ZDRAVILNA RASTLINA

Pasijonka: rastlina, ki pomirja, in tropski sadež, ki zdravi (raste tudi v Sloveniji)

Večina je že slišala za pasijonko, redkokdo pa ve, da ta eksotična in zdravilna rastlina uspeva tudi v Sloveniji. Blagodejne učinke nudi v vseh svojih oblikah.
Fotografija: Pasijonka je vsestransko uporabna rastlina, njeni cvetovi in listi lajšajo številne tegobe, sadeži pa so okusni izredno zdravi. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Pasijonka je vsestransko uporabna rastlina, njeni cvetovi in listi lajšajo številne tegobe, sadeži pa so okusni izredno zdravi. Foto: Shutterstock

Ko zaslišimo besedo pasijonka, v slovenščini pomislimo tako na trti podobno vzpenjalko kot tudi na njene jajčaste vijolične sadeže, ki jih najdemo na oddelku tropskega sadja. Pri nas namreč z isto besedo poimenujemo tako rastlino kot njen plod. Nekoliko drugače je v angleščini, kjer rastlini po izvornem latinskem imenu Passiflora pravijo »passion flower«, sadežem pa »passion fruit«. 

Morda vas bo presenetilo, da beseda »passion« pri pasijonki nima veliko skupnega s strastjo, ampak je ime dobila po Kristusovem trpljenju oziroma Kristusovem pasijonu.

To ime si je pasijonka prisvojila zaradi svojih nenavadnih cvetov, ki so portugalske in španske kolonizatorje v 16. stoletju, ko so to rastlino prinesli v Evropo iz Južne Amerike, spominjali na Kristusovo krono. Ljudska poimenovanja za pasijonko pri nas so zato tudi Kristusov cvet, mučenica ali trpljenka. 

A pasijonke ne gre soditi po imenu, saj so njeni učinki na človeka in zdravje vse prej kot mučeniški, trpljenje pa vam bo povzročila le, če boste jedli trde lupine sadežev, ki vsebujejo cianogene glikozide, spojine, ki se lahko v kombinaciji z encimi v našem telesu pretvorijo v strup cianid. Nasprotno, rastlina pasijonka se že tisočletja uporablja v zdravilne namene, ker deluje izrazito pomirjevalno. 

V Sloveniji raste predvsem zdravilna pasijonka vrste Passiflora incarnata, iz katere lahko skuhamo zdravilni čaj. Foto: Shutterstock
V Sloveniji raste predvsem zdravilna pasijonka vrste Passiflora incarnata, iz katere lahko skuhamo zdravilni čaj. Foto: Shutterstock

Zdravilni učinki pasijonkinih cvetov 

Pasijonko so prvi cenili južnoameriški staroselci, po prihodu na staro celino pa je navdušila tudi evropske zdravilce. Iz nje so pripravljali tinkture, najpogosteje pa so jo predpisovali v obliki čaja, ki ga še danes pripravljamo iz posušenih listov, cvetov in plodov rastline.

Pasijonkin čaj naj bi lajšal številne težave živčnega izvora, od živčne napetosti, nemira, glavobola in nespečnosti, do tesnobe, depresije, epilepsije, histerije, prebavnih motenj živčnega izvora in celo zobobola. Poleg tega so si z njim pomagali tudi pri astmi, kožnih vnetjih, mozoljih, motnjah srčnega utripa, hemeroidih in menstrualnih krčih. 

Zdravilne učinke rastline pasijonke so doslej potrdile tudi klinične in živalske raziskave, ki so pokazale, da pripravki iz nje resnično delujejo pomirjevalno, zmanjšujejo tesnobo in simptome stresa ter spodbujajo spanec, zaznali pa so tudi možne učinke pri hiperaktivnosti, epilepsiji, zvišanemu krvnemu tlaku, nekaterih vrstah raka, astmi in različnih odvisnostih (tudi od opiatov). 

Čeprav na svetu uspeva kar 550 različnih vrst pasijonk, v zdravilne namene pri nas uporabljamo le vijoličasto ali zdravilno pasijonko (Passiflora incarnata), znano po intenzivno vijoličnih cvetovih. Njeni plodovi so zeleni in užitni, po okusu pa spominjajo na marelico, zato ji ponekod pravijo divja marelica. V Sloveniji je zdravilna pasijonka priljubljena kot okrasna rastlina, saj plezajoča hitro prekrije površine, ki jih želimo zakriti. 

