NOVOLETNE ZAOBLJUBE

Se želite znebiti slabih navad? S temi 5 koraki bo to mala malica

Dobre navade so tiste, ki lahko naše življenje bistveno izboljšajo in nas popeljejo proti zastavljenim ciljem.
Fotografija: Sprememba prehranjevalnih navad FOTO: Dmytro Zinkevych/Shutterstock
Odpri galerijo
Sprememba prehranjevalnih navad FOTO: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Tekom življenja lahko razvijemo tako dobre kot slabe navade. Medtem ko lahko prve bistveno prispevajo k izboljšanju kakovosti našega življenja, imajo lahko druge obraten učinek. Če se na primer redno ukvarjamo s športom, se nam bo to na dolgi rok obrestovalo z boljšim počutjem, zdravjem in izklesano postavo. Organiziran pristop k delu nam bo prinesel boljše rezultate. Po drugi strani bo redno kajenje čez čas lahko načelo naše zdravje, zaradi pogostega zamujanja pa se lahko poslabšajo odnosi z ljudmi, ki nas obkrožajo.

image_alt
To so najboljša zelišča in gobe za premagovanje prehladov, razkriva zdravnik in fitoterapevt

December je za mnoge čas, ko se ozrejo nazaj na leto, ki odhaja, in naredijo nekakšen pregled nad njim. Pri tem ugotovijo, kaj je bilo dobro in kaj bi lahko izboljšali, ter izdelajo načrt za vnaprej. To obdobje je tako lahko idealno za postavitev novih ciljev in navad, ki nas bodo pripeljale do njih. Če želite nekaj v svojem življenju spremeniti, je pomembno, da tekom celotnega procesa ohranjate močno motivacijo. Ves čas imejte pred sabo sliko, kaj želite doseči, in razmišljajte o tem, kako bo vaše življenje boljše in kako boste ponosni nase, ko vam bo uspelo. Kako torej učinkovito vpeljati novo navado v svoje življenje?

1 Izberite čim manj novih navad, te pa naj bodo kar najbolj učinkovite

Da bi izbrali ključne navade, na katere se boste osredotočili v letu 2023, najprej razmislite, katera področja vašega življenja so najbolj problematična oz. vas najbolj težijo. Morda ves čas jeste hitro hrano in ste zato brez energije. V tem primeru je smiselno razmisliti o načinih, kako boste kljub morebitnemu pomanjkanju časa poskrbeli za zdrave obroke. Morda ugotavljate, da živite samo še za službo in se ne posvečate več drugim aktivnostim, ki bi vas veselile. V tem primeru bi bilo morda pametno vpeljati nov hobi, ki se mu boste z navdušenjem posvečali. Morda z družino preživite premalo kakovostnega časa in bi bilo smiselno, da načrtujete, da boste nekaj ur na teden počeli nekaj, kar vas bo povezovalo.

PREBERITE ŠE --> 9 razlogov, zakaj ne morete shujšati, na katere zagotovo niste pomislili

Ugotovite torej, katero področje je najbolj problematično, nato pa pomislite, katero navado bi morali vpeljati, da bi z njo dosegli največji doprinos. Pri tem razmislite o tem, koliko časa imate sploh na razpolago, in začnite z majhnimi koraki. Če se preteklo leto niste skoraj nič gibali, ne načrtujte, da boste od zdaj naprej v fitnesu preživeli dve uri na dan. Dovolj bo, če začnete s sprehodi ali lahkotnim tekom nekajkrat na teden. Kasneje, ko boste to osvojili, si seveda lahko postavite višje cilje.

Redni sprehodi v naravo FOTO: Vlad Teodor/Shutterstock
Redni sprehodi v naravo FOTO: Vlad Teodor/Shutterstock

2 Novo navado vpeljite v svoj teden

Ni dovolj, da določite zgolj, da boste športno aktivni trikrat na teden. Pomembno je, da določite točen dan in uro, ko se boste določeni aktivnosti posvečali. Najbolje je, da novo navado vpišete v svoj planer, če ga imate. Skušajte se izogniti temu, da bi termine pogosto spreminjali. Če nameravate trikrat na teden hoditi v fitnes, najdite termine, ki vam najbolj ustrezajo. Določite, da boste v fitnes zahajali vsak ponedeljek, sredo in petek ob 16. uri. Ko se boste nekaj tednov držali urnika, vam bo vse skupaj postalo bolj domače in samoumevno.

PREBERITE ŠE --> Župnik Martin Golob razkril 7 preprostih navad, ki ga ohranjajo optimističnega

3 Obkrožite se z ljudmi, ki vam bodo nudili oporo

Navajeni smo, da se veliko lažje držimo dogovorov, ki smo jih dali drugim, kot tistim, ki smo jih dali sebi. Če smo dogovorjeni za srečanje s prijateljem, je veliko večja verjetnost, da bomo to realizirali, kot če v istem terminu določimo čas, ki ga bomo posvetili izključno sebi. Tudi pri vpeljavi novih navad je tako smiselno, da se povežemo z ljudmi, ki nam bi lahko pomagali pri realizaciji načrta. Če bi radi poskrbeli za redno vadbo, bo morda bolje, če se pridružite organizirani skupini. Če boste zahajali v fitnes, se je morda smiselno odločiti za osebnega trenerja, ki bo spremljal vaš napredek in vas motiviral. Če načrtujete, da se boste v prihodnje bolj zdravo prehranjevali, nad tem navdušite tudi partnerja. Če se bosta skupaj lotila načrtovanja obrokov in kuhanja, bo vse skupaj bolj zabavno.

Učenja novih veščin se lahko lotite tudi online FOTO: Zhanna Fashayan/Shutterstock
Učenja novih veščin se lahko lotite tudi online FOTO: Zhanna Fashayan/Shutterstock

4 Nagradite se za majhne korake

Preden bo nova navada postala samoumeven del vašega življenja, boste morali poskrbeti za ohranjanje motivacije. To boste dosegli s tem, da se boste pohvalili in nagradili za vsak korak, s katerim se boste približali postavljenim ciljem. Pomislite, na kakšen način bi lahko to naredili. Recimo, da ste si zadali, da se boste dvakrat na teden udeležili organizirane vadbe. Vsakič, ko boste to storili, si lahko na koledar narišete zvezdico. Ko boste zbrali štiri zvezdice, si boste privoščili svojo najljubšo tortico. Ko boste osvojili deset zvezdic, vam pripada dan za razvajanje.

PREBERITE ŠE --> Zakaj zaobljube ne delujejo in kaj morate storiti, da jih uresničite

5 Navade po potrebi prilagodite

Potrudite se, da boste kakšen mesec ali dva vztrajali z navado, ki ste si jo zadali. Nato pa naredite refleksijo in se vprašajte, če vam je nova navada res dala tisto, kar ste pričakovali. Se počutite bolje? Vas prakticiranje nove navade veseli ali jo počnete z odporom? Morda boste ugotovili, da vam aerobika ne ustreza, vendar boste svojo novo strast našli v plavanju v bližnjem bazenu. Učinek na vaše počutje in zdravje bo isti, le da si boste izbrali pot, ki vam bo bolj ustrezala. Morda ste ugotovili, da vam učenje tujega jezika trikrat na dan vzame preveč dragocenega časa in se boste raje odločili za tečaj, ki poteka samo enkrat tedensko. Bodite torej kreativni in poskrbite, da vam prakticiranje nove navade ne bo povzročalo dodatnega stresa, temveč boste ob njej kar najbolj uživali.

Preberite še:

V prodaji