JagodeDanes so jagode eden izmed najbolj priljubljenih sadežev na svetu. Poleg odličnega okusa imajo tudi veliko zdravilnih učinkov, zaradi česar so jih cenili že v starem Rimu. Prav tako so ljudje nekoč verjeli, da imajo jagode mistično moč. Če je mlada ženska sanjala o teh sadežih, naj bi to pomenilo, da bo imela veliko otrok.

Vsebujejo veliko vitaminov A, C in K, betakarotena, kalija ter folne kisline. Delujejo odvajalno in čistilno ter krepijo celoten organizem, saj ga ščitijo pred virusi, bakterijami. Jagode naj bi preprečevale tudi razvoj raka.

Okusne so že same po sebi, lahko pa jih postrežemo tudi s sladkorjem, kančkom limetinega soka ali s smetano. Prav tako so odlične v pitah, sladoledu in vložene ter vkuhane v marmelado. Zanimive kombinacije bomo dosegli, če sveže postrežemo s poprom, balzamičnim kisom, oblite s čokolado ali pa namočene v rdeče vino ali penino.


Ali ste vedeli
Najbolje jih je pojesti takoj, ko jih naberemo ali kupimo, v hladilniku jih hranimo največ dva dni. Prav tako nikoli ne postrežemo mrzlih, saj takrat niso polnega okusa.MalineLjudje so maline nabirali že v prazgodovini, gojiti pa so jih začeli v srednjem veku.

Ker vsebujejo veliko vitamina A, pripomorejo k boljšemu vidu. Prav tako so bogate z vitaminom C, ki zavira in preprečuje krvavitve v celotnem telesu, na primer iz nosu ali dlesni, blažijo pa tudi menstrualne težave in ugodno vplivajo na rodila. Delujejo odvajalno in tako čistijo črevesje, odpravljajo zaprtost ter pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami. Imajo pa tudi lepotne učinke, saj lasem dajejo lesk in polnost, kožo pa naredijo mehko in napeto.

Podobno kot jagode lahko jemo surove s sladkorjem ali smetano. Odlične so za sladice, dobro pa se ujemajo tudi z drugim sadjem. Ko jih kupujemo, bodimo pozorni, da so sadeži žive barve. 


Ali ste vedeli
Iz sladkih malin lahko pripravite tudi kis, še bolj posebna pa bo sladka 
jušna specialiteta.  Robide Uživali so jih že v kameni dobi, stari Grki pa so jih cenili predvsem zaradi zdravilnih učinkov.

Vsebujejo veliko vitaminov A in C, kalcija, magnezija, fosforja, kalija in betakarotena. So močan antioksidant in odlične v boju proti raku. Tudi robide pomagajo pri želodčnih in črevesnih težavah ter pri težavah z mehurjem, čaj iz njih pa pomaga lajšati menstrualne krče. Prav tako preprečujejo infekcije ust in grla ter čistijo kri.

Odlične so v sladicah, sadnih solatah in marmeladah. Iz sadežev lahko naredimo tudi sok, ki je prava bomba vitaminov in nam pomaga premagati stres in napetost.


Ali ste vedeli
Pri nakupu moramo biti pozorni, da so mehke in napete. Če jih nabiramo sami, se izognimo tistim, ki rastejo ob prometnih cestah.


RibezPrvi zapisi o ribezu segajo v leto 1480. V srednjem veku je namreč veljal za zelo zdravilnega, gojili pa so ga povsod, od grajskih do kmečkih vrtov. Danes poznamo rdeči, črni in beli ribez, ki se razlikujejo tudi po okusu.

Vsebuje ogromno vitamina C, dnevne potrebe po tem vitaminu namreč pokrijemo že s štiridesetimi drobnimi jagodami. Ribez krepi imunski sistem, pospešuje nastajanje hormonov, čisti kri, pospešuje znojenje in znižuje telesno temperaturo. Pomaga pri ledvičnih obolenjih, ugodno vpliva na prebavo in povečuje apetit. Pomirja živčevje in izboljšuje razpoloženje. Ker deluje tudi očiščevalno, ga uporabljajo v kozmetični industriji.

Zelo znana je ribezova marmelada, ki jo sladokusci dodajajo tako sladkim kot slanim jedem, odlična je ob divjačini. Kot preostalo jagodičevje je dober nadev v pitah, tortah in drugem pecivu.


Ali ste vedeli
Čaj iz ribezovih listov poživi presnovo in prebavo, krepi odpornost in deluje poživljajoče na počutje. V litru vode zavremo štiri žlice drobno narezanih svežih ali zdrobljenih suhih listov ter uživamo po eno skodelico zjutraj na tešče in pol ure pred večerjo.


BorovniceDrobne temne jagode izvirajo iz Severne Amerike. Tamkajšnji domorodci so sadeže, liste in celo korenine rastline že od nekdaj uporabljali za zdravljenje, zaradi njihove značilne barve pa so jih uporabili tudi kot barvilo za oblačila.

Vsebujejo veliko betakarotena, ki ščiti naše telo pred negativnimi vplivi UV-žarkov. Prav tako vsebujejo veliko vitamina C in so močan antioksidant. So odlično orožje proti staranju, zmanjšujejo namreč možnost za razvoj alzheimerjeve bolezni in demence. Njihovo uživanje celo zmanjšuje možnost nastanka raka. Ugodno vplivajo tudi na vid, čistijo kri in spodbujajo krvni obtok. Izboljšujejo koordinacijo in ravnotežje, pomagajo pri prebavi, kožo pa tudi na zunaj ohranjajo zdravo in zavirajo nastanek gubic okoli oči.

Zelo dobro se ujemajo z jogurtom, skuto, koruzno moko ali zdrobom. Kot preostalo jagodičevje jih lahko jemo surove ali pa jih zamrznemo, lahko pa tudi vkuhavamo. Odlične so kot samostojna sladica ali kot nadev v piti in biskvitu. Podajo se tudi k divjačini.


Ali ste vedeli
Znane so po temni barvi, ki je lahko zelo trdovratna, ko jo odstranjujemo tako s kože kot oblačil. Modrih madežev se bomo lažje znebili, če nanje kanemo nekaj kapljic limonovega soka.


AronijaImenujejo jo tudi sibirska borovnica, saj je zelo odporna proti suši, boleznim, škodljivcem in mrazu, preživi celo, kadar se temperatura spusti pod –40 stopinj Celzija.

Vsebuje ogromno vitaminov C in E ter folne kisline. Izboljšuje pretok krvi in pomaga pri glavobolu in migreni. Prav tako pospešuje delovanje ščitnice in uravnava izločanje hormonov. Odlična je za bolnike z rakom, saj blagodejno vpliva na organizem, ki je bil izpostavljen kemoterapiji in sevanju. Čisti kri, zmanjšuje količino sladkorja v krvi, pomaga pri bolečinah v želodcu in črevesju. Je odlično zdravilo pri boleznih in poškodbah jeter in žolča.

Plodove lahko uživamo sveže, posušene ali prekuhane v marmelade, zelo dober je tudi sok iz aronije. 


Ali ste vedeli 
Iz aronije, ki ji mnogi pravijo tudi superjagoda, lahko kar doma pripravite odličen sok. Recept je preprost!