PEKOČE ZLATO

Tako zdrava je gorčica, a samo v takšnih oblikah (in kdo je ne sme uživati)

Namaz iz gorčice, pri nas pogovorno znan tudi kot zenf, je ena najbolj priljubljenih začimbnih omak na svetu, pa ste vedeli, da je tudi zdravilen.
Fotografija: Gorčica vsebuje ogromno hranilnih snovi in bioaktivnih spojin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Gorčica vsebuje ogromno hranilnih snovi in bioaktivnih spojin. Foto: Shutterstock

Gorčica po razširjenosti uporabe prekaša celo kečap in majonezo. Mnogi jo povezujejo s hitro hrano (morda prav zato, ker je pogosto dodana hot dogom in hamburgerjem), kar je škoda, saj je ta začimba, ki velja za eno najstarejših, kar jih pozna človeštvo, izredno zdrava. Znanstvene raziskave v njeno delovanje so razkrile presenetljive učinke na telo, med drugim celo na rakave celice. 

Cvetovča polja gorčice francosko pokrajino okoli Dijona konec maja in junija obarvajo v sončno rumeno. Foto: Shutterstock
Cvetovča polja gorčice francosko pokrajino okoli Dijona konec maja in junija obarvajo v sončno rumeno. Foto: Shutterstock

Od rimske gorčice do Dijona 

Arheološka izkopavanja v dolini reke Ind so razkrila, da je človek rastlino gorčico kultiviral že tisočletja pred našim štetjem, zgodovinarji pa predvidevajo, da so z gorčico kot začimbno omako, ki jo poznamo danes, prvi začeli eksperimentirati Stari Rimljani. Ti so semena gorčice zmleli in jih pomešali s fermentiranim grozdnim sokom, ter omako poimenovali »mustum ardens«, od koder izvira angleško poimenovanje »mustard«. 

Rimljani so tako kot mi z gorčico radi začinili meso, eden izmed receptov za omako, ki se poda k svinjini (Rimljani so z njo premazali meso divje svinje, ki so jo pekli na žaru), pa je vseboval mleta gorčična semena, poper, med, kis, ribjo omako in olje. 

Za najbolj znano gorčico v Evropi, pa tudi svetu, še danes velja dijonska gorčica, ki so jo v mestu Dijon, v pokrajini Burgundiji, na vzhodu Francije začeli izdelovati okrog 13. stoletja. Legenda pravi, da je bila to nekoč tako priljubljena začimbna omaka, da so jo zgolj na eni pojedini burgundskega vojvode pomazali kar 320 litrov. Dijon slavi kot prestolnica gorčice v svetu, skrivnost njihove omake pa je v mešanici rjavih ali črnih gorčičnih semen in belega vina. 

PREBERITE ŠE -> Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi

Katera gorčica je boljša? 

Rastlina gorčica sodi v družino križnic in je v sorodu z brokolijem, cvetačo in zeljem. Poznamo številne vrste gorčice, a le tri uporabljamo v kulinariki. To so črna gorčica (Brassica nigra), rjava gorčica (Brassica juncea) in rumena oziroma bela gorčica (Sinapis alba ali Brassica alba). Med seboj se razlikujejo tako po velikosti kot okusu, rumena je najbolj blaga, semena rjave so najmanjša, a precej bolj pekoča, najbolj močnega okusa pa je črna gorčica, katere semena so približno enake velikosti kot rumena. 

Semena rjave gorčice so najmanjša, medtem ko so semena rumene in črne velika približno enako. Foto: Shutterstock
Semena rjave gorčice so najmanjša, medtem ko so semena rumene in črne velika približno enako. Foto: Shutterstock

Poleg različnih vrst semen poznamo tudi številne začimbne pripravke iz gorčice, enega izmed njih, dijonsko gorčico, smo že omenili. Izredno priljubljena in razširjena je tudi rumena gorčica v obliki paste oziroma goste omake, ki ji pravimo tudi zenf ali senf. Je bolj blagega okusa kot dijonska, uporablja pa se za vse mogoče jedi, lahko samostojno (v sendvičih in hot dogih), ali kot ena izmed sestavin omak ali solatnih prelivov. 

Zenfu je na prvi pogled podobna tudi angleška gorčica, ki pa je po okusu bolj ostra in pekoča. Kot razkriva ime izvira iz Anglije, kjer je obvezna spremljevalka pečenk, vsebuje pa semena rumene in rjave gorčice ter kis. 

Na trgovskih policah boste našli tudi polnozrnato gorčico, v kateri so semena grobo mleta, zaradi česar je bolj hrustljave teksture in robustnega okusa. Ljudje, ki jim je v slanih jedeh všeč okus sladkosti, pa prisegajo na medeno gorčico, ki jo dobijo, ko zmleta gorčična semena pomešajo z medom, prilega pa se k perutnini in kot preliv za solate. 

Če nimate pri roki prave dijonske gorčice, lahko posežete po polnozrnati, ki ima podoben okus. Foto: Shutterstock
Če nimate pri roki prave dijonske gorčice, lahko posežete po polnozrnati, ki ima podoben okus. Foto: Shutterstock

Zdravilni učinki gorčice 

Čeprav drobcena, so semena gorčice nabita s celo paleto hranilnih snovi. Vsebujejo vitamine C, K in B-kompleksa (B1, B2, B6 in folno kislino), ter minerale železo, kalcij, magnezij, cink, fosfor, baker, kalij, natrij, mangan in selen. Bogata so z vlakninami, poleg tega pa so v gorčičnih semenih prisotni tudi pomembni antioksidanti, zdrave maščobne kisline in bioaktivne sestavine.  

