel počutiti, enako pri mlečnih izdelkih. No, kakšen dober »macchiato« ali dober domač sirček mi vseeno ne uide.

V strahu se premalo zavedamo, kako zelo smo v resnici notranje in posledično zunanje svobodni. 

Človek se premalo zaveda …

Da je sam odgovoren za svoje življenje. Nikomur ga ne bi smeli pustiti voditi, ne intimno ne družbeno. V strahu se premalo zavedamo, kako zelo smo v resnici notranje in posledično zunanje svobodni.

Česa bi se lahko moški naučili od žensk?

Rahločutnosti, nežnosti, stabilnosti.

Najbolj pomembno med partnerjema je …

Spoštovanje, tisto do samega sebe. Premalokrat se zavedamo svoje samosti, svoje samote. Pozabljamo, da smo v odnosu najprej sami, potem šele skupaj. Ne moreš spoštovati drugega, če ne spoštuješ sebe, ne moreš ljubiti drugega, če ne ljubiš sebe.

Najlepši spomin na poletne počitnice v otroštvu …

Mljet. Tam sem se močno zaljubil, hrepenel, gledal v luno in sanjaril, štel zvezde, odraščal, dobival mozolje, bil ljubosumen, plaval v svetlikajočem se planktonu v Malem jezeru. Tam sem se prvič napil z bratom in prijatelji, z res zanič rdečim vinom.

Potovanje v poletnih mesecih, ki vam je najbolj ostalo v spominu.

Mustang, Nepal. Najlepše je bilo, ko sem pred čudovitim budističnim samostanom, na 3700 metrov nadmorske višine, igral nogomet z mladimi menihi. Ja, žoga je okrogla, tako kot Zemlja, in neverjetno, koliko stvari nas povezuje, veliko več, kot nas jih razdvaja.