RUMENO ZDRAVILO

Tako zdravi so regratovi cvetovi in vse to lahko naredite z njimi

Ena najbolj preganjanih rastlin z zelenic, vrtov in njih, je tudi najbolj zdravilna. Regrat lahko uporabimo od cvetov do korenin.
Fotografija: Regratovi cvetovi so kot pomanjšana sonca, v sebi pa skrivajo veliko zdravja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Regratovi cvetovi so kot pomanjšana sonca, v sebi pa skrivajo veliko zdravja. Foto: Shutterstock

Regrat (Taraxacum officinale) požene prve pritlične liste zgodaj spomladi. Močno nazobčani listi tvorijo listno rožico. Enostavno votlo steblo ima v preseku obliko kroga, na njem pa je le en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Čas cvetenja je običajno druga polovica aprila in začetek maja, zaradi vse toplejših pomladi pa ponekod zacveti že konec marca. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo številna semena. 

Regrat, ki ga želimo uporabiti v jedilne ali zdravilne namene, vedno nabirajmo daleč stran od cest in virov onesnaženja. Foto: Shutterstock
Regrat, ki ga želimo uporabiti v jedilne ali zdravilne namene, vedno nabirajmo daleč stran od cest in virov onesnaženja. Foto: Shutterstock

Zdravilne učinkovine v regratu  

Listi vsebujejo fruktozo, inulin, grenčino, fenolno kislino in sterole, pa tudi flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Korenine imajo enako vsebino kot listi, z izjemo zadnjih treh sestavin. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalcija, železa, mangana in drugih mineralov. Med drugim ima več vitamina A kot korenje. Holin v njem vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.

Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, zato spodbuja odvajanje vode in blata in zdravi revmo. V ljudskem zdravilstvu ga tradicionalno uporabljamo pri motnjah v delovanju ledvic in čezmerni teži. Vsebuje tudi kalij. 

PREBERITE ŠE -> Za vse to je dobra regratova korenina 

Uporaba 

Čaj: lahko ga naredimo iz 4 do 10 g posušenih listov ali kot poparek iz 2 do 8 g posušenih korenin. Pijemo ga do trikrat na dan.

Med: 600 regratovih cvetov (naberemo cvetove, ki še niso povsem razcveteni, ker imajo še veliko soka), 3 l vode, 3 kg belega ali rjavega sladkorja, sok dveh limon. V večji lonec damo očiščene regratove cvetove in vodo. Zavremo in kuhamo 10 minut. Odstavimo in pustimo stati 24 ur. Nato precedimo in vlijemo nazaj v lonec. Dodamo sladkor in limonov sok. Zavremo in kuhamo približno eno uro, da se sladkor popolnoma stopi in zgosti regratovo vodo. Regratov med nadevamo v kozarčke, zapremo s pokrovčkom in za pet minut obrnemo na glavo (tako zagotovimo, da je kozarec tesno zaprt). Regratov med lahko uporabljamo do naslednje sezone. 

Iz regratovih cvetov lahko brez čebelje pomoči naredimo vrsto domačega medu. Foto: Shutterstock
Iz regratovih cvetov lahko brez čebelje pomoči naredimo vrsto domačega medu. Foto: Shutterstock

Macerat: regratove cvetove osmukamo. Tako jih lažje osuši­mo in se izognemo temu, da bi začeli plesneti. Macerat (regratov oljni izvleček) dobimo tako, da večji steklen kozarec do polovice napolnimo s suhimi reg­ratovimi cvetovi, jih prelijemo s hladno stisnjenim oljčnim oljem, dobro zapremo in pustimo stati v svetlem toplem prostoru vsaj štiri tedne. Kozarca ne izpostavljamo neposrednemu soncu. Po štirih tednih vsebino precedimo in nalijemo v temne steklenice ter do uporabe hranimo v temnem hladnem prostoru. Macerat lahko uporabimo kot masažno olje ali iz njega naredimo mazilo, kremo, milo …

Mazilo: 200 g regratovega macerata in 20 g čebeljega voska segrevamo v vodni kopeli, da se vosek stopi. Nato mazilo nalijemo v lončke, zapremo in shranimo. Uporabimo pri revmi in blažimo z njim bolečine v mišicah. 

 

Vir: Zdravilne rož'ce, Darja Požun, založba Kmečki glas, marec 2024

Preberite še:

V prodaji