Vaše telo se kar strese v šoku, pretreseno, saj se je vendarle izognilo padcu, poškodbi … Vsaj tako se zdi, kajti občutki padanja tik pred spancem so tako živi, da le redko kdo verjame v razlago o povsem običajnem pojavu, ko se telo umirja. Toda znanost poudarja, da gre prav za to.

Gre za hipnagoške dejavnosti telesa, ki je med spanjem in ko sanjamo paralizirano, toda sanje se včasih začnejo, še preden dobro zaspimo. Morda pa so krive mišice, ki se kakor preostalo telo sproščajo pred spanjem, včasih pa jih strese kakšen krč, kar mi, že pošteno uspavani, doživimo kot občutek padanja. Da padamo z velike višine, z roba prepada, da smo se spotaknili, da smo se morda v zadnjem hipu ujeli … Zakaj se pojavi prav občutek padanja, ni znano, jasno pa je, da se takšne ovire pred spanjem pojavijo največkrat pri preobremenjenih in izčrpanih ter tistih, ki imajo težave s spanjem. Podatki kažejo, da občutke padanja pred spanjem najmanj enkrat v življenju izkusi 70 odstotkov ljudi, mnogi pa na neprijetnost celo pozabijo.In nam je storiti? Prav veliko ne: lahko pa zmanjšamo vnos kofeina v popoldanskih urah, izogibamo se alkoholu, telesno dejavnost v urah pred spanjem izpustimo, v večernem času si raje privoščimo meditacijo, morda branje knjige, toplo kopel, da telesu pomagamo do lažje sprostitve.

Če ste med tistimi, ki jim zaspati ne dovolijo občutki padanja, ste morda kdaj izkusili tudi spalno paralizo. Tu je vse obrnjeno na glavo: prebudimo se, a se ne moremo premakniti, telo je tako težko, da se zdi, kakor da se nam je na trup usedel slon. Spalna paraliza lahko traja nekaj sekund, lahko pa tudi nekaj minut, in je izjemno zastrašujoča. V ozadju pa tiči povsem preprosta razlaga: gre za to, da so se možgani že prebudili, telo pa še ne, in dokler signali budnosti ne dosežejo vseh delov telesa, se bomo bojevali z občutki strašanskega nelagodja.