S to rastlino do pomiritve in boljšega spanca
Majaron (Origanum majorana) je grmičasta začimbna rastlinska vrsta, ki zraste 20-40 centimetrov visoko in spada v družino ustnatic. Je bližnji sorodnik origana, vendar ima majaron nekoliko blažji in slajši okus. Celotna rastlina ima močen aromatičen vonj. Tam, kjer je podnebje nekoliko hladnejše, je enoletna rastlina, v ugodnejši klimi pa raste kot trajnica.
Njegovo steblo je rahlo olesenelo, poganjki pa rdečkasti, štirirobi in močno razrasli. Listi so drobni, dlakavi in jajčasti, cvetovi pa beli in vijolični. Njegovo domovanje je Ciper, vendar pa ga dandanes gojijo tudi v Aziji, Evropi, Ameriki in Afriki. Že stari Grki so pili majaronov čaj in verjeli, da jim ta prinaša srečo.
Gojimo ga lahko na balkonu, visoki gredi ali na vrtu. Rad ima tla, ki so dobro prepustna za vodo, niso kisla in vsebujejo veliko humusa. Majaron bo najbolje uspeval na sončnih legah, kjer bo prejel zadostne količine toplote. Po drugi strani lahko dobro shaja tudi z manjšo količino padavin. Običajno ga sejemo maja, za kaljenje pa potrebuje vsaj 20 stopinj Celzija. Njegove liste trgamo šele, ko se rastlina nekoliko razraste in še preden začne cveteti. Majaron s svojo prisotnostjo privablja pikapolonice in čebele.
Je bogat vir antioksidantov, vitaminov in mineralov
Ta priljubljena začimbnica je bogat vir antioksidantov. Vsebuje vitamine A, C in K, od mineralov pa v njem najdemo kalcij, baker, mangan in železo. 0,7-3,5 odstotka majarona predstavlja eterično olje, v njem pa lahko najdemo tudi čreslovine, grenko snov, sluz in rudninske snovi.
Majaron lahko uporabljamo kot začimbo, poslužujemo pa se ga tudi v domačem zdravilstvu in kot sestavino naravne kozmetike. Uporabni so njegovi sveži in posušeni listi ter cvetni vršički. Če ga dodamo mastni hrani, ta postane lažje prebavljiva.
PREBERITE ŠE -> Popečen fižol: pozabljena gorenjska jed
Majaron je ena od sestavin idrijskih žlikrofov, sicer pa se najbolje obnese v kombinaciji z mesnimi jedmi, kot so krvavice, svinjska pečenka in perutnina. Dobro se poda tudi h krompirju, kumaram, paradižniku ter k jedem iz fižola in leče. Dodajamo ga juham, prikuham ter zimskim enolončnicam iz kolerabe, repe in zelja. Najbolje je, če ga v jedi vmešamo v zadnji tretjini priprave. Majaron lahko dodajamo tudi sladicam, kot so sladoled, pite in razne kreme, za aromo pa ga lahko primešamo tudi pijačam.
Gojimo ga lahko kot okrasno rastlino, sicer pa lahko iz njegovih listov pripravimo tudi čaj, ki ga popijemo ali inhaliramo. Prav tako lahko iz majarona izdelamo mazilo ali obkladek. Eterično olje, ki ga pridobimo iz njega, lahko uporabimo pri izdelavi mil, šamponov in sredstev za umivanje obraza, uporabno pa je lahko tudi pri izdelavi dezodorantov, ustnih vodic in parfumov.
PREBERITE ŠE -> Ne boste verjeli, ta priljubljena začimba pomaga zmanjšati gube
Pomaga pri menstrualnih krčih in pri težavah z dihali
Majaron je zmožen pozdraviti in ublažiti številne tegobe in zdravstvene težave. Z njim si lahko pomagamo pri izboljšanju prebave ter pri lajšanju prehladnih obolenj, težav z dihali in kašlja. Poleg tega je priporočljiv za astmatike, v pomoč pa je tudi ženskam, ki se soočajo z bolečimi menstruacijami.
Če redno uživamo to zdravilno rastlino, lahko s tem znižamo previsok krvni pritisk. Majaron poleg tega deluje pomirjevalno, lajša glavobole ter poskrbi za zdrava jetra, vranico, mehur, pljuča in ledvice. Pospešuje znojenje in odvajanje vode, s čimer igra pomembno vlogo pri čiščenju telesa. Doječe mame, ki uživajo majaron, naj bi posledično imele več mleka.
Če imate težave z nespečnostjo, si lahko pomagate z majaronovim čajem. Poleg tega bo ta blagodejno deloval na srce, tesnobo, krče in živčne motnje. Z obkladki, ki so prepojeni z njim, si lahko pomagajo revmatični bolniki in jih polagajo na obolela mesta. Če majaronov čaj inhaliramo, lahko ublažimo nahod in bronhitis. Z grgranjem čaja lahko dobro razkužimo celotno ustno votlino, eterično olje pa nam je lahko v pomoč pri zdravljenju krčnih žil.