ZDRAVJE ZOB

To je razlog, zakaj je nitkanje zob tako zelo pomembno za naše zdravje

Z rednim nitkanjem medzobnega prostora bomo iz ust odpravili cel kup problemov.
Fotografija: S ščetko očistimo le tri od petih površin zoba, zato je nitkanje resnično pomembno za ohranjanje ustnega zdravja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
S ščetko očistimo le tri od petih površin zoba, zato je nitkanje resnično pomembno za ohranjanje ustnega zdravja. Foto: Shutterstock

Čeprav že ves čas poslušamo, kako pomembno je redno nitkanje zob, znajo zobozdravniki povedati, da veliko ljudi še vedno nitkanja ne vključuje v vsakodnevno rutino. Ustno higieno bi morali vzdrževati z jutranjim in večernim ščetkanjem zob ter večernim nitkanjem.

»Zobna ščetka očisti le tri od petih površin zoba, zato je potrebno druge očistiti s pomočjo nitke ali medzobne krtačke,« pravi ustni higienik Kristian Bajec.

Mnoge od nitkanja odvrnejo krvaveče dlesni, ki se pojavijo skoraj vsakomur, ki si medzobnega prostora ne nitka redno.

»V primeru, da je vzrok krvavečih dlesni lokaliziran na ustna tkiva in oblogo oziroma tujek, ki draži dlesen, odstranimo pravočasno, se bo dlesen hitro povrnila v prvotno stanje. Obloge pa, ki na zobeh ostanejo dlje časa, tam zatrdijo, saj se v njih naberejo minerali iz sline, odpadle celice ustne sluznice in cel kup bakterij. Tako oblogo je treba odstraniti profesionalno v zobozdravstveni ordinaciji. Redno nitkanje gotovo pripomore k bolj zdravim dlesnim in zmanjša verjetnost za nastanek aproksimalnega kariesa na zobeh, to je zobne gnilobe na stranskih ploskvah,« nam je povedal ustni higienik.

PREBERITE ŠE -> Tedenski jedilnik: božanska kosila z Yasko

Krvaveče dlesni so znak za ukrepanje

Če se krvavenje ne umiri, je to znak, ki nas opozarja, da moramo ukrepati. »Krvaveče dlesni so v prvi vrsti alarm, ki opozarja, da se v ustni votlini nekaj dogaja. Krvavitev iz dlesni ni normalna. Najpogosteje je to eden od simptomov vnetja. Vnetje se v ustni votlini lahko kaže, tudi kot oteklina, rdečina in prej omenjena krvavitev. Pri pravilni uporabi zobne nitke, to vnesemo tudi malenkost pod nivo dlesni; maksimalno tri milimetre. V primeru, da je dlesen vneta, bo na dotik zakrvavela v nasprotnem primeru pa ne,« pravi Bajec in dodaja, da so izjema kadilci, pri katerih je zaradi nikotina prekrvavitev mehkih tkiv v ustih nekoliko slabša in zato posledično kljub vnetju v dlesni ta ne zakrvavi. Torej še težje opazijo, da imajo v ustih problem.

»Zdrava dlesen je bledo rožnate barve in na dotik ne zakrvavi,« pojasnjuje higienik in poudarja, da smo krvavitev lahko zakrivili sami, če smo z nitko pregrobi ali jo napačno uporabljamo. V takšnem primeru zakrvavi tudi povsem zdrava dlesen.

Zobna nitka na držalu je bolj praktična. Foto: Shutterstock
Zobna nitka na držalu je bolj praktična. Foto: Shutterstock

Nam krvaveče dlesni sporočajo kakšen resen zdravstven problem?

»Krvaveče dlesni so lahko znak gingivitisa, parododntitisa, poškodb dlesni, lahko pa so tudi simptom resnih sistemskih bolezni. Slabo regulirana sladkorna bolezen pomeni slabo reguliran nivo sladkorja, kar poveča tveganje za bolezni dlesni in obzobnih tkiv, ki se lahko kaze kot krvavenje. Pomanjkanje nekaterih vitaminov, hormonske spremembe (nosečnost, menopavza), avtoimune bolezni, bolezni jeter in pa krvne bolezni, kot je na primer hemofilija, se lahko tudi izražajo kot krvaveče dlesni,« pojasnjuje sogovornik.

Z držalom je bolj praktična

Včasih smo poznali samo klasične nitke, zavite v kolutu, zdaj pa lahko dobimo tudi nitke na plastičnem držalu, ki so bolj praktične za uporabo. O tem, katera je bolj primerna, Bajec pravi, da je to odvisno od stanja zob.

»Glede na pozicijo zob, fiksnih ali snemljivih protetičnih nadomestkov, implatantov lahko prilagodimo tudi izbor pripomočkov. A pri nitki na držalu vidim prednost v lažji uporabi in manjši možnosti poškodbe mehkih tkiv.«

PREBERITE ŠE -> Živo srebro: Kako lahko ta nevarna kovina zaide v naše telo?

Uporabo zobne nitke, ki ni na plastičnem držalu, si lahko olajšamo, da naredimo zanko. »Zavežemo jo tako, da je v njej prostora približno za štiri prste. Primemo jo s palcem in kazalcem na vsaki roki in tako vnesemo v medzobni prostor. Čvrsto jo naslonimo na površino zoba in se s kratkimi žagajočimi gibi pomikamo po zobu. Nitko lahko brez strahu, da bi poškodovali dlesen, vnesemo tudi pod njen nivo nekje 2 do 3 milimetre,« svetuje Kristian Bajec, ki uporabo nitke priporoča že pri otrocih, še z mlečnimi zobmi, ko so zobje že postavljeni tesno drug ob drugega v zobnem loku. To se lahko pojavi tudi že pri dveh ali treh letih.

»Na teh mestih s ščetinami ščetke ne moremo več očistiti zob, zato je potrebna uporaba nitke.« S tem, ko bomo zgodaj začeli z nitkanjem, bo otrok to sprejel kot del vsakodnevne rutine in s to prakso nadaljeval skozi celo svoje življenje.

Tudi če so zobje še mlečni, naj bo nitkanje del večerne rutine. Foto: Shutterstock
Tudi če so zobje še mlečni, naj bo nitkanje del večerne rutine. Foto: Shutterstock

»Redna in pravilna ustna higiena, redni obiski pri zobozdravniku in ustnem higieniku so dobra popotnica za ustno blagostanje,« zaključi sogovornik.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte