Rak jajčnikov resda predstavlja le tri odstotke vseh rakov, za katerimi zbolijo ženske, a zaradi poznega odkrivanja ob obolenju preživi najmanj ljudi, za njim je pri komaj 43-ih umrla tudi prva žena Pierca Brosnana Cassandra Harris. Obstaja pet različnih tipov raka jajčnikov, večina pa ne prizadene bolnice mlajše od 40 let (le en, gensko povezani tip, se lahko pojavi v povprečju deset let prej). Razlog, zakaj je ponavadi že prepozno za zdravljenje, so nejasni simptomi, ki jih marsikatera ženska zanemarja in ne zaupa zdravniku. 

Ginekolog z Onkološkega inštituta Ljubljana Sebastjan Merlo, dr. med., opozarja, da so znaki, ki kažejo na raka jajčnikov zelo podobni znakom mnogih drugih bolezenskih stanj, denimo nepojasnjena utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izgubo telesne teže, spremembe v prebavi, povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, vztrajajočo bolečino v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti po hranjenju ter spremembe v pogostosti uriniranja. Če tovrstne težave pri sebi opažate že dalj časa, je nujno, da se o njih posvetujete z izbranim ginekologom. Ta bo sum na raka jajčnikov potrdil z ultrazvočnim pregledom trebušne votline. 

Zdravljenje nato najpogosteje poteka operativno, po posegu pa sledi kemoterapija, včasih tudi biološka zdravila. Če je rak jajčnikov že bolj razširjena po trebušni votlini, se lahko zdravniki odločijo najprej za kemoterapijo, da zmanjšajo obseg raka, temu pa nato sledi operacija. 

Preberite še, kaj nam je o raku jajčnikov zaupal specialist internistične onkologije doc. dr. Erik Škof, dr. med.