Med temi velja izpostaviti glukozinolate, žveplove spojine, ki v človeškem telesu stimulirajo obrambne mehanizme proti boleznim. Poznamo več vrst glukozinolatov, denimo sinigrin, ki daje gorčici pekoč okus in preprečuje vnetja, zavira rast bakterij, glivic in rakavih celic ter pomaga pri celjenju, in izotiocianat, za katerega znanost ugotavlja, da bi lahko zaustavljal širjenje raka. 

Gorčična semena vsebujejo tudi veliko antioksidantov, kot so flavonoidov in karotenoidi, ki telo varujejo pred prostimi radikali, raziskave vanje pa so doslej pokazale, da te spojine lahko organizem zaščitijo pred nastankom diabetesa, srčnih bolezni in nekaterih vrst raka. 

Gorčica naj bi pozitivno vplivala tudi na zdravje jeter, zmanjševala naj bi vnetja na tem organu in jetrom pomagala čistiti strupe iz telesa, a jo kljub vsemu naštetemu uživajte zmerno, saj lahko v prevelikih količinah povzroči prebavne težave – od bolečin v želodcu, do driske in vnetega črevesja. 

Poleg semen lahko uživamo tudi gorčične liste in cvetove. Foto: Shutterstock
Poleg semen lahko uživamo tudi gorčične liste in cvetove. Foto: Shutterstock

Presenetljivi so še izsledki študij, ki so razkrile, da ima uživanje gorčičnih semen lahko vpliv na lajšanje kožnih bolezni. Zaenkrat so bile te izvedene le na živalih, a so znanstveniki ugotovili, da so snovi v gorčičnih semenih pomagale pozdraviti izbruhe luskavice in kontaktnega dermatitisa, ki ga povzročajo alergije. 

Pri tem je treba poudariti, da so bili pozitivni učinki na kožne bolezni vidni po uživanju semen, in ne po nanosu ekstraktov gorčice na kožo. Pri topičnem nanašanju gorčičnih pripravkov se namreč svetuje previdnost, saj so bili že zabeleženi primeri, ko je ta rastlina v stiku s kožo povzročila alergično reakcijo. 

PREBERITE ŠE -> Šetraj: začimba, ki dviguje spolno slo (uporabimo jo lahko namesto popra)

Kaj pa gorčično olje in listi? 

Ker je gorčica v celoti užitna rastlina, lahko poleg semen uživamo tudi njene liste in cvetove, nekateri pa prisegajo na gorčične kalčke, ki jih lahko vzgojimo sami ali pa kupimo pri proizvajalcih mikrozelenja. Tako kalčki kot listi in cvetovi so pekoči in jih v solate in na sendviče ter druge jedi dodajamo kot začimbo. 

Gorčični listi vsebujejo podobne hranilne snovi kot semena, torej kalcij, baker in vitamina C ter K, poleg tega pa v njih najdemo še vitamin A. Tako kot semena imajo listi potencial, da bi se jih lahko uporabljalo za zdravljenje kroničnih bolezni, denimo diabetesa. Ena študija, ki so jo doslej izvedli na ljudeh, je namreč odkrila, da je prevretek gorčičnih listov bolj učinkovit pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2 kot predpisana farmakološka zdravila. 

Gorčične kalčke z lahkoto vzgojimo sami doma. So odličen pekoči dodatek k jedem. Foto: Shutterstock
Gorčične kalčke z lahkoto vzgojimo sami doma. So odličen pekoči dodatek k jedem. Foto: Shutterstock

Iz gorčičnih semen stiskajo tudi gorčično olje, ki je pekoče in ima izredno visoko temperaturo smodišča, zato ga predvsem v Aziji radi uporabljajo za peko in cvrtje. Njegova raba je razširjena v Rusiji, na Kitajskem, v Indiji in v Južni Aziji, v Evropi, ZDA in Kanadi pa je gorčično olje prepovedano v živilske namene in se ga lahko prodaja zgolj z opombo, da je za zunanjo rabo. To pa zato, ker to olje vsebuje problematično eruično kislino, za katero so raziskave v 50. letih prejšnjega stoletja pokazale, da bi lahko povzročala bolezni srca, do danes pa teh izsledkov znanost še ni zanesljivo potrdila ali ovrgla. 

Zasledili boste, da se gorčično olje (zlasti hladno stiskano) oglašuje za izredno zdravo, in to drži za tisto, ki ne vsebuje toliko eruične kisline, kar je nekaterim proizvajalcem uspelo tako, da so s križanjem ustvarili gorčično rastlino z malo vsebnostjo te sporne spojine. 

Semena črne gorčice so najbolj močnega okusa. Iz njih stiskajo tudi olje. Foto: Shutterstock
Semena črne gorčice so najbolj močnega okusa. Iz njih stiskajo tudi olje. Foto: Shutterstock

Posebno opozorilo 

Kot smo že omenili, je gorčico priporočljivo uživati kot začimbo in ne kot glavno jed. Čeprav se lahko pohvali z veliko pozitivnimi učinki na zdravje, si je vredno zapomniti, da tudi najbolj užitne rastline v prevelikih količinah lahko postanejo toksične za človeka. 

Na to morajo biti še posebej pozorne osebe, z motenim delovanjem ščitnice, saj surova gorčična semena in listi vsebujejo snovi, ki lahko vplivajo na funkcioniranje tega organa. Če imate zdravo ščitnico, si gorčico kot začimbo privoščite v katerikoli obliki, če vam ščitnica povzroča težave, pa semena, liste, kalčke ali olje prej toplotno obdelajte. 

Želite izvedeti več o zdravem prehranjevanju? Pridružite se nam na naši prvi kuharski delavnici za ženske, ki jo organiziramo v sodelovanju s portalom Odprta Kuhinja. Več o delavnici, ki bo potekala 25. maja 2024, in kako se prijavite najdete tukaj

Preberite še:

V prodaji