Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo
Cimet je začimba, ki jo pridobivamo iz cimetovega drevesa; in sicer iz cejlonskega (Cinnamomum zeylanicum) ali kitajskega (Cinnamomum cassia). Začimbo uporabljamo v obliki prahu ali zvitih palčk, ki jih pridobivajo iz tanke notranje plasti drevesne skorje. Cimetova drevesa zrastejo do 10 metrov visoko, večinoma pa jih gojijo na plantažah. V mladosti so njegovi listi živo rdeči, ko se drevo postara, pa pozelenijo.
Cimet je znan po svoji značilni opojni aromi. Gre za eno najstarejših začimb, kar jih poznamo. Na Kitajskem naj bi ga namreč poznali že 3000 let pred našim štetjem. Mnogo kasneje naj bi ga v Evropo prinesli arabski trgovci. Med 16. in 18. stoletjem je cimet v evropskem prostoru veljal za zelo cenjeno začimbo, čemur primerna je bila tudi visoka cena, ki jo je bilo treba odšteti zanj. Danes ga sicer uvažamo s Šrilanke, Malezije, Madagaskarja ali Sejšelov.
Še posebej zdravilno je njegovo eterično olje
Cimet je bogat z antioksidanti. Vsebuje tanine, polifenole in flavone, ponaša pa se tudi z vsebnostjo mangana, železa in kalcija. Še posebej zdravilno naj bi bilo njegovo eterično olje, ki ga sestavljajo pretežno fenilpropanske spojine, kot so cimetni aldehid, evgenol, cinamilacetat in MHCP. Opozoriti je treba, da kitajski cimet vsebuje tudi snov kumarin, ki je nekoliko toksična. Če bi torej pretiravali s količinami zaužitega cimeta, bi lahko to privedlo do poškodb jeter in ledvic. Če ga uživamo v majhnih količinah, nima škodljivih učinkov. V terapevtske namene se priporoča, da zaužijemo 2 do 5 mg cimeta na dan.
Cimet uporabljamo v raznovrstne namene. Kot začimbo ga dodajamo predvsem sladkim jedem. Uporabljamo ga pri pripravi kuhanega vina, groga, likerjev in drugih alkoholnih pijač. Cimet se dobro prileže tudi k pečenemu sadju, mlečnemu rižu, kompotom in drugim podobnim živilom. Nekoliko manj znano je, da lahko z njim začinimo tudi mesne jedi. Cimet meso namreč dezinficira, hkrati pa poskrbi, da je to lažje prebavljivo. Če dodajamo cimet k jedem, bomo prav tako lažje izgubili nekaj odvečnih kilogramov, saj se zaradi njegove posebne in izrazite arome zmanjša želja, da bi posegali po sladkih jedeh.
PREBERITE ŠE --> Recept za slastne cimetove polžke
Dodajamo ga tudi zobnim pastam in z njim odišavimo prostor
Cimet izboljšuje tudi zdravje zob in odpravlja zadah, zato ga dodajajo nekaterim žvečilnim gumijem in zobnim pastam. Preprečuje tudi neprijetne vonjave v prostoru. Če želimo z njim odišaviti sobe, njegovo eterično olje zmešamo z vodo, nato pa mešanico razpršimo po prostoru. Prav tako lahko z njo odišavimo pohištvo in oblačila. Zaradi njegovega antibakterijskega učinka s cimetom ne prekrijemo neprijetnih vonjav, ampak dejansko odstranimo vzrok zanje.
Znani so tudi njegovi številni pozitivni učinki na zdravje. Če ga uporabljamo v te namene, si je iz njega priporočljivo pripraviti poparek. To naredimo tako, da v skodelico stresemo žličko (pol grama do en grama) cimeta, nato pa dodamo vrelo vodo. Po 10 minutah napitek precedimo. Tako pripravljen čaj pijemo dvakrat do trikrat na dan, med obroki. Nosečnicam je zaradi pomanjkljivih podatkov o učinkih na plod uživanje cimeta v zdravilne namene odsvetovano. Prav tako se zdravljenje z njim odsvetuje ljudem z želodčno ali črevesno razjedo.
Zmanjšuje tveganja za srčna obolenja in krepi imunski sistem
Cimet ima protivnetni in protimikrobni učinek na organizem, zaradi česar pomaga v boju proti bakterijam, virusom in glivicam. Spodbuja delovanje imunskega sistema in ugodno vpliva na srčno-žilni sistem, saj zmanjšuje tveganja za srčna obolenja. Blaži prebavne motnje, odpravlja krče in vetrove ter pomaga pri driski. Dobro se obnese pri odpravljanju aken, v pomoč pa je tudi pri blaženju krčev, ki se lahko pojavijo v času menstruacije. Posameznice, ki ga želijo uporabiti v te namene, naj bi si pripravile toplo oblogo, v katero naj bi dodale nekaj kapljic cimetovega olja.
Cimet se dobro obnese tudi kot preventiva proti rakavim obolenjem in v zgodnjih fazah te bolezni, saj zavira rast in razmnoževanje tumorskih celic. S pomočjo cimeta lahko vplivamo na znižanje krvnega tlaka in holesterola. Izsledki raziskav, ki so jih izvedli pakistanski znanstveniki, kažejo, da cimet pomaga tudi ljudem, ki trpijo za sladkorno boleznijo tipa 2.
PREBERITE ŠE --> 9 razlogov, zakaj ne morete shujšati, na katere zagotovo niste pomislili
Cimet pomaga celo v primeru zastrupitve s hrano, saj uničuje številne vrste bakterij, med katerimi je tudi E. coli. V te namene se priporoča pitje cimetovega čaja. Če želimo zmanjšati občutek utrujenosti in doseči boljšo koncentracijo, si prav tako lahko pomagamo s to vsestransko začimbo. Enostavno dodamo cimetovo olje v razpršilec in ga poškropimo po zraku. Na tak način si lahko pomagajo tudi vozniki, ki na cesti preživijo dolge ure. S tem, ko ga razpršijo po notranjosti vozila, vsaj nekoliko zmanjšajo zaspanost.