Ko so vprašali 26 strokovnjakov, jih je 85 odstotkov odgovorilo – ne. Kaj pa preostalih petnajst? Če predvidevamo, da je sedem ur optimalnih, je daljše obdobje, ko spanje traja manj časa, lahko zdravju škodljivo. Ampak menda velja tudi obratno. Zagata. 


»Pretiravanje« v eno ali drugo stran pomeni večje tveganje za pojav bolezni, kot so diabetes, srčno-žilna obolenja in debelost. »V resnici ne vemo, zakaj imajo tisti, ki 'preveč' spijo, več zdravstvenih težav. V takih primerih je preveč spanja običajno le simptom,« pojasni strokovnjak za spanje s Stanforda dr. Jamie Zeitzer. 

»Če ste zdravi, se ne morete predozirati s spanjem. Ko ste naspani, v postelji ležite budni in nestrpni,« olajša dušo vsem nam, ljubiteljem spanca, dr. James Ware z medicinske univerze Eastern Virginia. 

Strnimo. Radi spite? Fantastično. Možgani (in vse drugo) vam bodo hvaležni. Če pa ugotovite, da se je vaša potreba po spanju nenavadno in drastično povečala – menite pa, da to ni posledica objektivnih izžemajočih okoliščin –, je pametno k zdravniku. Morda se v vašem telesu dogaja kaj, kar ne bi bilo dobro spregledati.