Ste bili že kdaj tako zaposleni, da ste v službi preprosto preskočili malico? Ali pa so se sestanki zavlekli v pozno popoldne in niste utegnili na kosilo? Za veliko odraslih so ti scenariji nekaj običajnega, a ko v enačbo vključite otroka, se račun ne izide. Pomiritev lakote s tablico čokolade tu in energijsko pijačo tam je kratkoročna rešitev, ki ne le da ne prizanaša zdravju, vodi tudi v škodljive navade in motnje koncentracije. Ravno prav sito telo, ki vsak dan dobi dovolj hranilnih snovi, je zadovoljno telo in le takšno lahko izkaže vse svoje zmogljivosti.


Brezplačna sadje in zelenjava v šolah ter lokalna hrana

Ni torej naključje, da je šolska prehrana v Sloveniji in Evropski uniji eden izmed pomembnih ciljev kakovostnega šolstva. EU si prizadeva, da vzgaja zdrave državljane, ki ne bodo že v mladosti in zgodnji odraslosti zaradi debelosti, diabetesa in bolezni srca in ožilja breme zdravstveni blagajni. Med drugim so slovenske šole od let 2009/2010 vključene v shemo šolskega sadja in zelenjave, ki jo financira ukrep EU kmetijske politike in šolarjem zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo. Dasiravno odmislimo dolgoročne cilje zdrave prehrane, pa so vsakodnevni redni in uravnoteženi šolski obroki nujni tudi za delovanje možganov, kar vodi v lažje in bolj učinkovito pridobivanje znanja. Za zdravo šolsko in vrtčevsko prehrano v Sloveniji skrbi tudi naša zakonodaja, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je tisti, ki redno preverja, da se v vzgojno-izobraževalnih zavodih dosledno držijo prehranskih smernic, ki vključujejo tako raznovrstno in uravnoteženo prehranjevanje z različnimi skupinami živil kot tudi ustrezno pripravo hrane. Ko vaš otrok torej prestopi prag vrtca ali osnovne šole, zajtrki, malice in kosila niso prepuščeni naključju. Vodje šolske prehrane morajo dosledno pripravljati načrte jedilnikov in vnaprej določiti, od katerih ponudnikov bodo hrano jemali, poudarek pa je na slovenskem, predvsem lokalnem poreklu živil.

Kaj jeste doma?

Težave žal nastanejo doma, ugotavljajo vodje šolske prehrane, povezane pa so z navadami, ki jih otroci prinesejo od staršev. Podmladka, ki ste ga prvih pet let življenja podkupovali s sladkarijami, šolski delavci pač ne morejo prisiliti v uživanje zelenjave čez noč. Raje kot da izgubljate energijo z ugotavljanjem, kaj naj bi bilo v šolski jedilnici narobe, in podpisovanjem peticij, se usmerite pred domači prag. Kaj vi, dragi starši, počnete vsak dan, da bi otroka naučili zdravih prehranjevalnih navad? Mu dajete redne obroke? Ali je kosilo vsak dan ob drugi uri? So na krožniku jedi, ki ste jih pripravili iz svežih sestavin? Ali iz zamrzovalnika preprosto vzamete kupljeno že pripravljeno jed in jo pogrejete? So obroki uravnoteženi? Ali vaš otrok pozna le meso in krompir, večine vrst zelenjave pa še poimenovati ne ve?

Kuhajte z otroki!

Vodje šolske prehrane redno izvajajo med šoloobveznimi otroki ankete, saj jih zanima, kako zadovoljni so s hrano, ki jo dobijo tako v šoli kot doma. Vedno znova ugotavljajo, da niso tako izbirčni, kot trdijo njihovi starši. Ko jim dajo na izbiro več vrst sadja, mnogi obkrožijo veliko več, kot je treba, kar kaže tudi na to, da si otroci želijo zdrave hrane, vprašanje pa je, ali jo tudi dobijo. Enako je z znanjem o njeni pripravi. Še pred nekaj leti se je bilo nadvse moderno pohvaliti, da si ne mažete rok s kuhanjem, dandanes pa se že skoraj vsakdo zaveda, da so kuharske veščine nekaj dragocenega, saj hrana navsezadnje pomeni življenje. To, da si znate priskrbeti in pripraviti obrok, je najbolj osnovno znanje, ki bi moralo biti na prvem mestu veščin, ki jih med odraščanjem usvoji vsak otrok. Ne le da tako pridobivajo delovne navade, kuhanje vliva tudi samozavest in ne nazadnje v človeku vzbuja spoštovanje do hrane. Težko se boste zmrdovali nad skrbno pripravljeno jedjo ali stran metali živila, ko boste enkrat izkusili, koliko truda gre v pripravo. Če torej že dolgo sanjate o obisku kuharskega tečaja, razmislite, ali ne bi nemara poiskali takšnega, ki se ga lahko udeležite z otrokom. Skupaj bosta kakovostno preživela čas in pridobila dragocene izkušnje, da o zabavnih prigodah, ki se bodo za vedno vtisnile v spomin, niti ne govorimo.

Eksperimentirajte z okusi skupaj

Da je kuhanje z otroki dobra ideja, vedo povedati tudi svetovno znani kuharji. Jamie Oliver, Gordon Ramsay in celo pokojni Anthony Bourdain so večkrat poudarili, da jih najlaže navdušiš nad novo vrsto hrane, če jim dovoliš, da ti med kuhanjem gledajo pod prste. Nekaj čarobnega se zgodi v kuhinji, ko roke sekljajo sestavine in iz loncev prične omamno dišati. Radovednost ne pozna starostne omejitve, čutila pa so tista, ki nas prepričajo, da pokusimo nekaj novega. Namesto da otroku rinete pod nos pripravljen krožnik in ga silite jesti, raje pustite odprta kuhinjska vrata, ga prosite, da vam pomaga oprati zelenjavo ter pripraviti mizo, in glej ga zlomka, želja po jedi se bo rodila sama od sebe.

Naj bo nakupovanje zabavno in poučno

Ne pozabite tudi na nakupovanje. Brez skrbi, ne svetujemo vam, da proste dneve z otroki preživljate v nakupovalnih centrih, a ko se odpravite v trgovino z živili, otrok nikar ne pustite doma (ali v avtu). Izkoristite priložnost za učno uro o prehranjevanju. Namesto da jih posadite v voziček in jim v roke potisnete igrico na telefonu, jih spodbudite, da aktivno sodelujejo pri izbiri živil. Na oddelku s sadjem in zelenjavo ali na tržnici si oglejte tudi malo manj znane primerke, za nasvet o pripravi določenega živila sprašujte prodajalce, skupaj pa si vzemite tudi čas za branje deklaracij. Otrok, ki bo znal sam poiskati informacije o vsebnosti sladkorja v izdelku, bo manj verjetno k blagajni nosil kupe nezdrave prehrane. Rešitev za bolj zdravo prehranjevanje otrok je navsezadnje preprosta. Več časa, energije in ljubezni boste vložili v njihovo vzgojo, boljša juha se bo skuhala.