Državni zbor je julija 2015 sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Več kot očitno je, da smo jo nujno potrebovali, saj se je delež čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov v zadnjih tridesetih letih podvojil; bolj izrazito je bilo povečanje pri fantih, saj se je delež čezmerno težkih dečkov povečal s 13,5 na 18,8 odstotka, delež debelih pa z 2,8 na 6,1. Tudi pri odraslih ima telesno maso, večjo od priporočene, 42 odstotkov žensk in 66,6 odstotka moških. Po ocenah stroke je kar 7,3 odstotka Slovencev diabetikov.

Imunski sistem

Gibanje spodbuja prekrvitev. Boljša prekrvitev pomeni, da imunske celice hitreje potujejo po telesu in uničijo vsiljivce, preden lahko povzročijo škodo. Pospešuje tudi dihanje; z močnejšim dihanjem telo izloča več odpadnih snovi skozi pljuča, predvsem ogljikov dioksid. Med gibanjem se seveda tudi preznojimo. S tem pospešimo izločanje presnovnih produktov skozi kožo. Povečana mišična aktivnost spodbuja kroženje v limfnem sistemu in s tem razgradnjo in izločanje odsluženih celic ter njihovih delov. Gibanje je učinkovito tudi zato, ker povečuje samozavedanje in samospoštovanje, zmanjšuje namreč negativne učinke stresa.Nikoli ni prepozno

Trening aktivira naravne celice ubijalke, ki napadejo tumorske celice v predrakavem obdobju in sodelujejo pri telesni obrambi. Resda število naravnih celic ubijalk nekaj ur po športni aktivnosti ponovno pade na izhodiščno raven, vendar se dolgoročno kljub temu zmanjša tveganje za okužbe in bolezni. Športni psiholog dr. David Neiman z apalaške državne univerze v mestecu Boone v Južni Karolini je raziskoval imunsko aktivnost žensk, starejših od 65 let. V povprečju so se 12 let ukvarjale s športom 90 minut dnevno. V primerjavi s skupino vrstnic z manj dnevnega gibanja in čezmerno telesno težo je bila imunska obramba fizično aktivnih žensk za približno 55 odstotkov močnejša.

Pri ženskah, ki na teden porabijo več kot 1000 kalorij s športom ali delom na vrtu, je tveganje za raka dojk po menopavzi za 50 odstotkov manjše kot pri tistih, ki so na teden pokurile manj kot 500 kalorij. Je kdaj prepozno začeti živeti bolj zdravo? Ne. Raziskava prehranskega centra za raziskovanje staranja Jean Mayer ministrstva za kmetijstvo ZDA na univerzi Tufts v Bostonu je razkrila, da je vsak varovanec doma za upokojence, ki se je udeleževal treninga za mišice, več kot podvojil svojo moč. V samo desetih tednih so nekateri tako dobro razvili mišice, da so lahko hojico dali na stran in si pri hoji pomagali le s palico.Stroški zdravljenja

Podatki na evropski ravni kažejo, da obsegajo stroški bolezni, povezanih z debelostjo, približno sedem odstotkov sredstev vseh izdatkov za zdravstveno oskrbo (kar je približno sto milijard evrov v državah članicah EU); v to niso vključeni posredni stroški, ki se nanašajo na slabšo učinkovitost zaradi zdravstvenih težav in prezgodnje smrti. V Sloveniji naj bi neposredni stroški zdravstvene oskrbe zgolj sladkorne bolezni, ki jo ima približno sedem odstotkov ljudi, znašali najmanj 114,3 milijona evrov letno, kar je skoraj pet odstotkov sredstev, ki jih ima na voljo zdravstvena blagajna za nemoteno delovanje zdravstva. Če bomo v Sloveniji ohranili status quo, se bo število obolelih vsako leto povečalo za približno tri odstotke. Ob tem se povečujejo tudi stroški porabe zdravil za srčno-žilne bolezni.

Kaj pa možgani?

Ko govorimo o gibanju, imamo vedno v mislih naše telo od vratu navzdol. A vse več dokazov obstaja, da redno gibanje blagodejno vpliva tudi na delovanje možganov. Ko so namreč posameznikom potisnili pred oči vsebino, ki so jo morali memorizirati na pamet, so si jo tisti, ki so se nekaj ur po tem rekreirali, čez dva dni laže priklicali v spomin kot oni, ki se s športom niso ukvarjali. Deli možganov, ki so odgovorni za priklic spominov, so bolj aktivni pri ljudeh, ki jim rekreacija ni tuja.