Ali ste vedeli, da se prve spremembe v povezavi z upadom miselnih sposobnosti kažejo že med 40. in 50. letom? Izsledki številnih raziskav so pokazali, da se sposobnosti za reševanje nalog v enem desetletju (v primerjavi z osebami, starimi od 20 do 30 let) zmanjšajo približno za 3,5 %. Težave se začnejo pojavljati, ko morate dve nalogi opravljati sočasno ali pa morate pozornost hitro preusmeriti na novo nalogo. Izboljšujejo pa se druge miselne sposobnosti, predvsem besedni zaklad, splošno znanje, moralno presojanje, razumevanje socialnih okoliščin in nadzorovanje čustvenih odzivov.

Po 60. letu starosti je že mogoče zaznati vidno krčenje možganov, kar dodatno vpliva na upadanje miselnih sposobnosti. V tem obdobju se vse pogosteje pojavlja vprašanje, ali je upad v mejah pričakovanega ali pa je morda znanilec bližajočih se težav in bolezni. Dobra novica pa je, da lahko upadanje miselnih sposobnosti z drugačnim načinom življenja in z upoštevanjem nekaterih preprostih nasvetov omilite. 

Vas zanima, kako se v različnih starostnih obdobjih spreminjajo miselne sposobnosti in kaj lahko naredite, da boste ohranili vitalnost svojih možganov?

Odgovori so na voljo TUKAJ.