PREBERITE ŠE -> Ste že slišali za te manj znane eksotične sadeže? Eden izmed njih raste tudi pri nas

Marakuje krepijo imunski sistem, varujejo srce in lepšajo kožo 

Poleg Passiflore incarnate je danes iz rodu pasijonk najbolj razširjeni še Passiflora edulis, ki jo poznamo pod imenom marakuja. Uspeva v tropih in jo gojijo predvsem zaradi okusnih sadežev, ki so na zunaj vijoličasto rjavi, v notranjosti pa skrivajo sočno rumeno meso.

Včasih boste na trgovskih policah zasledili tudi nekoliko večje rumene marakuje, pri katerih sta rumeni tako notranjost kot lupina. Tudi te so vrsta Passiflora edulis, a sorta flavicarpa

Tako kot o Passiflori incarnati je bilo tudi o sadežih Passiflore edulis narejenih že nekaj znanstvenih raziskav, ki so doslej pokazale, da so marakuje izredno zdravo živilo. Vsebujejo namreč močne antioksidante, med njimi celo posebno rastlinsko spojino, ki bi lahko spremenila življenja diabetikov. 

Pasijonka krepi odpornost telesa, varuje pred diabetesom in lepša videz kože. Foto: Shutterstock
Pasijonka krepi odpornost telesa, varuje pred diabetesom in lepša videz kože. Foto: Shutterstock

Marakuje so bogate z vitaminom C, ki ga sicer v višjih vrednostih najdemo v drugem sadju, a je v marakujah še posebno zanimiv, saj ta sadež vsebuje tudi železo. Železo je muhast mineral, ki ga naše telo samo po sebi ne absorbira, ampak za to potrebuje ravno vitamin C. Tako je dobra novica, da se v marakujah nahajata oba, saj to pomeni, da nam pri uživanju tega sadeža ni treba skrbeti, da zraven pojemo tudi hrano, ki vsebuje vitamin C. 

C vitamin ima pomembno funkcijo tudi pri delovanju našega imunskega sistema, enako beta karoteni, ki so prav tako prisotni v marakujah. Človeško telo beta karotene pretvori v vitamin A, antioksidant, odgovoren za zdravje oči in kože.

Marakuje so bogate tudi s polifenoli, antioksidativnimi snovmi, ki varujejo pred kroničnimi vnetji in srčno-žilnimi boleznimi. Še več, raziskave so pokazale, da skromni sadeži marakuje vsebujejo več polifenolov kot drugi cenjeni tropski darovi, kot so ananas, mango, papaja, liči in banana. 

PREBERITE ŠE -> Ste vedeli, da to okrasno rastlino lahko uživate? Preverite, kako zdrava je!

Med polifenole spada tudi derivat snovi resveratrol piceatanol, ki ga je največ v semenih marakuje, in bi lahko pomagal ljudem s sladkorno boleznijo.

Znanstveniki so iz semen ekstrahirani piceatanol najprej uporabili v študijah na diabetičnih miših, in ugotovili, da jim je pomagal zmanjšati vrednosti sladkorja v krvi, kasneje pa podoben poskus naredili tudi na ljudeh in prišli do enako zadovoljujočih rezultatov. V slednji raziskavi so sodelovali odrasli moški s prekomerno telesno težo, ki imajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, uživanje piceatanola pa jim je pomagalo uravnati krvni sladkor, ter izboljšalo delovanje inzulina. 

Pri tem se je seveda treba zavedati, da so ljudje v raziskavah zaužili več izoliranega piceatanola, kot ga je prisotnega v samo enem sadežu marakuje, vendar pa je dobra novica ta, da so semena marakuje užitna in jih običajno pojemo skupaj z mesom, tako da nekaj te dragocene snovi nedvomno dobimo v telo. 

Rumene marakuje so nekoliko večje kot vijolične, a prav tako okusne in zdrave. Foto: Shutterstock
Rumene marakuje so nekoliko večje kot vijolične, a prav tako okusne in zdrave. Foto: Shutterstock

Ima pa piceatanol tudi druge pozitivne učinke, denimo na zdravje kože. Raziskava iz leta 2018, v kateri so sodelovale ženske med 35. in 54. letom ter osem tednov uživale ekstrakt marakuje, je pokazala, da piceatanol koži izrazito pomaga zadrževati vlago. Nič čudnega torej, da je ta eksotični sadež priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov. 

Če vas našteto še ni prepričalo v uživanje marakuje, je vredno omeniti, da imajo sadeži pasijonke izredno malo kalorij (v vijoličnih jih je zgolj 17), a veliko vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Pomembna med njimi je pektin, za katero so raziskave ugotovile, da zmanjšuje slabi holesterol v krvi. So tudi preproste za uživanje, saj jih samo prerežemo na pol in z žličko zajamemo mehko notranjost. 

Preberite še:

V prodaji