Tako zdrav je sladoled, raziskave razburkale znanost
Za mnoge izmed nas poleti ni bolj sladke ohladitve kot kepica sladoleda, kornet ali lučka. Roko na srce, ljubitelji se jim niti pozimi ne morejo upreti.
Ob tem imamo večkrat slabo vest, rekoč, da sladoled vsebuje veliko maščobe, sladkorja in če je narejen iz kravjega mleka, tudi mlečne beljakovine ter laktozo. A prav slednje naj bi bil eden izmed razlogov, da sladoled ni tako nezdrava sladica, kot smo mislili doslej.
Redno uživanje sladoleda pokazalo zanimive učinke na zdravje
David Merritt Johns, novinar ameriške revije Atlantic, se je lansko leto namreč dokopal do podatkov, ki jih je znanost dolgo skrivala. Najprej je njegovo radovednost vzbudila študija doktorskega študenta priznane ameriške univerze Harvard, ki je leta 2018 odkril, da imajo diabetiki, ki vsak dan pojedo pol skodelice (64 g) sladoleda, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni. Ko je novinar brskal še naprej, pa je ugotovil, da ta teza v znanosti ni nekaj novega, ampak je stara že več kot 20 let.
Raziskovalci so denimo že pred dobrima dvema desetletjema odkrili, da so imeli ljudje s preveliko telesno težo, ki so uživali sladice na osnovi kravjega mleka (denimo sladoled) manjšo verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo, kot pa tisti, ki so uživali druge vrste sladic, a rezultati teh raziskavi niso bili nikoli javno objavljeni, zato informacije o morebitnih pozitivnih učinkih sladoleda na zdravje doslej še niso prišle na dan. Takrat so se znanstveniki od vseh sladic na osnovi kravjega mleka raje osredotočili na promocijo jogurta, za katerega danes res obstaja ogromno študij in člankov na temo, kako zdravo živilo je.
A zgodba s sladoledom se k sreči ni končala tam, in lani se je po objavi Johnsovega članka v Atlanticu razvnela debata v vseh večjih svetovnih medijih. Na temo sladoleda so spregovorili različni zdravstveni strokovnjaki in nutricionisti, nekateri pozitivno presenečeni, drugi pa močno skeptični do izsledkov študij.
Slednji poudarjajo, da zadnja Harvardska študija ni bila izvedena tako učinkovito, kot bi lahko bila, ter ugibajo, da rezultati študije verjetno odražajo celostno bolj zdrave odločitve oseb, ki redno jedo sladoled. Po njihovem verjetno ni težko ugotoviti, da so bolj zdravi tisti, ki za sladico pojedo kepico sladoleda, kot pa ljudje, ki si za sladico privoščijo kos težke, mastne in sladke čokoladne torte.
PREBERITE ŠE -> Zaradi pitja mrzle vode (in drugih pijač) se lahko pojavijo te zdravstvene težave
Pa bi to res lahko bila vsa resnica? Ameriški novinar Johns je v članku denimo izpostavil tudi presenetljivo dognanje glede presnavljanja sladoleda. Po glikemičnem indeksu sodeč, ima sladoled namreč nižjega, kot domnevno zdravi rjavi riž, kar pomeni, da se nam raven sladkorja v krvi po uživanju sladoleda resnično ne poviša tako hitro in znatno, kot po uživanju rjavega riža, kar je zagotovo dobrodošla novica za diabetike, ki morajo na takšna nihanja še posebno paziti.
Za to so verjetno krive prav mlečne beljakovine in maščobe v klasičnem sladoledu, medtem ko je pri sladoledih, na osnovi vode ali rastlinskih napitkov zaradi drugačnega razmerja enostavnih sladkorjev, beljakovin in maščob zgodba lahko povsem obratna.
In čeprav odkritja ameriškega novinarja niso prepričala večine zdravnikov in prehranskih strokovnjakov, so si tudi skeptiki enotni v tem, da sladoled ni škodljivo živilo, ki bi ga morali črtati s svojega jedilnika. Še več, tudi tisti strokovnjaki, ki ne verjamejo v ugotovitve naštetih študij, se strinjajo, da uživanje sladoleda v mejah normale (kepica na dan) ni nič napačnega, navsezadnje z mlečnim sladoledom dobimo tudi nekaj kalcija in vitamina D.
Poudarjajo pa, da smo pozorni pri izbiri sladoleda in raje posezimo po takšnih z manj sladkorja in čim manj umetnih arom ter dodatkov. Ter seveda, da nova dognanja niso povabilo, da začnemo pretiravati s sladoledom, kot pri vsaki vrsti hrane namreč preveč še s kruhom ni dobro.
Precej bolj zdravo je tudi, če sladoled naredimo sami in uporabimo sveže sestavine ter ne pretiravamo s slajenjem (nekaj receptov za domače sladolede najdete TUKAJ - na spletni strani Odprte kuhinje). Še bolje za vaše dobro počutje pa bo, če boste na sladoled gledali kot na obrok, kot to počnejo Italijani, oziroma, da si ga boste privoščili po fizični aktivnosti, ne pa po obilnem kosilu ali večerji, ko ste že tako siti do grla.
PREBERITE ŠE -> Pravilno shranjevanje sladoleda: domačega in tistega iz trgovine