Tako zdravi so regratovi cvetovi in vse to lahko naredite z njimi
Regrat (Taraxacum officinale) požene prve pritlične liste zgodaj spomladi. Močno nazobčani listi tvorijo listno rožico. Enostavno votlo steblo ima v preseku obliko kroga, na njem pa je le en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Čas cvetenja je običajno druga polovica aprila in začetek maja, zaradi vse toplejših pomladi pa ponekod zacveti že konec marca. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo številna semena.
Zdravilne učinkovine v regratu
Listi vsebujejo fruktozo, inulin, grenčino, fenolno kislino in sterole, pa tudi flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Korenine imajo enako vsebino kot listi, z izjemo zadnjih treh sestavin. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalcija, železa, mangana in drugih mineralov. Med drugim ima več vitamina A kot korenje. Holin v njem vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.
Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, zato spodbuja odvajanje vode in blata in zdravi revmo. V ljudskem zdravilstvu ga tradicionalno uporabljamo pri motnjah v delovanju ledvic in čezmerni teži. Vsebuje tudi kalij.
PREBERITE ŠE -> Za vse to je dobra regratova korenina
Uporaba
Čaj: lahko ga naredimo iz 4 do 10 g posušenih listov ali kot poparek iz 2 do 8 g posušenih korenin. Pijemo ga do trikrat na dan.
Med: 600 regratovih cvetov (naberemo cvetove, ki še niso povsem razcveteni, ker imajo še veliko soka), 3 l vode, 3 kg belega ali rjavega sladkorja, sok dveh limon. V večji lonec damo očiščene regratove cvetove in vodo. Zavremo in kuhamo 10 minut. Odstavimo in pustimo stati 24 ur. Nato precedimo in vlijemo nazaj v lonec. Dodamo sladkor in limonov sok. Zavremo in kuhamo približno eno uro, da se sladkor popolnoma stopi in zgosti regratovo vodo. Regratov med nadevamo v kozarčke, zapremo s pokrovčkom in za pet minut obrnemo na glavo (tako zagotovimo, da je kozarec tesno zaprt). Regratov med lahko uporabljamo do naslednje sezone.
Macerat: regratove cvetove osmukamo. Tako jih lažje osušimo in se izognemo temu, da bi začeli plesneti. Macerat (regratov oljni izvleček) dobimo tako, da večji steklen kozarec do polovice napolnimo s suhimi regratovimi cvetovi, jih prelijemo s hladno stisnjenim oljčnim oljem, dobro zapremo in pustimo stati v svetlem toplem prostoru vsaj štiri tedne. Kozarca ne izpostavljamo neposrednemu soncu. Po štirih tednih vsebino precedimo in nalijemo v temne steklenice ter do uporabe hranimo v temnem hladnem prostoru. Macerat lahko uporabimo kot masažno olje ali iz njega naredimo mazilo, kremo, milo …
Mazilo: 200 g regratovega macerata in 20 g čebeljega voska segrevamo v vodni kopeli, da se vosek stopi. Nato mazilo nalijemo v lončke, zapremo in shranimo. Uporabimo pri revmi in blažimo z njim bolečine v mišicah.
Vir: Zdravilne rož'ce, Darja Požun, založba Kmečki glas, marec 2024