Ali svojim stopalom posvečamo dovolj pozornosti?

Odgovorila bom zelo na kratko: žal ne.

Noge in stopala veliko bremenimo; vsak dan. Kako se to najpogosteje izraža?

Spomnim naj na podatek, da je stopalo sestavljeno iz kar 26 drobnih kosti, ki so med seboj povezane s sklepi. Ob tem si lahko zamislimo, kako mora biti vse skupaj z mišicami in kitami uravnoteženo, da občutimo prožnost stopal. Pretirana obremenjenost se zato kaže s hiperkeratozo na petah, otiščanci, kurjimi očesi, vraščenimi in deformiranimi nohti. Zvečer to občutimo kot zelo utrujena, otečena ali pekoča stopala.Zakaj potrebujemo pedikuro? Klasično pedikuro, ki je za zdrava, torej neproblematična stopala?

Stopalo ima od vseh delov človeškega telesa najtežje delo. Nositi mora težo telesa in prenašati udarce pri hoji. To je dovolj, da si stopala zaslužijo redno nego v obliki klasične pedikure. Drugače to pomeni tudi vse, kar dobrega storimo zanje z vsakodnevnim umivanjem, rezanjem nohtov, piljenjem in po potrebi nanosom negovalnih sredstev.

Kaj se lahko zgodi, če jih zanemarjamo?

Omenila sem že težave z zadebeljeno in celo razpokano kožo na petah in blazinicah, otiščanci ali nohti, ki se ne izraščajo pravilno in okoli njih lahko nastane gnojna rana. Ob nošnji nepravilne obutve, denimo tesnih obuval, težave še okrepimo. Zaradi čezmernih nevšečnosti se večina ljudi obrne na pedikerja šele, ko jim začno med hojo povzročati bolečine. Glivična obolenja kože zelo rada prizadenejo stopala, ki se potijo, ni pa nujno, saj je okužba kontaktna, to pomeni, da se nadloga naseli na kožo iz okužene okolice, denimo bazena, savne, toplic, zemlje itn. 

Glivična obolenja kože zelo rada prizadenejo stopala, ki se potijo, ni pa nujno, saj je okužba kontaktna, to pomeni, da se nadloga naseli na kožo iz okužene okolice, denimo bazena, savne, toplic, zemlje.

Kakšen je glivičen noht? Glivice lahko povzročijo deformacijo nohtov, kajne?

Glivičen noht je zadebeljen, lomljiv, razpokan, rumeno zabarvan, kasneje tudi odstopa od nohtne plošče.

Kako sanirate poškodbe zaradi glivic?

Vedno je prvi in najboljši nasvet strankam, naj obiščejo zdravnika, a ker so se v zadnjem času pojavila na trgu različna antimikotična sredstva oziroma zdravila v prosti prodaji, steče pogovor tudi o tem. Posredujem lahko le tisto, kar je bila za koga dobra izkušnja. V salonu lahko pediker deloma odstrani glivično maso nohta in tako mehansko zmanjša moč glivic, v sodobnejših salonih pa pomagajo tudi z laserskim zdravljenjem.

Kako naj negujemo stopala, če imamo glivice?

Redno jih umivamo in dobro splakujemo, kar zdaj, ko nas ima večina tuš kabino, ni več težko. Uporabimo kisla sredstva, ki za glivice niso ugodna. Nato jih osušimo do suhega in strogo upoštevamo navodila pri uporabi antimikotičnih sredstev. Skrbimo za zračno obutev, pozimi redno menjujemo nogavice.Kako najbolje razbremenimo stopala poleti, ko občutimo, da so utrujena in boleča?

Gotovo nam bodo najbolj hvaležna, ko jim bomo privoščili osvežujoče kopeli z dodatkom soli in kasnejši nanos negovalnih krem in losjonov. Poseben užitek je masaža stopal, in če imamo ženske nohte skrbno nalakirane, bomo še dodatno uživale ob pogledu nanje.

Pedikura je vaša ljubezen. Koliko časa se ji že posvečate?

Da, po osemnajstih letih si upam trditi, da je res tako. Naj povem resnično zgodbo, ki sem jo doživela na enem izmed prvih tečajev, ko nam je predavateljica, višja medicinska sestra in pedikerka rekla, naj pokažemo stopala. Vse smo jih želele skriti, ona pa nam je položila na srce: »Zapomnite si, ne obstajajo grda stopala, obstajajo le urejena in neurejena stopala.«