Predstavitvena informacija

Odpravite bolečine v kolku in kolenu za vedno!

Morda ste si poškodovali mišico tensor fascie latae.
Fotografija: FOTO: Depositphotos 
Odpri galerijo
FOTO: Depositphotos 

Poškodba v predelu kolčnega sklepa je pogost pojav pri tekačih in na splošno športnikih, ki kot športno disciplino vključujejo aktivnosti, ki imajo visoko stopnjo tveganja za poškodbo v kolku, kamor spada tudi poškodba mišice tensor fascie latae (TFL).

Poškodba TFL in slaba mehanika telesa lahko porušita ravnovesje mišic in drugih struktur v predelu kolka. Poškodba mišice tensor fascie latae je lahko vzrok neprijetnih bolečin v kolku pri hoji, teku in tudi sedenju. Predstavili vam bomo pravilne postopke za uspeh pri spoprijemanju z bolečinami v kolku in kolenu. Strokovnjaki s klinike Medicofit, najsodobnejše fizioterapije v Sloveniji, z vami delijo pomembne informacije o bolečinah v kolku in kolenu.

Katera mišica je tensor fascie latae?

Mišica TFL, ki je površinska mišica v anterolateralnem (sprednjo-stranskem) delu stegna, izhaja iz sprednje strani medenice oziroma natančneje iz criste iliace in spine iliace anterior superior, predela na zgornji strani medenice, in poteka po zunanji strani kolčnega sklepa ter se kot iliotibialni trakt zaključi na zunanjem kondilu golenice.

Mišica TFL skupaj z iliotibialnim traktom, ki je podaljšek te mišice, opravlja pomembno vlogo med hojo in tekom. Disfunkcija mišice TFL lahko povzroči stanje tekaško koleno in sindrom pokanja v kolku. Mišica tensor fascie latae poteka čez dva sklepa, kolčnega in kolenskega, zato omogoča gibe lateralne rotacije in ekstenzije (iztegnitve) kolenskega sklepa in je sinergist pri notranji rotaciji, fleksiji (upognitvi) in abdukciji (odmiku) kolka.

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Kakšno vlogo ima mišica TFL?

Če sta šibki mišici gluteus medius in gluteus maximus, vlogo pri gibih kolčnega sklepa prevzame mišica TFL, kar se zaradi preobremenjenosti odrazi s prekomerno rotacijo v kolčnem sklepu in posledično preneseno bolečino v kolenu. Fizioterapevti klinike Medicofit razložijo, da mišica TFL asistira pri stabilizaciji kolčnega in kolenskega sklepa, zato je ključno razumevanje, da sta primarna stabilizatorja kolka velika in srednja zadnjična mišica (gluteus maximus in gluteus medius), TFL pa je predvsem asistenčna mišica. Šibkost gluteusa maximusa v ekstenziji in abdukciji kolka lahko vodi v bolečo kronično preobremenitev mišice TFL.

Kakšna je diagnoza boleče mišice TFL, kakšna je bolečina v kolku?

Pri poškodbi mišice TFL se najprej pojavi bolečina na zunanji strani kolka, ki pojenja, ko se aerobna aktivnost (npr. tek, kolesarjenje, hitra hoja) zaključi. Bolečina lahko seva globlje in se mnogokrat razširi ter nadaljuje v področje kolena. Krivulja bolečine se stopnjuje pri prekomerni intenziteti aerobnih vadb in zahteva ultrazvočno slikanje za jasno opredelitev problematike. Preobremenitev mišice tensor fascie latae pogosto povzročajo ciklični športi, kot sta tek in kolesarjenje. Preventivna kinezioterapija je ključna za tekače in kolesarje, pravijo kineziologi klinike Medicofit. »Največkrat se degenerativne spremembe pri tekačih začnejo več let pred prvim pojavom bolečine,« pravi Zoran Žlof, kineziolog klinike Medicofit.

Miofascialne bolečine v kolku

Kadar je mišica TFL občutno povečana oz. hipertonična, lahko razvije miofascialno bolečino, ki se odpravi z metodami znižanja mišičnega tonusa oz. specialno manualno terapijo, med katere spada tudi tehnika trigger point. S pritiskom na boleče točke mišice se sprosti napetost, zmanjša hipertrofija in izboljša cirkulacija ter preskrba tkiv s kisikom v tem področju. Pritisk omogoči manipulacijo mišice, vezivnega tkiva in drugih struktur. Ker gre pri preobremenitvi TFL lahko za kontrakturo mišice, se mehanična obremenitev odrazi z bolečino v okoljnih predelih mišice, prav tako tudi sklepa.

Miofascialne bolečine v kolenu

Zato se bolečina lahko prenese v področje dimelj, sakroilialnega sklepa in potuje navzdol po spodnjih udih. Pogost pojav pri poškodbi mišice TFL je tudi težavnost s sedenjem dlje časa (več ur), kar velja predvsem za zaposlene v pisarni. Prav tako je eden od simptomov poškodbe težava z ležanjem na poškodovani strani in težje obvladljiva hitra hoja zaradi sunkovitih sprememb kotov v kolčnem sklepu.

Dva glavna razloga za revidiranje, ki sta pomembna; zakaj se pojavi stopnjujoča bolečina mišice TFL in šibkost mišice rectus femoris ter hipertoničnost mišice psoas major. Pereč pokazatelj teh razlogov je odličen primer pisarniškega dela, kjer je sedenje večurno adaptiranje omenjenih mišic na skrajšan - flektiran položaj kolka (90-stopinjski položaj kolčnega sklepa). Literatura omenja tudi možnost atrofije (zmanjšanje mišičnega tonusa) mišice rectus femoris zaradi skrajšanja mišice psoas major in zaradi te skrajšave se spremeni vzorec hoje (LBPA).

Kakšna je pravilna rehabilitacija poškodbe mišice TFL

Prioritetno pravilo do uspešnega tretiranja poškodovane mišice TFL je začasna omejitev provokativnih aktivnosti. Pred ponovno vključitvijo aktivnosti, kot sta tek in kolesarjenje, v vsakdanjik je pomembno vzpostaviti:

  • optimalno stabilizacijsko moč kolčnega sklepa
  • izboljšanje mišičnih simetrij kolčnega sklepa
  • izboljšanje moči mišičnih skupin gluteus maximums in gluteus medius
  • izboljšanje vzdržljivosti v moči mišice TFL s specialnimi vajami

Fizioterapija za poškodbo mišice TFL bo ustrezna le, kadar temelji na solidni diagnostiki. Če mišico TFL pripravimo na zadostno obvladovanje moči s temu primernimi vajami, bo mišica pripravljena na ponovne aktivnosti, ki zahtevajo velike sile obremenitve nanjo.

FOTO: Medicofit
FOTO: Medicofit

Prioritizirana tehnika fizioterapije in kineziologije za rehabilitacijo poškodbe mišice TFL je krepitev ne le tarčne – poškodovane mišice, ampak tudi mišice quadriceps, gluteus maximus, gluteus medius in rectus femoris.

Postopna obremenitev mišic iz vidika živčno-mišičnega nadzora privede do izgradnje tolerance moči, zato je ključno progresivno stopnjevanje. Za vse tekače in kolesarje je pomemben celosten pristop fizioterapije, ki vključuje tudi športni zaključek rehabilitacije s specifičnimi provokativnimi testi ter obremenilnimi testi za tek in kolo.


Naročnik oglasne vsebine je Klinika Medicofit

V prodaji