Okra: izredno zdrav sadež, ki vsebuje sluz, ki veže nase holesterol
Če imate radi eksotično kulinariko, ste morda že slišali za okro. Pri nas jo poznamo tudi pod imenom bamija, gre pa za užitne plodove rastline jedilni oslez (Abelmoschus esculentus), ki spada med slezenovke in je v sorodu s hibiskusom, slezom, pa tudi s kakavovcem in bombažem.
Plodovi okre na prvi pogled spominjajo na zelene feferone, a niso pekoči in imajo nežen okus, podoben jajčevcu. V njihovi notranjosti se skriva nešteto bledih semen, ki jih ni treba odstranjevati, saj so povsem varna za uživanje.
Okra je v kulinariki vsestransko uporabna, saj nase veže številne arome, poleg tega pa je tudi izredno zdrava, in to tako sveža kot zamrznjena ali sušena.
Zvezda na krožnikih v ZDA in na Balkanu
Okra izvira iz Afrike, najstarejši zapisi o njej izvirajo iz Egipta iz časa 13. stoletja. V 17. stoletju so kolonialisti rastlino razširili v Južno Ameriko, v 18. stoletju pa nato še v Severno, kjer je postala priljubljena hrana predvsem v južnih zveznih državah ZDA. Tam še danes iz okre ustvarjajo najbolj tradicionalne jedi, ena izmed takšnih je denimo južnjaški gumbo - slavna enolončnica iz New Orleansa.
Okro pogosto uživajo tudi v Indiji, kjer je sestavina mnogih indijskih jedi, ter na Bližnjem vzhodu, v Evropi pa jo boste našli v receptih južnega Balkana (kjer ji pravijo bamija), saj najbolje uspeva v vročem podnebju.
PREBERITE ŠE -> Recept za enolončnico gumbo iz New Orleansa
Zdravilni učinki okre
Čeprav marsikdo misli, da gre za zelenjavo, je okra botanično sadež. A brez skrbi, za razliko od drugih sadežev ni sladka in vsebuje izredno malo ogljikovih hidratov. Ima pa zato kar nekaj beljakovin, več, kot smo jih vajeni v zelenjavi. Poleg tega ne vsebuje skoraj nič maščob in je bogata z vlakninami ter pomembnimi vitamini in minerali.
Med minerali so v bamiji najbolj zastopani magnezij, kalcij in kalij, od vitaminov pa vsebuje vitamine A, C, K in B-kompleksa (predvsem tiamin B1, B6 in B9 ali folna kislina) ter fenolne spojine, ki varujejo naše telo pred staranjem, zlasti srce in možgane.
Za vitamin C že vemo, da je močan antioksidant, ki krepi imunski sistem in varuje celice pred prostimi radikali, še bolj zanimiv pa je vitamin K, ki je odgovoren za rast in moč kosti, v primeru ran pa pomaga zaustaviti krvavitev in strjuje kri. Vitamin A je nujen za zdravje oči in dober vid ter preprečuje starostno pešanje vida, vitamini B-kompleksa pa so pomembni za pravilno delovanje našega živčevja.
Verjetno veste, da morajo zlasti nosečnice zaužiti dovolj vitamin B9, znanega tudi pod imenom folat ali folna kislina, manj znano pa je, da je kombinacija vitamin B6 in magnezija dobra ob izčrpanosti, stresu in izgorelosti, saj oba pomagata pomiriti in sprostiti naš živčni sistem. Magnezij je poleg tega pomemben tudi za zdravje mišic, kosti in normalno delovanje srca, saj uravnava srčni ritem.
Znanstvene raziskave v učinke okre so doslej že pokazale, da bi ta sadež lahko uporabljali tudi za preprečevanje raka, srčnih bolezni in diabetesa. Za to so odgovorne predvsem vlaknine v bamiji, ki pripomorejo k občutku sitosti in pomagajo uravnavati krvni sladkor ter izboljšujejo prebavo, beljakovina lektin, ki zavira rast človeških rakavih celic, in pa sluz, ki je naravno prisotna v plodovih okre.
PREBERITE ŠE -> Zdravilni učinki aloe vere in kaj se zgodi, če vsak dan pijemo njen sok
Čudežna sluz, ki jo mnogi pijejo za zdravje
Čeprav se sluz marsikomu gabi, okra dokazuje, kako zdravilna je lahko ta snov, saj so znanstveniki ugotovili, da ima okrina sluz izredno čudovito sposobnost. In sicer nase veže holesterol in tako poskrbi, da se ne absorbira v telo, ampak se izloči s prebavo, kar je dokazala študija na miših. Sluz se iz okre začne izločati že, ko plodove režemo, še bolj pa med kuhanjem. V marsikaterem receptu je okra jedi dodana prav zaradi sluzi, saj ta naravno zgosti in poveže ostale sestavine.
Zanimivo je tudi, da sluz proizvaja tako sveža kot zamrznjena in sušena okra. V zadnjem času je denimo izredno priljubljen napitek iz okre, ki ni nič drugega kot to, da sveže ali suhe koščke okre prelijemo z vodo in pustimo počivati nekaj ur, da izločijo sluz. Ljudje nato odstranijo okrino meso in ga uporabijo za pripravo jedi, sluzasto vodo pa popijejo, saj naj bi zdravila najrazličnejše oblike želodčnih obolenj. Nekateri iz okre kuhajo tudi čaj, ki naj bi imel podobne učinke na telo.
Kako uživamo okro in kje jo lahko kupimo
Okro lahko dodajamo kuhanim in pečenim jedem, zlasti, kadar želimo zgostiti kakšen recept. Odlična je pečena na žaru ali ocvrta (tako jo jedo v Teksasu), privoščimo pa si jo lahko tudi surovo, denimo v solatah. Nekateri jo tudi vlagajo in takšno boste kdaj našli v trgovinah, saj je svežo v Sloveniji izredno težko dobiti.
Na domačih trgovskih policah jo boste dobili v dobro založenih veletrgovinah ali v specializiranih prodajalnah z eksotično kulinariko. Je pa pri nas veliko bolj razširjena ponudba semen bamije, saj ta rastlina ni zahtevna za gojenje, vse, kar zares potrebuje, je vroče poletje.
Če boste okro posadili na domačem vrtu, ji torej odmerite sončno mesto in poskrbite, da je ne zalivate preveč (enkrat tedensko ji zadošča). Plodove boste lahko nabirali že po dveh mesecih pa vse tja do jeseni, pogosteje, kot jih oberete, bolj bogato pa bo rastlina obrodila. Na ta način boste lahko tudi uživali v kar najbolj svežih plodovih, saj utrgani ne zdržijo dolgo niti v hladilniku. Pojesti jih je treba, preden začnejo njihove konice rjaveti.
Če imate pridelka obilo, pa ga lahko tudi zamrznete ali posušite, saj v obeh oblikah okra ohrani veliko hranilnih snovi, na ta način pa si jo lahko privoščite skozi vse leto. Svetujemo, da sveže plodove pred sušenjem ali zamrzovanjem narežete na kolobarčke, da bodo lažji za uporabo.